ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Dslr’de Video Çekimi

Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamana kadar Sony-H5 almaya karar vermişken son bir ayda yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler ışığında DSLR yönünde bir fikir kayması oldu bende. Özellikle sensör boyutlarındaki korkunç fark ve bunun doğrudan fotoğraf kalitesine yansıyor olması sonucu H5'in fotoğraf kalitesinden tatmin olamayacğım gibi geliyor.

Açıkçası dijital fotoğrafçılığa kompakt bir makineyle başladığımdan ve hala onu kullanıyor olduğumdan H5 benim için ciddi bir gelişme olacak fakat SLR makinelerin netliğini görmüş biri olarak da H5'ten ne kadar tatmin olacağım, bilemiyorum.

Fakat can alıcı nokta şu: Fotoğrafçılıkla hobi amaçlı ilgilenen biri olarak makinenin aynı zamanda video çekebiliyor olması benim için onu oldukça çekici kılıyor!..

DLSR'ye kesin karar veremememdeki en önemli sebep de H5'in aksine video çekimi yapmıyor olması.

Çok teknik bilgim olmadığı için sorma ihtiyacı hissediyorum. Acaba bir gün DSLR makinelere video çekim özelliği konur mu?.. Veya acaba bir gün R1'de olduğu gibi sabit lensli ve SLR boyutunda sensöre sahip, aynı zamanda da video çekebilen bir makine çıkar mı?..

Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim..

Teşekkürler..

#ousahin' tarafından 04.08.2006 18:04:28 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ağustos 2006, 17:23 - İp: 212.***.**8.252
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Bence biri mutlaka yapar, şu anda bahsettiğiniz alanda bir boşluk var. Ancak büyük sensörle (her bir kare 8-10 mpix) anormal yer kaplayacaktır, büyük ihjtimalle seyreltilmiş bir video çekimi ile başlarlar.
Çok büyük bir pazarı olacağını sanmıyorum. Video kameralarda fotograf çekimi yapılabiliyor (en son kaç mpix oldular bilen varmı ?) ancak ciddi fotograf çekmeye elverişli değil, ne ergonomisi, nede verdiği kontrollar.
Uzmanlaşmış makineler şimdilik daha iyi gibi.
Her ikiside iyi olsun istiyorsanız 2 makine taşımak lazım, idare etsin derseniz bu defa ya bıyık, ya sakal yanacak. Bir türlü memnun olmayacaksınız.

 

Tarih: 4 Ağustos 2006, 17:48 - İp: 85.***.**4.110
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

tam emin degilim ama bildigim kadarıyla dslr lerde video cekimi sensorun fazla ısınmasına sebep oluyo bu yuzden koyacaklarını sanmam. birinci ve asıl neden dslr makinaların porofesyonellere hitab etmesi. prof olan bi kisi makinasında video cekimi olmasını istemez. eger video cekimi isterseniz fotograf kalitesinden odun verecek ve gidip dslr like bi makina alacaksınız.

 

Tarih: 4 Ağustos 2006, 17:54 - İp: 85.***.**8.108
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

En iyisi bir DSLR alman,birde bu mesela kredi kartı kadar ince olan sony T serisi,casio exilim serisi,nikon s serisi gibi ipincecik 2. bir (video çekimi için kullanılacak) makina almak.

 

Tarih: 4 Ağustos 2006, 18:43 - İp: 85.***.**8.169
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör


Cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim. Dediğiniz gibi DSLR'ler daha çok profesyonel amaçlı ama alt seviye DSLR'ler zaten profesyoneller tarafından kullanılmıyor. En azından bunlara konması düşünülebilir bence. Ama belki de bilmediğimiz teknik imkansızlıkları vardır. Malcom'un dediği gibi ısınma sorunu veya başka sorunlar.

Mffoto'nun önerdiği video kamerayla fotoğraf çekmek hiç çekici gelmiyor. Çünkü benim istediğim asıl fotoğrafta beni yeterince tatmin edecek, aynı zamanda idare edecek kalitede video da çekebilecek tek bir cihaz. Acaba çok şey mi istiyorum.

Osmanlı, önerin çok güzel ama bana baya bi pahalıya patlar o çözüm.

Bu arada tamam, Sony A100'e karar verecek gibi oldum ama Sony lens konusunda biraz sıkıntılı olacak gibi görünüyor başlarda. Canon veya Nikon kadar geniş seçenek yok. Ayrıca hala piyasada bulmak zor gibi. Benim için en güzel seçenek A100 body ve 18-200 gibi geniş bir alanı kapsayacak tek bir lens gibi görünüyor. Artık video için de başka bir çözüm buluruz.

 

Tarih: 6 Ağustos 2006, 02:13 - İp: 212.***.**3.150
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Ousahin lens'den sıkıntın olmasın.Sony lensler,carl zeiss lensler,K-M lensler,Sigma ve Tamron lensler emrine amada.
Yakında yine yeni çıkacak lensler olacaktır.Canını sıkma, Türkiyede çok kişi var bu makinayı almayı bekleyen.
Baksana bizim forumu bile allak bullak etti.Her yerde A100 de A100.

 

Tarih: 6 Ağustos 2006, 09:03 - İp: 85.***.**9.109
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

OSMANLI DOĞRU SÖYLÜYOR BENDE T9 VARDI HARİKA VİDEO CEKİYODU.

ZATEN GÜN İŞİĞINDA AYIRMAK MÜMKÜN DEYİL.

 

Tarih: 6 Ağustos 2006, 09:50 - İp: 85.***.**5.152
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör


Osmanlı, teşekkür ederim bilgiler için. Farkettim ben de forumdaki A100 furyasını. Öğlen 12'de açılmış bir Sony lens topiğinin 13 saat sonra 250 kişi tarafından okunmuş ve 35 tane cevap alması da hayli ilginç.

Aslında benim de hiç aklımda yoktu ama burdaki yere göğe sığdırılamayan yorumlar ve dpreview'daki karşılaştırmalardan sonra ona karar verir gibi oldum. Ama en son herkesin Adnan abi dediği "as"ın yaptığı R1 yorumları kafamı karıştırdı tekrardan. Otoriter birine benziyor ve fikirlerini önemsedim. R1 hakkaten o kadar iyi miymiş ya? Ben en iyisi biraz daha bekleyim. Araştırdıkça fikrim değişiyor.

Bu arada Osmanlı, lens konusunda biraz daha yardım rica etsem? Tamron, Sigma falan demişin ama onlar Sony-Alfa uyumlu mu? Sigma'nın mesela Nikon, Canon uyumlu lenslerini gördüm ama Sony için olanına rastlamadım hiçbir yerde. Neye göre bakıcaz lenslerin Sony uyumlu olup olmadığına? Bilen başkaları varsa onlar da cevaplarsa sevinirim.

 

Tarih: 7 Ağustos 2006, 01:52 - İp: 212.***.**3.150
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Birgun gelir oda olur basariz deklansore, ayna kalkar , perde acilir lcd'den baka baka video cekeriz dslr ile bence imkansiz degil ama fotograf kalitesini biraz yukselteyim diye bu kadar para harcayan insan bence diger omzunda siradan ucuz bir sony video kamera tasisa daha iyi, hemde o dslr' agirligi yaninda nedir ki degil mi .

bence boyle bir makina cikar(cikartilabilir) ama musterisi olur mu, alan bu ozelligi kullanir mi bilmiyorum?

 

Tarih: 7 Ağustos 2006, 07:06 - İp: 24.***.**6.164
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

ousahin merhaba.

Henüz hiç bir dslr nin video çekme özelliği yok.Polaris in dediği gibi gelişen teknoloji sayesinde belki ileride o da olur.

R1 hakkındaki yorumların kafanı karıştırmasın.
R1 24-120mm.lik lensi ve dslr sensörü ile çok kaliteli fotoğraflar çekiyor.Çekmek istediğin fotoğraflar manzara,portre,doğa gibi bu lens aralığının kafi geleceği fotoğraflarsa bu makina sana yeter.
Ancak R1 ile uzaktaki bir objeyi üzerindeki lensin değiştirilememesi nedeniyle sadece 5X kadar yaklaştırabilirsin.R1 ile çok seri çekimler yapamazsın.Yani daha farklı fotoğraflar çekmek istediğinde R1 seni kısıtlıyabilir.
O yüzden makina almadan önce bir makinadan neler istiyebileceğine iyi karar vermen lazım.
Ben R1 i çektiğim fotoğrafların niteliğine bakarak almıştım.
25 yıldır fotoğrafçılık ile uğraşan birisi olarak R1 lensinin bana yeteceğini bildiğim için o makinayı tercih ettim.Yani ihtiyaclarımı bilerek makinamı aldım.

Sende bir makinadan ne gibi isteklerin olacağını düşün ve tercihini ona göre yap.
DSLR türü bir makina aldığında çekeceğin fotoğrafların kalitesini alacağın lens ler belirler.Şu an piyasada bulunan bu tip makinalardan hangisini alırsan al çekeceğin fotoğraflar belli bir kalitenin altına düşmez.Bu makinaların üzerinde verilen kit lensler maalesef kötü.Ayrıca alacağın iyi bir lens le çekeceğin fotoğrafların kalitesini yükseltme imkanın her zaman var.

Ama bütçem kısıtlı en az 1-2 yıl iyi bir lens alamam ve R1 in lensi benim işimi görürür diyorsan o zaman R1 i gönül rahatlığı ile alabilirsin.Çünkü verdiğin paranın karşılığını alabileceğin bir makina.

Video çekme işinide ucuz yollu bir kamera ile halletmen en akılcı çözüm.Şuan alacağın en kötü kamera bile fotoğraf makinalarının çektiğinden daha iyi video çeker.Çünkü onlar video çekmek için yapılmışlardır.

 

Tarih: 7 Ağustos 2006, 07:59 - İp: 85.***.**6.149
turk52
turk52 (üye)
Ordu / Reklam Fotoğrafçısı

Sevgili Ousahin.
Video ve fotograf istiyorsan. Fotograflarım kaliteli, videolaım müthiş olsun dersen sana Canon Powershot S3 Is 'yi tavsiye ederim. Ben bizzat test ettim. Fotoğrafları mükemmel. Video kaydı 640x480 30fps ve buda süper görüntü elde ediyor. Zoom kullanabiliyor sun video çekerken. Aynı zamanda yine video çekerken fotoğrafta çekebiliyorsun.

 

Tarih: 8 Ağustos 2006, 17:10 - İp: 85.***.**5.200