yeniuye
yeniuye (üye)
Bursa / Meraklı

Dijital Makine Diyafram Değerleri

Merhaba,
Ben dijital fotoğraf makinesi almak istiyorum.Çeşitli fotoğraf makinelerini inceledim (panasonic Fz20, canon s2, sony h1 vb.). Bu makinelerin diyafram değerleri genede f2.8-f8.0 arasında değişiyor. f8.0 değeri ışığın fazla olduğu yerlerde diyaframın en kısık değeri için yetersiz kalıyor mu? (Enstanteneyi ayarlayarak belki bir çözüm bulunabilir ama fotoğraf makinesinin diyafram özelliği açısından soruyorum) Analog makinelerde bu değer f11-f22 ' ye kadar çıkabiliyor. Acaba dijitallerde bu değerin anlamı farklı mı? Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.

#yeniuye' tarafından 13.10.2005 15:09:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Ekim 2005, 12:53 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar yeniuye.. foruma hosgeldin..
soyledigin gibi compact makinelerde f/8'e kadar kisilabiliyor diyafram cogunlukla.. zaten bu yuzden dslr'lar kadar cok yonlu degiller..
dslr'larla bir cok lensi f/32-36'e kadar kapatabilirsin bu arada..
ama bazi kacar noktalar vardir diyaframi o kadar kismada..
senin de bildigin gibi net alan derinligi bu konulardan biri.. digeri ise fotografin, print edilmesiyle ne kadarlik alanin keskin cikacagidir.. bu keskinlik konusunda soylenecekler cok fazla aslinda, circle of confussion, diyafram, focal deger gibi elementlere bagli olarak degisen uzun bir oyku..
ama compact'larin neden f/8'e kadar kisilabildigini aciklamak gerekirse; nedeni diffraction'dir.. (turkcesini bilemiyorum.. belki bir arkadas soyloer de ogreniriz..)
diyaframin acilip kapanmasiyla, isik sensor uzerine sicrar.. ornek olarak, bir hortumun ucuna elinle kistirdigin zaman su, belli bir acida dagilacaktir degil mi? iste fotograf makinesinde de isik, ayni sekilde dagiliyor.. ve sensor uzerine dusen isikla, fotograf olusuyor..
compact makinelerde, diffraction'a bagli olarak, keskin bir print elde edebilmek icin diyaframi cok fazla kismamak gerekiyor.. cunku soyle dusun; eger ki cok fazla kisarsan hortumun ucunu, o halde su sensor uzerine dusmeyecekti.. halbuki buyuk sensorlu makinelerde, hotumu daha da fazla kismanla bile sensorun uzerine isigin dusmesini saglayabilirsin.. basit bir mantik..
bahsettigin makinelerin sensor buyuklukleri 1/2.5" dir.. ve onlarla, keskin bir print alabilmek icin (keskinlik ise; 8x10" lik bir printe 15 santimetreden bakmakla karar verecegin print..) diyaframi f/4'e kadar kisman gerekir.. f/8'den oteye gecmemesi de yine yukarida anlattigim mantiktan oturu.. f/8'den oteye gectiginde, isik cok fazla dagilacakti ve sensorun uzerine dusemeyecekti veya hortumun musluga bagli oldugu yerden kurtulacakti.. o yuzden compact makinelerde f/8'e kadar izin var.. bir dslr'da ise f/16'ya kadar kisabiliyorsun.. ama f/16'dan sonra da yani f/22, f/32 gibi degerlerde de fotografin kalitesi cok fazla duser.. onun icin son nokta f/16 gibi alinmali eger ki keskin printler alinmak isteniyorsa..
...
simdi de sorunun cevabina gelelim.. tabii ki enstantane suresini arttirarak isigin daha fazla dusmesini saglayabilirsin..
ama hicbir zaman bir dslr'da oldugu kadar ayrintili ayarlar yapamazsin.. yani, dslr'lar gercekten ozgurluk sunuyor deniyor ya, iste oyle..
tabii iste diyaframin kisitli olarak acilmasindan dolayi belli miktarda alan derinligi kazandirabilirsin fotograflarina..
..diger yandan almayi dusundugun makineler cok iyi makineler..
ozellikle fz20..
..ama su anda moda, canon s2 ve sony h1 oldular.. daha yeni teknoloji urunleri..
fakat fz20'nin 432mm'de dahi f/2.8 yapmasi harika bir olay..
sen bir dusun.. arkadaslar da fikirlerini soylesinler...
gorusmek uzere.

 

Tarih: 13 Ekim 2005, 15:32 - İp: yok
adosero
adosero (üye)
İstanbul / Amatör

Dadanagast cok iyi ozetlemis yine.. !!!
isigin fazla oldugu durumlarda enstantene tabi ki otomatik olarak artiyor ve ISO 50 degerine cekilebiliyor. Ancak yetersiz kalmiyor mu soruna cevap olarak, gunesli parlak bir havada (gunesi tam karsina almadigin varsayimiyla) klasik kural f:16'da enstantane ISO degerini verir seklindedir yani:
ISO:100 f:16 1/125 (varsayim)
f:11 1/250
f:8 1/500 olur ki bunu her kompakt rahatlikla verir. Yani yetersiz kalmaz.. Gunesin lense girdigi durumda dahi hala makine icin yeterli bir marj vardir. Hem ISO hem enstantane hizi acisindan. Zaten gunesin lense cok girdigi (bu terimin turkcesini ben de bilmiyorum ) durumlarda da makinen sana cekim yapamayacagin sinyalini de verecektir. Yani kirmizi isik yanar cok parlak bir ortamda..
Sonuc olarak dijital makineni karsilasacagin kosullarin %95'inde sorunsuz olarak kullanabilirsin..

 

Tarih: 13 Ekim 2005, 16:05 - İp: yok
yeniuye
yeniuye (üye)
Bursa / Meraklı

Detaylı açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Bol fotoğraflı günler dilerim.

 

Tarih: 13 Ekim 2005, 16:14 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

diffraction = dağılma, sapma

 

Tarih: 13 Ekim 2005, 16:37 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dedigin gibi sapma, dagilma manasinda, ama sadece fotografcilikta kullanilan bir terim diffraction ocaklilar.. isigin, diyafram perdesinden gecerek sapma gostermesi, dagilmasi..
ama iste turk fotografciliginda ne deniyor ismine? yani ben sapma desem, "hadi ulen" cavebini almam degil mi?..

 

Tarih: 13 Ekim 2005, 17:13 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Konu itibariyle, "dağılma" daha anlamlı duruyor.

"hadi ulen" diyen olursa aşağıdaki linki ver, oyalansın.

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm

 

Tarih: 13 Ekim 2005, 17:37 - İp: yok
gucsav
gucsav (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

selamlar ben bu konu ile ilgili samsung v700 arızalımı topic'i altında benzer bir yazı yazmıştım. maalesef ilgilenen pek bir arkadaş olmamıştı. konunun aslı şu ki manuel ayarları olan bir compact makinede enstantane öncelikli çekim yapmak hayal kırıklığı yaratabiliyor.temel fotoğrafçılık bilgilerine ve daha önce analog slr kullanmış birisi olarak kompakt makinelerin diafram değerleri hiç ama hiç tatmin edici değil.kompakt bir makine ile seçtiğiniz enstantane değerine makinenin verdiği diafram değeri maalesef yetersiz kalıyor.seçtiğim enstanane değerine makine en uygun diaframı ne kadar seçerse seçsin fotoğraflardan uygun poz değerini alamıyorum. istediğimden daha aydınlık veya karanlık fotoğraflar çıkıyor.diafram öncelikli çekimlerde ise çok geniş bir aralıkta olduğu uygun enstantane değeri bulunuyor ve sorun çıkmıyor.ben dijital makine ile şimdilik enstantane öncelikli çekim yapma hayalimden vazgeçtim su an için sadece diafram önceliğini kullanıyorum.gerçek şuki dijitallerden analoglardaki hele de kompakt makine de slr kalitesindeki objektif kalitesi beklenmemeli.hem topic e cevap yazmak hem de enstantane öncelikli çekim problemimi aşabilmek için cevapalmak istedim. lcd ye bakarak durum bir yere kadar idare ediliyor sonrası yine gerğinden fazla aydınlık veya karanlık fotolar. photoshop ta müdahaleyi de pek sevmiyorum çekilecek fotoğrafın çekim yerinde bitirilmesi taraftarıyım saygılarımla.

 

Tarih: 13 Ekim 2005, 18:22 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ocaklilar o linki verdikten sonra eminim dagilirlar..
...
gucsav neden photoshop'la mudehaleyi sevmiyorsun ki?..photoshop, digital'in karanlik odasi..

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 20:31 - İp: yok
ulascelik
ulascelik (üye)
Ankara / Amatör

photoshop dediğin için seni kınıyorum, dadanagast...

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 22:21 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

neden ulascelik? haksiz miyim? dijitalin karanlik odasi degil midir photoshop?

 

Tarih: 19 Ekim 2005, 23:30 - İp: yok