caganen
caganen (üye)
İstanbul / Amatör

D80 Foto Kalitesi İçin Tavsiyelerim

Merhaba Dostlar,

Nikon D80'de manzara çekimleri için center-weighted modunu tavsiye ediyorum. Matrix modu fazla pozlama eğiliminde. D200'de bu durum böyle değil ancak D50 ve D80'de matrix modu 1,2 stop fazla pozluyor gibi geliyor bana.

Center weighted'ın alanını 8 mm'den 10 mm'ye çıkarmak önemli.

Ayrıca Sharpening(medium high)+1
Tone Com (Normal)
Color Mode IIIa
Saturation (Normal)
Hue Adjustement(0)

Biraz daha doygun renkler için saturation'ı arttırabilirsiniz. Ama doğallık bozulacaktır.

Bu ayarları nikonians.org sitesindeki forumlardan aldım. Uyguladım ve artık daha tatmin edici sonuçlar alıyorum.

Umarım sizde beğenirsiniz.

Sevgilerimle.

Tarih: 16 Ocak 2007, 20:06 - İp: 88.***.**5.138
tuzlali
tuzlali (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar,
'Center weighted'ın alanını 8 mm'den 10 mm'ye çıkarmak önemli'bunu nasıl yapıyorsunuz?
teşekkürler

 

Tarih: 19 Şubat 2008, 20:53 - İp: 88.***.**3.198
pantat
pantat (üye)
Ankara / Amatör

wb ile ilgili bikaç şey eklemek istedim. eğer yanınızda beyaz kağıt taşıyarak ortama göre beyaz dengesini ayarlayacaksanız dikkat edilmesi gereken bir iki nokta var. Wb ayarı için beyaz kağıdın fotografını çekerken odaklanmanın sağlanmasının hiçbir önemi yoktur. bu nedenle 10cm x 10cm lik bir kağıt yerine lens kapağı boyutunda bir kağıt işinizi görecektir. wb ayarlanırken kullanılan popüler yöntemlerden biri de pringles cipslerin eski beyaz kapaklarıdır. şimdikiler şeffaf sanırsam.
ikinci nokta fotografı çekilen beyaz kağıdın çekilecek fotografın ışık değerlerini içerecek şekilde ışık alabilmesidir. Diyelim güneşli bir günde manzara fotografı çekeceksiniz. Sizde yüksekçe biyerdeki ağacın altına geçip karşınızdaki dağların, tepelerin fotografını çekmeyi planlıyorsunuz. Hemen cebinizden beyaz kağıdınızı çıkardınız ve beyaz dengesini ayarlamak için kağıdın fotografını çektiniz. Tam bu noktada etkisi duruma göre küçük veya büyük olabilir; hata yapmış bunuyorsunuz. Sizin fotografını çekmek istediğiniz dağlar tepeler güneş ile aydınlatılırken siz gölgedeki farklı bir aydınlatılmaya sahip kağıda göre beyaz dengenizi ayarladınız. Peki bunu engellemek için ne yapmalı? benim önerim pringles kutusu yada kağıdı objektife tamamen dayayarak dağların tepelerin fotografını çekmek ve bu fotografa göre beyaz dengesini ayarlamak. Pozlamanın nekadar sürdüğünün bir önemi yok. makinanızı istediğiniz kadar titretebilirsiniz. daha önce söylediğim gibi odaklamanın da bir önemi yok. zaten objetife dayadığınız beyaz kağıda odaklamanız mümkün değil. Takıldığınız anlamadığınız bişeyler olursa sormaktan çekinmeyin.

 

Tarih: 21 Şubat 2008, 03:18 - İp: 88.***.**1.99