olko1
olko1 (üye)
İstanbul / Amatör

Dpi

arkadaşlar hangi marka fotoğraf makinesi kaç dpi ile kayıt yapar bilen varmı ? tavsiyelerde bulunurken bu konu gözönüne alınıyormu mesela ?

Tarih: 9 Ekim 2005, 11:18 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar olko1..
oncelikle istersen dpi nedir onu aciklayayim.. dpi'in manasi, "dots per inch" tir.. fotograf makinesiyle degil printer device ile ilgilidir..
fotograf makinelerinde kullanilan terim ppi'dir.. pixels per inch..
nedir aralarindaki fark peki?
ppi.. tamamen fotografin ne kadar buyuk olcekte, hangi kaliteyle print edilebilecegini gosterir..
makinenin kac megapixel buyuklugunde fotograf alabildigine bakarak ve hangi buyuklukte print istedigine karar vererek kac ppi'da baski yapacagina karar verirsin.. mesela makinen 3000x2000 pixels'de kayit yapabiliyor olsun, yani 6 megapixellik bir makine.. eger sen 300 ppi'da print almak istersen; 3000:300x2000:300 inch buyuklugunde yani 10x6.7 inch buyuklugunde print alacaksindir demektir 300 ppi'da..
tabii fotograflarini, photoshop gibi programlarla re-sampling ederek daha buyuk bir boyuta getirebilmen de mumkun.. mesela 30000x20000 yaparsan, yine 300 ppi'da bu sefer 100x67 inch buyuklugunde print alirsin..
..her durumda farkli bir ppi degeri kullanman gerekir.. mesela web'de kullanilan 72 ppi'dir.. cunku bilgisayar monitorlerinde gordugumuz icin..'
ama profesyonel bir calismada 240+ ppi'da cekim yapman gerekir.. genel olarak 300 ppi'da en iyi sonuclar aliniyor..
tabii bu sonuclari, bir print alacaginda; bu print edilmis kagida belli bir uzakliktan bakarak ne kadar net ve gercekci olacagini dusunerek karar vermen gerekir..
mesela bir bilboard'da icin print alirken 300 ppi kullanmazsin.. cunku kimse bilboard'in dibine kadar girip de bakmaz..
fotograf kagidinin uzerindeki farkli pixelleri, cok yakindan bile ayri ayri gorememek icin, 300 ppi oneriliyor..
....
dpi'da (dots per inch)durum farkli.. printer device'larda, senin de bildigin gibi degisik sayida renk kartusu kullanilir.. profesyonel ev printer'larinda 8 kartus vardir mesela.. iste bir fotografin her bir pixelini olusturmada bu kartuslardan renkler, birbirlerine karistirilarak kagit uzerine yazilir.. bazen bir pixeldeki tonajdan dolayi cok fazla rengin, o kucucuk pixele yazdirilmasi gerekir.. dpi degeri yuksek olan printer'lar ile cok daha gercekci sonuclar elde edersin anlayacagin..
mesela 4800 dpi olan bir printer ile 300 ppi'da baski almak istersen; 4800x4800/300x300'den 16x16 yani 256 tane dots olusturabilir printer her bir pixel uzerinde.. yani 256 tane kucucuk vuruslarla basar her bir pixeli..
ama 600 dpi olsaydi printer; 600x600/300x300 yani 4 dots gelecekti her bir pixel uzerine.. yani tonaji cok iyi veremeyecekti..
................
simdi gelelim soruna..
ppi degeri tabii ki bir yerde onemlidir.. cogu insan genel olarak 4x6 inch'lik printler alacaktir.. en fazla A3 buyuklukte belki.. ama ayda yilda bir diyelim..
ama onceden de dedigim gibi ppi'i fazlalastirmanin yollari, degisik teknikleri var.. benim bildigim en iyi algoritma Richardson-Lucy algoritmasi, ama yapilmasi saatler alan cok karisik bir uygulama.. genel olarak photoshop gibi programlarla, bicubic algoritmasi kullanarak (image size'da) fotograflarinin ppi degerini yukarilara cekmeyi basarabilirsin.. ayrica ozel programlar da mevcut tabii; extensis pxl smartscale gibi..
..bence bugunun sartlarinda bir fotograf makinesi en azindan 5 megapixel olmali ki gerektiginde yuksek boyutlarda kaliteli ciktilar alinabilsin..
..
umarim yardimi olur soylediklerimin..
bu arada foruma hosgeldin..

 

Tarih: 9 Ekim 2005, 13:01 - İp: yok
  • 1