karakuzu
karakuzu (üye)
Niğde / Stüdyo Fotoğrafçısı

Detay

slm arkadaşlar ben dsl mde beyaz renklerde detay bulamıyorum yakıyor beyazı makinam d 70

Tarih: 30 Temmuz 2005, 11:29 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar karakuzu..
makinenle cekim yaparken karanlik noktaya odaklanip shutter'a basarsan beyaz patlar; o yuzden hem beyazdan hem de karanlik noktalardan olcum alip, bunlari harmanlayarak bir orta degerde cekimlerini yap..
makinenle yapacagin cekimde exposure compensation ozelliginden ve histogramindan yararlanmalisin..
kisaca bilgi vermek gerekirse; histogramda karali alanin cok saga dogru kaymamis olmasina dikkat etmelisin.. bu; beyaz alanlarin fazla pozlanmis oldugunu gosterir.. ayni sekilde cok sola yatan bir grafik de karanlik alanlardaki ayrintilarin kaybolacagini gosterir.. ama photoshop gibi programlar sayesinde karanlik alanlardaki ayrintilariortaya cikarabilecegin halde beyazin patladigi alanlardaki ayrintilari yakalayamazsin.. o yuzden zaten histogramdaki grafigin saga dogru olmamasina dikkat at.. en iyi pozlamada histogramdaki grafik, esit olarak dagilmistir yuzeyde..
en iyi yontem exposure compensation ozelligini kullanman makinende.. cekim yaparken; beyaz'in siddetine gore (beyaz alan gunes isigi da olabilir bir beyaz kagit da olabilir..) exposure compensation'i negatif bir degere cekmen gerekir.. bu durumda sen makinene; "standart pozlanmayi az pozlanmis bir degere cek" demis olursun.. makineni tahminen 1/3 ile 1 EV azaltarak cekimlerini yap..
eger makinen manuel modda ise az pozlama yap..
...
bir diger kullanabilecegin yontem ise makineni manuel moduna getirip; degisik enstantanelerde arka arkaya cekimler yap.. kullanacagin diyafram degerini degistirmeden..bunlari daha sonradan; photoshop'daki "merge hdr" ile karistir birbirlerine.. boylelikle hem beyaz'i oldugu gibi hem de koyudaki ayrintilari alabileceksin.. hem de fazlasiyla.. sadece biraz masrafli..
....

bu dediklerimi bir dene istersen.
gorusmek uzere.

 

Tarih: 30 Temmuz 2005, 13:34 - İp: yok
  • 1