hyildiz
hyildiz (üye)
İstanbul / Meraklı

D70 de Saha Derinliği

D70 kullanma klavuzunda saha derinliğinden bahsediyor.Hatta ön bölümde sağda bir de buton var.Saha derinliği butonu diye yazmış.Fakat CPU Lenses diye bir lensten de sözediyor.
D70 de kullandığımız diyaframa karşılık gelen saha derinliği değerlerini görebilirmiyiz? D70 kullanıcıları arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 14 Ağustos 2005, 21:17 - İp: yok
profesor
profesor (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

O bütün SLR lerde olan bir özellik yaptığı iş, diyaframı kısmak ve nekadarlık bir alan derinliği olduğunu göstermek, fakat bu işi sayısal olarak değil de görsel olarak yapıyor. Yani bir müddet nerelerin net nerelerin flu çıkacağı gözüküyor ondan sonra göz o alana adepte olduğu için her yeri ner görüyor.

#profesor' tarafyndan 15.08.2005 14:30:50 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Ağustos 2005, 14:28 - İp: yok
hyildiz
hyildiz (üye)
İstanbul / Meraklı

Çok Teşekkür ederim sayın Profesör.
Alan derinliği gereken durumlarda diyaframı kapalı tutarak idare ediyoruz.Ama bunu sayısal olarak görmek daha iyi olurdu.

 

Tarih: 15 Ağustos 2005, 21:01 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sayisal olarak gosterilmesinin mumkunati yok, cunku, makine senin ne kadarlik alani focus disi birakacagini tahmin edemez.. buna fotografi ceken karar verir..

 

Tarih: 15 Ağustos 2005, 21:27 - İp: yok
hyildiz
hyildiz (üye)
İstanbul / Meraklı

Sayın Dadanagast
Konumuzla ilgilenmene teşekkür ederim.
Alan derinliği fokus noktasına ,diyafram değerine ve lensin odak uzunluğuna bağlı değilmi?Mesela makinemizi 3 metredeki objemize netlersek ve diyafram değeri örnek olarak 11 ise net bölge 2-6 m oluyor varsayalım.Eğer diyaframı 4,5 yaparsak net bölde 2,5-4 oluyor.Veya diyafram 22 ise net saha 1,5-∞ oluyor.Bu değerler farklı odak uaklığı olan lenslerde de farklılıklar gösterebiliyor.Yani odak uzaklığı arttıkça saha derinliği de azalıyor.Bu değerler Bazı Analog makinalarda Diyafram değerlerini gösteren halka ile metraj halkası arasındaki sabit halka üzerindeki değerlerden görülebiliyordu.Bu alan derinliği göstergesi üzerinde ortadaki çizginin solunda ve sağında diyafram değerleri yazılı.Kullandığımız diyafram değerinin sağdaki bölümde karşılık gelen metre değeri net sahanın başladığı noktayı, soldaki bölümdeki ise net sahanın bittiği metreyi gösteriyor.


Resimdeki makina 70 li yılların yashica sı.Bu makinada bunu görebiliyorsak şimdiki makinalarda şimdiki teknoloji ile bu mümkün geğilmi yani ???

 

Tarih: 16 Ağustos 2005, 20:36 - İp: yok
hyildiz
hyildiz (üye)
İstanbul / Meraklı

pardon önce imla hatamı düzelteyim.geğilmi yerine değilmi diyorum.Resimde 16 diyafram değeri kullanılmış ve bu diyaframda ve 3 m mesafede 2 metreden 10 metreye kadar net sahamızın olduğunu görebiliyoruz.

 

Tarih: 16 Ağustos 2005, 20:40 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Onlar alan derinliği mesafesi değil fokus mesafesi

#kobra' tarafyndan 16.08.2005 23:28:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Ağustos 2005, 23:27 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dediklerini yanlis algilamisim hyildiz...
..
alan derinligi.. depth-of-field... aslinda bu konu bayagi bir karistiriliyor..

bu arada haklisin; eski bir yashica'nin lensinin uzerinden alan derinligi degerlerini yaklasik olarak okuyabilirsin, fakat neden dslr'lar ile okunamiyor diyorsun?
cevap basit.. cunku; dslr'lardaki crop faktoru yuzunden depth-of-field degeri de degisir.. yani 35mm film makine ile saglanacak depth-of-field ile bir 350d ile saglanacak depth-of-field ayni degildir.. ayni sekilde bir compact ile saglanacak depth-of-field ayni degildir.. basit bir kural olarak tanimlayacak olursak; sensor buyuklugu ufaldikca depth-of-field, verilen degerlere bagli olarak artar..
soyle dusun.. bir dslr ile f/8 de bile, objeyi out-of-focus birakabilirsin; oysa bir compact ile f/8'de cekim yapacak olsaydin, fotografda belki de heryer in focus olacakti.. degil mi?
neyse.. gelmek istedigim nokta su aslinda.. yashica'nin uzerindeki lens'i sen dslr makineye takacak olsaydin, depth-of-field degerleri gercekci olmayacakti.. makine ureticileri bir tek lens yapiyorlar ve sen bu lensleri hem digital ile hem de film makine ile kullanabiliyorsun.. yani kullanilacak makineye gore fark edeceginden, bu cesit bilgileri lens uzerinden okumak cok da saglikli olmaz..
anlatabildim mi bilemiyorum..

 

Tarih: 17 Ağustos 2005, 13:57 - İp: yok
hyildiz
hyildiz (üye)
İstanbul / Meraklı

Sayın Dadanagast
Çok teşekkür ediyorum.Gayet güzel açıkladınız.Epeyi bir zamandır merak ettiğim bir konuyu açıklığa kavuşturdunuz..

 

Tarih: 17 Ağustos 2005, 20:17 - İp: yok
edemirci
edemirci (üye)
Denizli / Profesyonel Fotoğrafçı

CPU lensler nikonda G tipi ve D tipi lensler dir. Diyaframı senin yerine o en uygun hale getiriyor. Ancak M moduna alırsan ayarları sana bırakıyor. Tavsiye istersen (belki kullandığında o dur) G tipi lensden vazgeçme. Gayet hassas ayar yapıyor.

 

Tarih: 22 Ağustos 2005, 15:33 - İp: yok
hyildiz
hyildiz (üye)
İstanbul / Meraklı

SAyın edemirci
Tavsiyene teşekkür ederim.Zaten fiyatından dolayı hep G tipi lensleri tercih etmek zorunda kalıyoruz.

 

Tarih: 31 Ağustos 2005, 20:56 - İp: yok
  • 1