sig_ign
sig_ign (üye)
İstanbul / Amatör

Dslr + X-ray

Muthis bir forumu olan site hangisiydi hangisiydi derken dun yanlislikla baska bir foruma uye olmusum. Sorumu sordum tek bir yanıt gelmedi. Sonra bir inceledim ismini yanlis yazmisim basina net eklemeyi unutmusum adresin (tabii ofroumdaki arkadaslar yanlis anlamasın o sitede de guzel eseyler var ancak forum olarak burası tartısmasiz en iyisi en azından benim gorduklerim arasında). Herneyse kavustum en sonunda.

350d makinam var. Alis veris merkezine her gittigimde canta iclerini kontrol eden X-ray cihazlarına makineyi koyamıyorum belki zarar veriyordur diye.

Onca konustuktan sonra sorumun özü şu:

Fotograf makineleriyle alisveris merkezlerindeki ya da hava alanlarındaki metal dedektorlerinden gecmek makinaya zarar verir mi?.

Ve hava alanlarında X-ray isinlariyla cantaların icini kontrol ettikleri cihazın icinden makinanın gecirilmesi makinaya herhangi bir hasar verebilir mi?


Tesekkurler..





Tarih: 6 Ocak 2006, 18:41 - İp: yok
meraklisi
meraklisi (üye)
İstanbul / Meraklı

Bende merak ediyorum ama Atatürk Havalimanındaki zarar vermiyor diyor TAV Güvenlik ekipleri... Yine de güvenemiyorum.

 

Tarih: 6 Ocak 2006, 19:31 - İp: 85.***.**4.209
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Hiçbirşey olmuyor. Benimki defalarca geçti. Dünyada milyonlarca insan seyahate makinelerini de götürüyorlar ve bunlar x-ray cihazından geçiyor. Bir vukuat olsa bunun haberi yayılır zaten. Ayrıca böyle bir ihtimal olsa üreticiler kullanım kılavuzlarına bununla ilgili bir uyarı koyarlardı diye düşünüyorum.

 

Tarih: 6 Ocak 2006, 23:27 - İp: 217.***.**9.228
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba arkadaşlar... Böyle bir soruyu meraktan, Kuzenimin oğlu olan ve şu anda Almanya'da öğretim üyesi olarak çalışan Fizik Dr.'na sormuştum. Bütün ışınımların canlı organizmalara zarar verdiği gibi, kimyasal bazlı ürün ve elektronik işlemcilere de zararlı olduğunu ama bunu fark etmek ancak hassas laboratuvar cihazları ile mümkün olduğunu uzunca bir şekilde anlatmıştı. Filmlere zarar verdiği gözle görülebiliyor. Bu konu araştırmaya değer...

 

Tarih: 7 Ocak 2006, 14:04 - İp: 195.***.**2.86
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Dijital fotograf makinalarinda tepkimeye girecek herhangi bir kimyasal olmadigi icin hic bir sorun cikartmaz. Ama cok evhamli biriyseniz o zaman flash kartlarinizi ve varsa tasinabilir disklerinizi guvenlik gorevlisine verip onlari elle kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Ancak Xraylerin bir zarari olmaz.

Film kullanildigi zamanlarda Xrayler filmlere zarar veriyordu.

 

Tarih: 10 Ocak 2006, 21:17 - İp: 195.***.**0.50
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

ben de aslında bunu çok merak ediyorum ve konunun daha genel bir başlıkta açılmasını isterdim. demek istediğim filmleri de kapsayan bir başlıkta.

ben hala film kullanıyorum ve film destekçilerinin de az olduğunu sanmıyorum bu forumda.
birileri lütfen x-ray'lerin filmlere olan etkisini biraz daha açabilir mi?

 

Tarih: 11 Ocak 2006, 00:46 - İp: 84.***.**9.67
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Filmlere etkisi pek iyi degil ki, yurt disindan filan ismarlarken (Mesela bhphotovideo.com'a) adamlar uzerinde belirtiyorlar "x-ray'e sokmayin" diye.. Boylece gumruklerde filan x isini cihazina sokmuyorlar.

 

Tarih: 12 Ocak 2006, 12:22 - İp: 195.***.**0.42
redmoon
redmoon (üye)
İzmir / Firma

Merhaba.
Ben Izmir Hava Limani Dis Hatlar Terminalinda calisan guvenlik gorevlisiyim.
Konuyu firmamla ilgili haberleri arastirirken farkettim.
X-ray cihani sadece canli organizmalar uzerinde sakincali.
Bir insan gectiginde "kisirlik" sorunu yasatabilir. Yasatabilir diyorum cunku en kotu ihtimal.. Hayvan gecirdiginiz surece ise hayvaninizada ileriye donuk farkli etkilesimler dogurabiliyor.
Sizin konunuz ise fotograflar ve film'ler hakkinda.
Arkadaslar bu konuda net bir bilgi vermem gerekiyorsa X-ray isinlari Film ve Fotograflariniza hicbir sekilde olumsuz etki vermemektedir..
X-ray uzmanlari, gerekli X-ray ekiplerinden gerekli bilgiyi alarak sizlere bu bilgiyi iletiyorum.
Hala kafanizda soru isaretleri varsa bunlari mail yolu ile bana iletebilirsiniz. Tam net acik bir bilgi ile sizlere cevap verebilirim.

Fatih KOSUCU
Tav Izmir HavaLimanlari Dis Hatlar Terminali Guvenlik Gorevlisi..

 

Tarih: 1 Aralık 2006, 16:38 - İp: 88.***.**5.59
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Dijital makinelere hicibir zararini gormedim henuz. Gecen sene aldigim Panasonic FZ-5 pek cok kereler girdi o cihazin icine, hicbir halt olmadi. Esimin kompakt bir makinasi da birkac kez gecti, hicbir halt olmadi. Ilginctir 6 ay once aldigim DSLR henuz hic gecmedi oradan, henuz ucak yolculuguma denk gelmedigi icin , yoksa onu da gecirirdim.

Uzun lafin kisasi: Dijitaller guvenli


Ben olsam filmi gecirmezdim. Olmaz olamz, olacagi tutar, nihayetinde ciplak film X-isinina karsi duyarli, mutlaka az yada cok etkileniyordur.

#antika' tarafından 01.12.2006 17:37:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Aralık 2006, 17:36 - İp: 85.***.**8.22
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

konuyu yeni gördüm.işim gereği x-ışınlarıyla yakından temas halindeyim(nedemekse).x ışınının filme etkisi tartışılmaz.bakınız hastanelerde size verilen röntgen filimleri.benzer bir teknoloji ancak x ışınını görünür ışığa ceviren bir sistem vardır.x ışınının film üzerindeki etkisi gün ışığı kadar değildir.film kullanıyorsanız mutlaka günışığı gibi x-ışınlarındanda uzak durun.x-ışınlarının etkisi daha az olsada filmin kalitesini düşürecektir.
teknik detaylara inmek gereksiz.dijital makinalar içinse henüz bilinen bir sakınca yok.genede makinanız açık halde dedektörden gecirmeyin derim.ayrıca yüksek manyetik alanlardan mutlaka uzak tutun makinanızı atom düzeyinde etkileşimler söz konusu sensörü etkileyebilir.

 

Tarih: 2 Aralık 2006, 02:38 - İp: 88.***.**2.118
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

konu açıldıktan yaklaşık bir yıl sonra tekrar cevap yazılmış ben de bir ekleme yapayım.

Almanya'da öğrenci olduğum için sık sık uçuyorum fotoğraf makinemle.

bir keresinde, İstanbul'a dönerken buradaki havalimanındaki güvenlik kontrolleri sırasında fotoğraf makinemi ve filmlerle dolu bir poşedi kast ederek x-ray cihazından geçirmek istemediğimi, içindeki filmlerin bozulmasından endişe ettiğimi ve dilerse görevlinin poşedin içini kendisinin kontrol edebileceğini söyledim.

görevli bana eskiden kullanılan x-ray cihazlarının çok daha güçlü ışınlar yaydıklarını ve yeni kuşak x-ray cihazlarının film üstünde günde 20 kez cihazdan geçirmedikçe fark edilmeyecek bir etkisinin olduğunu söyledi. o yüzden x-rayden geçirmem gerektiğini de ekledi.

 

Tarih: 3 Aralık 2006, 05:37 - İp: 84.***.**8.240
  • 1