ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Dslr'de Video Çekimi

Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamana kadar Sony-H5 almaya karar vermişken son bir ayda yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler ışığında DSLR yönünde bir fikir kayması oldu bende. Özellikle sensör boyutlarındaki korkunç fark ve bunun doğrudan fotoğraf kalitesine yansıyor olması sonucu H5'in fotoğraf kalitesinden tatmin olamayacğım gibi geliyor.

Açıkçası dijital fotoğrafçılığa kompakt bir makineyle başladığımdan ve hala onu kullanıyor olduğumdan H5 benim için ciddi bir gelişme olacak fakat SLR makinelerin netliğini görmüş biri olarak da H5'ten ne kadar tatmin olacağım, bilemiyorum.

Fakat can alıcı nokta şu: Fotoğrafçılıkla hobi amaçlı ilgilenen biri olarak makinenin aynı zamanda video çekebiliyor olması benim için onu oldukça çekici kılıyor!..

DLSR'ye kesin karar veremememdeki en önemli sebep de H5'in aksine video çekimi yapmıyor olması.

Çok teknik bilgim olmadığı için sorma ihtiyacı hissediyorum. Acaba bir gün DSLR makinelere video çekim özelliği konur mu?.. Veya acaba bir gün R1'de olduğu gibi sabit lensli ve SLR boyutunda sensöre sahip, aynı zamanda da video çekebilen bir makine çıkar mı?..

Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim..

Teşekkürler..

#ousahin' tarafından 04.08.2006 18:04:28 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ağustos 2006, 17:23 - İp: 212.***.**8.252
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

ousahin selam.Bak şimdi Sony A100,KM'yı satın aldığı için bu markanında lenslerini kullanmakta.

Sigma lensleri geçenlerde inceledim.Kimi lens sadece Canon ve Nikon ile kullanılabiliyorken,kimi lensler Canon,Nikon,Pentax,Olympus ve KM ile de kullanılabilmekte.

A100 yani Sony piyasaya ilk defa ve yeni bir şekilde DSLR sunduğu için Sigma lenlerinde bu uyumluluk koşuluna Sony eklenmemiş olabilir.Bunu Sigmanın yakın zamanda sitesinde yapacağı güncelleme ile düzelteceğini sanıyorum.
Büyük bir ihtimalle de Sony'ye sigmanın bir kısım lensleri uyum sağlayacaktır.

Tamron içinse bir bilgim olmadığını söylemeliyim.Birde Tokina diye bir marka var,ne derece kaliteli bilemiyorum.

 

Tarih: 8 Ağustos 2006, 17:25 - İp: 85.***.**8.241
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Tekrar merhaba. Bir süredir internet erişiminde sorun yaşadığımdan yorumlayan arkadaşlara tekrar cevap yazamadım, kusura bakmayın.

Adnan abi selamlar. Diğer konularda da yazılarınızı okuyorum fırsat oldukça. Bilgilerinizden daha çok faydalanmak isterim zaman içinde.

Bir süredir yaptığım araştırmalar sayesinde SLR'ler ve lensler hakkında da epeyce bilgi sahibi oldum. Bilgilerin bir çoğunu da bu forumlardan öğrendim. Herkese teşekkür ederim.

A100, R1 derken, baya önce karar verdiğim H5 aldım sonunda. SLR'nin veya R1'in şimdilik bütçemi çok zorlayacağını farkettim.

Bir süre bunu kullandıktan sonra inşallah geçerim SLR camiasına. Hem o zaman bütçemi çok zorlamaz hem de video çekim özelliği olan R2 veya bir SLR çıkar belki.

Osmanlı, verdiğin lens bilgileri için sağol. İnşallah sen de en yakın zamanda SLR'li olursun.

Turk52, Canon S3 de çok iyi makinedir eminim ama dijital fotoğrafçılığa compact bir Sony makineyle başladığım için Sony hep daha çekici geldi bana (menüsüne alışık olduğumdan). Aslında makineyi aldıktan sonra da farkettim ki doğru karar vermişim. Çünkü kutusundan çıkarır çıkarmaz rahatça özelliklerini kullanabilmeye başladım. Halbuki Canon alsam uzun bir süre menüsüyle boğuşmam gerekecekti.

Tekrar herkese teşekkürler bilgiler için.

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 19:51 - İp: 212.***.**3.150
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Uğur merhaba ben vedat
Hayırlı uğurlu olsun..Bende H5 almayı düşünüyorDUM..
içtenlik ve seviye dolu mesajlarını gördüğün arkadaşlardan bazıları belli bir çetenin elemanları.. yasadışımı yasaiçimi bilmiyorum ama feci bir çete.. daha buraya yazmayanlarda var aralarında.. insanı makina almaktan caydırırlar netfoto çetesi bunlar
As-osmanlı-dadagnast-feridub-dtcan-malcom-gantry ve diğerleri.. (tüm saygı ve sevgimle)
Ben bu arkadaşları okuya okuya H5 i alamadım iyimi..
Bende sen gibi tutturdum video özelliği diye aynı sana verdikleri cevapları banada verdiler..mahvoldum bittim.. Böyle kararsız Kazım misali ortalarda dolaşırken biri tuttu sony video kamera verdi ödünç olarak biri Nikon CP8800 verdi biri küçük bi Pentax compackt verdi derken bende oldumu 4-5 cihaz..
Beklemekten başka bişi kalmadı bana..
R2 A101 falan bakalım artık biri video çeken güzel bir makina çıkaracak elbet..
Bu arada H5 için ayrıca bir topik açarmısın yada burdamı devam edersin bilmiyorum ama "izlenimlerini" "paylaşımlarını" bekliyorum.. (test yazmak yasakmış... peeeehhhhhh)

 

Tarih: 17 Ağustos 2006, 17:29 - İp: 81.***.**9.247
bsr
bsr (üye)
İstanbul / Amatör

Sony H5/H2 veya Canon S3 ile DSLR arasında hiç bir ilgi yok.
Biri DSLR, diğeri superzoom.

Bence H2 veya S3 al, çünkü SLR o makinanın yaptıklarını asla yapamayacak (video çekim, kolay taşınabilme, live preview ve histogram, 36-420mm f2.8 3.x lens,...)

SLR den video çekmesini beklediğine göre bence SLR sana fazla.
Ayrıca SLR yi sadece net fotoğraf çekebiliyor diye düşünüyorsun gibi geldi. 18-200 gibi bir objektif ile bunu ne kadar anlayabileceksin? Ve de SLR ile yapabileceğin sanatsal numaraları da bu objektifle ne kadar yapabileceksin? (H2 ile bundan fazlasını yapmak mümkün olabilir, inan!)

video çekiminde zoom sıkça kullanılır. H2 veya S3 gibi makinalarda çekim sırasında zoom yapabiliyorsun. Zaten SLR sistemine geçeceksin lens için binlerce dolarları vermeye hazırsındır, 12x zoom lu hızlı bir titreşim önlemeli video da çekebilen hafif bir alete 400$ vermek çok da önemli olmamalı...

Ayrıca, film çeken bir DSLR nin pek istendiğini düşünmüyorum. Yapılmasına engel olan teknik zorluklar da var ve fotoğraf kalitesinden ödün vermeye neden olacak şeyler bunlar... Bence olmayacak...

H5 mi H2 mi S3 mü dersen... H2 veya S3 derim... 7.2 MP çok fazla.. görüntü kalitesini bozacak kadar fazla...

 

Tarih: 17 Ağustos 2006, 23:56 - İp: 85.***.**7.1
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Selamlar Vedat ve bsr. Sonunda kendim gibi düşünen sizleri görünce sevindim.

Vedat, o çete var ya o çete.. Az kalsın onların söylediklerinden gaza gelip full frame bir SLR alacaktım. Şaka bir yana, aslında birçok şeyi de onlardan öğrenmişimdir ama sadece onlar değil, herkes bir SLR furyası başlatmış gidiyor. Herkese SLR al diye tutturuyorlar. H5 daha piyasaya çıkmadan ilk defa Amerika'daki bir fuarda tanıtıldığında ona göz koymuştum ve çıkar çıkmaz alacağım demiştim. Sonra bu forumdakileri okudukça nerdeyse tamamen vazgeçme noktasına gelmiştim. Aslında kısmen anlıyorum onları da, bu tür makineler hiçbir zaman SLR'nin verdiği lezzeti vermiyor.

Fazla uzatmayayım. Ben H5'i aldıktan sonra "iyi ki bunu almışım" dedim. Hem param cebimde kalmış oldu, hem de "mükemmel" fotoğraf çekmeyen, ama benim ihyiyaçlarımı şimdilik karşılayan, gezilere, vs gittiğimde rahatça kullanabileceğim şık bir makinem oldu. Kaldı ki şu ana kadar makineyle yaptığım en ciddi deneme olan "ay" çekiminde beni epey tatmin etti. Yüksek zoom bu tür çekimlerde kaçınılmaz. Keskinlik de bence oldukça iyiydi. Buna karşın dışarıda yaptığım başka çekimlerde elde ettiğim sonuçların çok çok iyi olmadığını söyleyeyim. Yani bu makineden çok kaliteli fotoğraflar beklemek doğru değil. Özellikle tam boyda izlediğiniz zaman fotoğraflar çok keskin görünmüyor. Ama dediğim gibi yine de yeterince kaliteli.

Vedat, şu anda zaten iyi bir makinen yoksa bence hiç bekleme, al bu tür makinelerden birini. S3, H2 veya H5. İnan makineyi eline alıp birkaç fotoğraf çektiğinde seveceksin onu. Burda yorumları okumakla, sitelerde araştırmalar yapmakla; makinenin gerçeğini görmek ve onunla uğraşmak çok farklı şeyler. Hem zaten beklemekle başa çıkamazsın. R2'yi beklersin, beğenmediğin bir özelliği olur, sonra başlarsın R3'ü beklemeye. Ama bu arada uzun zamanlar geçer ve sen bu aradaki tüm anları, hatıraları, fotoğraf değeri taşıyan pozları kaçırmış olursun. Mükemmelini almak için beklemeye değmez. İleride de daha iyisini alırsın.

H5'le ilgili paylaşacak kadar izlenim edinemedim henüz. En yakın zamanda ben de paylaşmak isterim tabi. Şimdilik buradan devam edebiliriz. Veya H5'le ilgili açılmış başka konular var. Karşılaştırma için falan. Oralara taşıyabiliriz tartışmayı.

bsr, SlR ile ilgili yaptığın yorumlara katılmıyorum. Onlar hakikaten çok farklı bizim SLR-like'lardan. Dediğin gibi çok iyi bir lens olmadığı sürece belki bekleneni veremeyebilir ama yine de H5'ten falan çok farklı olacağına eminim.

Dediğin gibi bana da SLR şimdilik fazla geldi ve caydım zaten. Senin önerdiğin iki makineyi de almadım, H5 aldım. Ama senin önerinden önce almıştım zaten, önceki iletimde görebilirsin.

Haklısın, söylediğin üç makine içinde keskinliği en az olan ve gürültüsü en fazla olan H5, üçü içinde en iyisi ise H2. "dpreview.com"da yapılan testlerde bu görünüyor. Ama gerek Canon'a yabancı olmam, gerekse H2'nin ekranını çok küçük bulmam beni H5'e yöneltti. Yani bunu tercih etmemdeki en önemli etkenin ekran olduğunu söyleyebilirim. Ama şunu da belirteyim ki üç makine arasındaki fotoğraf kalite farkı büyük değil. Yani çok hassas incelendiğinde fark ortaya çıkıyor. Sadece onun için de her seferinde "neden daha büyük ekranı yok" diye iç geçirmek istemedim. H2 ile H5 arasındaki fiyat farkı da beni çok sarsacak miktarda değildi. Kişiden kişiye değişir bu tercihler.

#ousahin' tarafyndan 18.08.2006 18:05:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 18:01 - İp: 212.***.**3.150
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

ousahin
...."Haklısın, söylediğin üç makine içinde keskinliği en az olan ve gürültüsü en fazla olan H5, üçü içinde en iyisi ise H2. "dpreview.com"da yapılan testlerde bu görünüyor. Ama gerek Canon'a yabancı olmam, gerekse H2'nin ekranını çok küçük bulmam beni H5'e yöneltti. Yani bunu tercih etmemdeki en önemli etkenin ekran olduğunu söyleyebilirim. Ama şunu da belirteyim ki üç makine arasındaki fotoğraf kalite farkı büyük değil. Yani çok hassas incelendiğinde fark ortaya çıkıyor. Sadece onun için de her seferinde "neden daha büyük ekranı yok" diye iç geçirmek istemedim. H2 ile H5 arasındaki fiyat farkı da beni çok sarsacak miktarda değildi. Kişiden kişiye değişir bu tercihler"....

paragrafin bu güne kadar almayi düsündügüm makine konusunda beni en iyi yönlendiren ve etkileyen paragraflardan biri. "izlenimlerin" benim için çok kıymetli zamanın ve fırsatın oldukça paylaşmanı diliyorum. (test yapmak yasakya hani)
eline koluna parmaklarına gözüne vizörüne sağlık. ışığın bol olsun
Sanırım 7-10 gün içinde bir karar verip bir dijital alacağım..emanet cihazlar elimde eğreti duruyor.

 

Tarih: 18 Ağustos 2006, 18:38 - İp: 81.***.**9.247
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör


Tekrar selamlar rokomet. Sana H5'le çektiğim bir fotoğrafı verebilirim. BURADAN indirebilirsin.

Bu ay fotoğrafını çözünürlüğü biraz düşürüp dijital zoom da ekleyerek çekmiştim. Aslında şu ana kadar dijital zoom kullanmanın gereksiz ve yanlış olduğunu zannederdim ama bu fotoğrafla birlikte fikrim değişti. Çünkü aynı denemeyi en yüksek çözünürlük ve sadece optik zoom'la yaptığımda aynı keskinliği elde edemedim. Demek ki bu tür kenar ayrıntısı olmayan ve sadece tek bir nesneye yönelik çekimlerde çözünürlüğü azaltıp dijital zoom eklemekte fayda var. Keşke biraz daha yüksek dijital zoom'la çekseymişim. Belki daha da iyi sonuç alabilirdim.

H5'le ilgili şu izlenimlerim var şu anda: Kullanımı kolay ve güzel. El oturuşu rahat. Ekranı da çok güzel. Manuel ayar zenginliği beni tatmin etti. Söyleyebileceğim iki eksi şey de şunlar: Birincisi vizör biraz küçük. Ama aslında çok zorlayacak kadar da küçük değil. Yani göz alıştıktan sonra sorun olmuyor. İkinci eksisi de pil. Gerçi pilin henüz tam performansa ulaştığını zannetmiyorum ama yine de tüketim biraz fazla. Çekim esnasında mümkün mertebe vizör kullanılırsa, diğer zamanlarda da ekran çok açık tutulmazsa bu da çok sorun olmaz diye düşünüyorum. Zaten bir de yedek pil takımı almayı düşünüyorum ben. Makineye o kadar para vermişken pil parasından da kaçmamak gerek. Çünkü gezilerde vs. umulmadık anda pilsiz kalınabilir.

Makineyi denedikçe, değişik çekimler yaptıkça yine paylaşırım inşallah.

 

Tarih: 19 Ağustos 2006, 19:08 - İp: 212.***.**3.150