yeniuye
yeniuye (üye)
Bursa / Meraklı

Dijital Makine Diyafram Değerleri

Merhaba,
Ben dijital fotoğraf makinesi almak istiyorum.Çeşitli fotoğraf makinelerini inceledim (panasonic Fz20, canon s2, sony h1 vb.). Bu makinelerin diyafram değerleri genede f2.8-f8.0 arasında değişiyor. f8.0 değeri ışığın fazla olduğu yerlerde diyaframın en kısık değeri için yetersiz kalıyor mu? (Enstanteneyi ayarlayarak belki bir çözüm bulunabilir ama fotoğraf makinesinin diyafram özelliği açısından soruyorum) Analog makinelerde bu değer f11-f22 ' ye kadar çıkabiliyor. Acaba dijitallerde bu değerin anlamı farklı mı? Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.

#yeniuye' tarafından 13.10.2005 15:09:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Ekim 2005, 12:53 - İp: yok
ba
ba (üye)
Yurtdışı / Stüdyo Fotoğrafçısı

ulascelik seni neden kınadı dadanagast, ben de anlayamadım..

güzel söyledin, photoshop digitalin karanlık odası gerçekten... olamazsa olmaz yani

 

dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ulascelik sanirim espri yapiyor ba.. o da kabul ediyor aslinda.. kabul etmedigi cok asiri oynamalarla, fotografi fotograf olmaktan cikarma..

 

Tarih: 20 Ekim 2005, 11:48 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

sevgili dadanagast photoshopta yaptığığm çalışmalar var karşı değilim.ama kandırmacalara karşıyım ufak tefek renk oynamaları kroplama olabilir yada dürüst davranılıp fotoğrafta photoshop düzeltmeleri ve neler olduğu belirtilebilir ama tamamen bilgisayar başında işlenip sonrada bunu herkese yutturmaya çalışmayı hoş karşılamıyorum.ben doğal fotoğrafçılıktan yanayım.yaptığım efektler kimseyi kandırmayacak kadar bariz, belli olmayanları kendim zaten belirtiyorum ki bunlar zaten ufak tefek şeyler oluyor.ama görüyorum ki hoş olmayan yutturulmaya çalışılan sanki hiç bir oynama yokta herşey çekim le halledilmiş gibi olan fotoğraflar var bunlara karşıyım.dediğim gibi sade fotoğrafların çekim işi çekim yerinde bitirilmeli.adam hayatında gidip görmediği yere birde kendi portresini ekleyip ben ordaydım ben çektim diyor.

 

Tarih: 20 Ekim 2005, 19:13 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dogru haklisin.. bazilari olmadiklari yerlere kendi fotograflarini ekleyiveriyorlar.. ama birak bu da isin eglencesi olsun.. zaten montaj olup olmadigi belli olur.. ha ama cok iyi montajsa da o kisiyi oraya gitmis farzederiz, cok mu sey degisir gucsav.. degil mi..
..en iyisi tabii minimum oynama ile harika sonuclar alabilmek..

 

Tarih: 20 Ekim 2005, 20:09 - İp: yok
ulascelik
ulascelik (üye)
Ankara / Amatör

dadnagastı kınama olayım tamamen espridir... forumda bir photoshop tartişması yapıyoruz da...
selamlar

 

Tarih: 20 Ekim 2005, 21:26 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

ulascelik bence dadanagast Photoshop konusunda son derece haklı. Makine zaten kendi içinde birçok resim işleme algoritmasını işleterek fotografı oluşturuyor. Fotografı çekim yerinde bitirmek demek makinenin yapacağı değişikliklere razı olup resmi (RAW=10/12bit ==> JPEG = 8bit)sıkıştırmak demek. Kullanıcı ne kadar profesyonel olursa olsun makineden çıkacak kare cihazın yazılımıyla doğrudan ilişkilidir diye düşünüyorum..

Bence en güzeli sensörün algıladığı bilgiyi işlenmemiş olarak almak ve RAW dosya üzerinde çalışmak. Zaten DSLR üreticilerinin çok büyük tampon bellek kullanmalarının nedeni rahat RAW kullanımına olanak vermek için değil midir?

dadanagast sana bir sorum olacak: eos350d, d70s, d50 gibi aletlerin yanında verilen yazılım resim üzerinde istenen ayarların yapılmasına olanak veriyor mu? yoksa photoshop gibi programlarla ilave çalışma yapmak gerekiyor mu?

Ben de bir DSLR almak istiyorum ama yukarıdaki modeller arası kararsızım. Cihazların yanında verilen yazılım da yapacağım seçim üzerinde belirleyici olacak.

 

Tarih: 23 Ekim 2005, 08:23 - İp: yok
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

ulascelik pardon benim sana yönelik itirazım son sayfayı okumadan bir gaz anında oldu.

Fotografta orjinalliğin bozulması gerçekten kötü. Benim photoshop kullanımından kastım yazılım yardımıyla fotografı orjinaline yani color gamut'ta gözün gördüğüne en yakın haline getirebilmek. Abartılı şekilde keskinleştirilmiş ya da renkleri sature edilmiş fotografları ben de sevmem...

 

Tarih: 23 Ekim 2005, 08:56 - İp: yok