adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Dijital Slr Fot. Mak. Ccd Kirlenmesi

ARKADAŞLAR
uzun zamandır dslr fot mak kullanıyorum ama ne kadar temiz kullansamda ccd nin kirlenmesinin önüne geçilmiyor.
yani çekim yaptığımda gelinliğin üzerinde siyah lekeler oluşuyor. bunun nedeni ise bence ccd nin kirlenmesinden kaynaklanıyor. ayrıca temizlettirdikten sonra tekrar başlıyor.
benim sorunum bu biraz bu konuda titizmde görüşlerinizi alabilirmiyim.
saygılar

Tarih: 26 Mayıs 2005, 14:11 - İp: yok
kirtish
kirtish (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

aslinda herkesin kendine ai yontemleri var, kimisi cok fazla korkuyor ve fotograf makinasini emin ellere teslim edip guzel de para bayiliyorlar.
Simdi aslinda bu isi yapmak icinuc alete ihtoyac var benim kullandigim yontem ile..
1. air rocket gibi bir hava puskurtucu
2. cok yumusak uclu toz tutabielcek suluboya fircasi (mumkunse beyaz)
3. Yine toz tutmayan kumas parclari.. (bunu temin etmek oldukca zor, yurtdisinda yasamanin avantajini yasiyorum su sira)

Oncelikle bu cok yumusak uclu firca ile makinayi mumkunse objektif kismi asagi gelecek sekilde tutup temizliyorum, ardindan bu hava ufleyen aletle icini ferhaltiyorum, sonrada su toz tutmayan bez parcasi ile uzerine ccd temizliginde kullanilan bir solusyonu sikarak yayvan bir aletin ucuna sararak ccdyi temizliyorum... biraz masrafli aslinda, hatta tehlikeli de ama simdiye kadar en az 5-6 defa temizledim ev cok tozlu idi ne de olsa...

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 08:51 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

kirtish açuıklamaların için feşekkür ederim.ama ne yaparsan yap yinede kirlenmenin önüne geçilmiyor.
saygılkar

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 14:11 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

valla bence biraz titiz davraniyorsunuz gibime geliyor. Ben gectigimiz gunlerde 10 gun arazideydim, toz toprak icinde calistim, makina ve objektiflerin uzeri toz tabakasiyla kaplaniyordu, bazi zamanlarda surekli genis aciyla tele arasinda degistirmek zorunda kaldim, f8 den asagi cok az dustum, makrolarda f20 ile cektim, ama beni rahatsiz edecek bir toz ya da siyah noktalar gormuyorum fotograflarda.

"zoom yaparsan iceri toz girer" de bir sehir efsanesi, toz girse girse objektifin icine girer, sensorle alakasi yok olayin. Bu arada kullandigim objektif de bir suru insanin 'elektrik supurgesi', 'toz canavari' diye sevmedigi canon 100-400mm idi.. Bir sorunla karsilasmadim simdiye kadar.

dadanagast'in dedigi gibi ben elektrik supurgesi kullaniyorum temizlikte. Ama kimseye tavsiye etmem, perdenin kanatlarina zarar veren insanlar taniyorum bu yontemle.. Cok sansli oldugunuzu dusunuyorsaniz ya da deli cesaretine sahipseniz bu yontemi kullanin.

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 16:43 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör


Sn. Adopro;

Ne kadar yersek yiyelim sonunda yine acıkıyoruz. Ve yine yiyoruz. Ve yine acıkıyoruz ......

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 16:50 - İp: yok