dino
dino (üye)
İstanbul / Meraklı

Ccd Sensör İle Cmos Arasındaki Fark

Herkese merhaba, forumunuzu çok yakın bir zamanda keşfettim ve o günden beri zevkle takip ediyorum.Benim merak ettiğim şey digital makinalarda kullanılan CCD ve CMOS sensörlerin arasındaki fark tam olarak nedir bilen var mı acaba. Nikon D 70'lerde CCD kullanıldığını biliyorum ki sanıyorum bu CMOS sensörlere göre daha eski bir versiyon, yeni Canon'larda ise CMOS. Bu ikisi arasında nasıl bir fak yaratıyor.İlgilenenlere şimdiden teşekkür.

Tarih: 13 Ekim 2005, 23:53 - İp: yok
yavuzoglu
yavuzoglu (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Merhaba,

Hem CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor), hem CCD (Charged Couple Device), silikon bazlı olup, diğer kullanılan materyallerin de benzer olduğu, ancak mimari ve üretim aşaması bazında yetenek ve randımana etki eden farklılıklar gösteren algılayıcılardır.
Kısa bir süre öncesine kadar ucuz kameralarda kullanılan CMOS algılayıcılar CCD'lere oranla "hor görülürken" başta Canon olmak üzere kimi markalar geleceğin CMOS algılayıcılarda olduğunu düşünüp bu yönde yatırım yapmayı tercih ettiler.
Yazımın sonunda vereceğim likleri inceleyerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz ancak kısa bir özet yapmak gerekirse, kamera seçiminizi belirleyen etken kesinlikle CMOS/CCD farkı olmamalıdır. Her üründe olduğu gibi, bunlarda da üretici, kalitedeki en büyük etkeni teşkil eder. Zira şu an marketteki en mühim kamera olan Canon EOS 1Ds Mark II, tam boy (36mmX25mm) bir CMOS algılayıcı kullanmaktadır.
CMOS sensörlerin avantajlarından birkaçı yüksek kız, düşük maliyet ve müthiş düşük enerji tüketimidir. Buna karşın, CCD algılayıcıların daha yüksek kalite sundukları keskin bir gerçek değildir.

http://web.canon.jp/Imaging/cmos/index-e.html

http://www.dalsa.com/shared/content/Photonics_Spectra_CCDvsCMOS_Litwiller.pdf

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 05:00 - İp: yok
dino
dino (üye)
İstanbul / Meraklı

Teşekkür ederim.

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 08:08 - İp: yok
  • 1