wullybully
wullybully (üye)
İstanbul / Amatör

Dslr Isınma Sorunu

Öncelikle herkese merhabalar.

Makinem pentax k20 d alalı bugun 1 hafta oldu. DSLR ile insanın çektikçe çekesi geliyor.(çlik çlok… Bambaşka bir duygu.

Dün makine 6MP ayarındayken kuzenimin ellerine teslim ettim makineyi, o da banyoda ayna karşısında kendini çekmeye başladı.bir iki deklanşör sesi derken makine hiç kapanmadan 15 dk boyunca çekimler yaptı.Hevesini ve kendini kırmamak için güzel bir dille makinenin ısınmış olabileceğini, ısınırsa bazı problemlere yol açabileceğini söyledim.Makineyi kapatıp kenara koyduk.Makinenin alt tarafı pilin koyulduğu yerin ters tarafına uca doğru biraz ısınmıştı.






Aradan bir 20 dk geçtikten sonra gene makine hiç kapanmadan banyoda aynı çekimlere devam etti bu sefer pilin bitmesiyle toplamda 20 dk kadar fotoğraf çekimi yapabilmiş.İyikide bitti diye içimden geçirmedim değil.Anlarsınız beni sizde umarım.Makine gene biraz ısınmış alt tarafı pilin koyulduğu yerin ters tarafına uca doğru aynı yerden.

Eve gelince fotoğrafları yükledim.İlk çekmeye başladığında 20 dk içinde 87 tane fotoğraf, ikinci seferde 90 tane fotoğraf çekimi yapmış.Çekim süresi ve sıklıklarını aşağıdaki resimden görebilirsiniz.






Sonuç olarak öğrenmek istediğim.Bu sıklıkla, bu süre içerisinde bu kadar fotoğraf çekilmesi normal midir?Buna bağlı olarak makinenin dediğim yerden (alt tarafı pilin koyulduğu yerin ters tarafına uca doğru) ısınması normal midir?.Bu tarz çekimler makineye bir zarar verebilir mi?

Sadece pentax için değil diğer makinelerde de bu durumla karşılaşılıyor mu, normal midir?

İlk DSLR makinem olduğu için biraz pimpirikliyim kusura bakmayın.

Sadece Pentax kullanıcılarından değil tüm diğer marka kullanıcılarında da tecrübeleri doğrultusunda yardım alabilirsem mutlu olurum.

Sağlıcakla kalın…


#wullybully' tarafından 06.08.2008 22:51:31 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Ağustos 2008, 22:49 - İp: 88.***.**2.55
iptal_1
iptal_1 (üye)
İstanbul / Meraklı

Isınma işlemciye giden yoğun akımdan kaynaklanır ve gayet normaldir...Makineye ısınmadan kaynaklı bir zarar gelme olasılığı düşük de olsa vardır.Ama belirttiğim gibi bir batarya tüketimi için çok zayıf bir olasılıktır.Tüm dijital SLR'lerde başka bir handikap söz konusudur ki asıl sorunda bu;sensörün belirli bir denklanşör ömrü söz konusudur.Bu bazı SLR'lerde 500.000 bazı SLR'lerde 1.000.000 civarındadır.ve nihayet bu sayıda çekilen fotograftan sonra sensör artık emekliye ayrılır...Yeni bir body alınması gerekli olacaktır.

 

Tarih: 7 Ağustos 2008, 02:14 - İp: 81.***.**9.215
wullybully
wullybully (üye)
İstanbul / Amatör

teşekkürler Konica,

sizlerin de bu şekilde makinenizi kullandığınız oluyormu (15 dk içinde 80 poz kadar)
bu şekilde kullanım makineye zarar verirmi.
başıma gelen durumdaki ısınma el yakmayacak kadar orta halli bir ısınmaydı makine bir zarar görmüş olabilirmi.

olaydan sonra cektigim fotograflarda bir sorun yok.ölü piksel testi yaptım onda da hiç ölü piksel çıkmadı.

benim demek istedigim makina aksamı,parçaları zarar görmüş olabilir mi?

pentax k10d gibi 50 nin uzerinde ödül almış bir makinenin devamı olması k10d den CMOS sensör ve 14.6 MP farkı k20d almamda etkili oldu.

K20D body bana göre cok ergonomik oldu, elime tam oturdu.Diger DSLR ler Canon 450D, Nikon D80, Sony A700 elime oturmadı ya oyuncak gibi ya da kaba kaldılar, yapı olarak kullanımları (vizörden bakarken ayarların değişimi) daha zor geldi.

Ayrıca su, toz geçirmezlik, ISO başarısı, body üzerindeki titreşim önleme sistemi, eski pentax objektif ve flaşların uyması etkili oldu

sağlıcakla kalın

#wullybully' tarafından 07.08.2008 10:54:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ağustos 2008, 09:53 - İp: 78.***.**8.221
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

konica@ sensör ömrü mü perde ömrü mü? perdeyi değiştirince düzelmiyor mu?

 

Tarih: 7 Ağustos 2008, 11:00 - İp: 85.***.**0.11
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

fotoğraf makinelerinin işlemcileri senin dışardan elinle hissedebileceğin oranda ısınmaz.Dslr makinelerde çoklukla kart bölgesi yoğun ve seri fotoğraf çekimleri sonucu ısınır yani çekilen fotoğraflar karta yazılırken ısınma olur.

 

Tarih: 7 Ağustos 2008, 21:12 - İp: 85.***.**3.179
oerkara
oerkara (üye)
İzmir / Özel Gün Fotoğrafçısı

konika 'nın sözleri doğru
her şeyin bir toleransı var
aşırı yüklenmek doğru değil
15 - 20 karede bir bekleme yap

 

Tarih: 28 Ağustos 2008, 02:57 - İp: 85.***.**9.172
iptal_1
iptal_1 (üye)
İstanbul / Meraklı

Öncelikle özür dilerim geç kalan yanıt için.....

Ben maalesef 15 dakikada 10 fotografı ardarda çektiğimi hatırlamıyorum...15 dakikada ardarda 80 poz çekiyorsanız yaklaşık 1 yıl gibi bir süreçte denklanşör ömrünü tüketirsiniz...Yani sensörünüz size almak istediğiniz performansta yanıt veremeyebilir...SLR çekimlerinden eğer kazanç sağlıyorsanız doğru yolda olabilirsiniz.Kazanç sağlamıyorsanız çokça pahalı bir zevke sahip olduğunuzu söyleyebilirim.Sensörün belirli bir ömrü vardır bu da makineden makineye değişiyor....Kullanımlarınızda dikkate almanız yararlı olabilir...Sevgiyle kalın..

 

Tarih: 31 Ağustos 2008, 04:15 - İp: 78.***.**3.51
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

İlk DSLR makinem olduğu için biraz pimpirikliyim kusura bakmayın.

Ben hiç pimpirikli değilimdir ama benim kuzenim, benim K10D ye yapacak bu seninkinin yaptıklarını, değil kalbini kırmamak, ayaklarından tavana asar bir ton sopa atarım.

Bu şekilde gereksiz seri çekimlerle perde ömrününden yersiniz makinanın, konica nın dediğin gibi gereksiz yere sensörü yorarsınız ya da burkay'ın açıkladığı gibi karta yazımdan ısınma filan olur. Ancak bir de işin başka tarafı, hangisi olursa olsun DSLR yi oyuncak gibi kullanmamanızı öneririm (banyoda ayna karşısında çekim 15dk da 90 poz filan). Bu şekilde hem boş yere makinanızı hırpalarsınız hem de kadraja alma gibi kavramlardan uzaklaşırsınız yani fotoğraf çekmek sizin için sadece deklanşöre basmak olur. Bence her deklanşöre basmadan önce, sanki film harcayacakmışçasına özen gösterin, pimpiriklenecekseniz bu yönde pimpiriklenin (çok sevdim bu lafı)
Bu arada hayırlı olsun güle güle kullanın yeni makinanızı.

 

Tarih: 31 Ağustos 2008, 12:53 - İp: 85.***.**3.101
  • 1