afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon D7

Yurt dışından EOS d7 18-135 kit aldım. Bir kaç fotoğraf çektim beğenmedim. İsviçreden Hüseyin yalçın arkadaşımdan 15-85 yeni bir zom lens aldım.Türkiye'ye geldim ve 75 adet fotoğraf çektim. Her mod ile ayrı ayrı denemeler yaptım. Sonra ben bu fotoğrafları beğenmedim. Kendime hata bulma yerine makineyi suçladım ve Bursa'da Gizay foto Mümin'e makineyi bir anlık gaflet ile yok pahasına set olarak verdim.

Dönüşte ya EOS 5 veya Nikon D 700 planlıyordum ki, bildiğiniz üzere Libya iç savaşa sürüklendi ve dönemediğimiz için makinesiz ortada kalıverdik. Daha önce Eos 40 D ile birlikte Alfa 350 kullanıyordum. Sony yabana atılacak görüntü kayıdı yapmıyor; bunu da belirteyim.

Ben keskin geçişli renk tonlarından hoşlanıyorum ve bu nedenle Nikon D700 veya d3x düşünüyorum ama hakkını vermediğin pahalı makineleri almak ise haram veya israf diye düşünmeden de edemiyorum. Bir amatör, önce ne çekeceğini, nerede kullanacağını tespit ederek makine almalı.

Bir dostum, su altı fotoğrafları çekiyor ve Nikon D 200 ile çalışıyor. Filipinler'de bir dalış yapmış ben o fotoğrafların yanından bile geçemem. Böylesine bir hobysi olan elbette güçlü gövdeler ile çalışmalı. Ben ise seyahatlerde anı fotoğraflarından başka bir şey çekmiyorum. Bir fırsatımız da olmadı bu güne kadar. Sanırım yurt dışı macerası sona erdi gibi ve bundan sonra emeklilikte bol bol fotoğraf çekmekten başka işimiz olmayacaktır.



Tarih: 29 Mayıs 2011, 14:09 - İp: 78.***.**7.175
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Sakın gidip bahsettiğiniz makinelere para vermeyin yazık olur. Onların da sonu 7D den farklı olmaz. Önce dijital fotoğrafçılılla ilgili birkaç kitap almanız maddi manevi çok daha faydalı olur. Makine olarak da 2000 lirayı geçmeyecek bir model alın. Baktınız işi ilerletiyorsunuz yeteğiniz var o zaman düşünürsünüz pahalı makine almayı ki büyük ihtimalle ihtiyaç duymayacaksınız

#najdorf' tarafından 29.05.2011 14:57:16 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Mayıs 2011, 14:53 - İp: 78.***.**5.118
barisabak
barisabak (üye)
İstanbul / Amatör

bahsettiğiniz makineler birçoğumuzun hayalini süsleyen modeller olması bir kenara siz çok kolay ulaşılabilen şeylermiş gibi bahsedince biraz şanslı gördüm sizi =). ama diğer yandan kafanız fazlasıyla karışmış gibi. siz bir seyahat fotoğrafı çekmek isterken ve bunu yapacağınıza inanırken 7d gibi bir makinenin bunu yansıtamama imkanı hiç yok.

bulunduğunuzu tahmin ettiğim aşamaya göre konuşuyorum elbette. hani ileride belki bunlar konuşulabilir ama şu anda yukarıdaki gibi çıkan sonucun iyiliğini - kötülüğünü makineye bağlayacaksanız bu yukarıda bahsettiğiniz modellerden hiçbirini almayın lütfen. daha fazla denemek, daha fazla okumak, daha fazla bakmak yapılacak en doğru şeydir.

 

Tarih: 29 Mayıs 2011, 16:28 - İp: 178.***.**7.125
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sevgili Dostlarım,

Ben, naçizane 10 yaşımdan bu yana fotoğraf çekiyorum. Analog maikneler olarak hala hayranlık duyduğum Nikon f3 ve nikon F4 kullandım. Mutlaka FM2 ikinci makine olarak yanımızda olurdu. Ancak Dynx 9 minoltayı hurda edinceye kadar kullandım ve bir başka zevkliydi. Objektifler eskiden kocaman boyutlu ve ağrdılar. Bir çantada, geniş açı, standart ve tele zoom oldu mu 10 kg gelirdi. O zamanlar Kodak ve fuji filmler arasında sıcak renkler veya daha doğal renk verenleri seçmeye çalışırdık. Fuji velvia beğenilirdi. Bu gün dijital görüntü işleyen makineler hakkında da epeyce bilgi edidiğimi düşünüyorum. Özellikle mercekler hakkında uzun seneler araştırma yaptım. Yaş 54 dersem uzun senelerin anlamı ortaya çıkacaktır. Biraz nostalji yapmanın zararı olmaz sanırım.

Bu nedenle D7 gibi bir makineden neden istediğim sonucu alamadım diye kendimi suçladım. Belki de bir kalibrasyon, veya yazılım hatası olabilir ama son sürüm yazılım yüklü idi. Sonradan aklım başıma gelince fotoğraf işleme programının Phto shop değil paint shop pro 8 ile işlem yaptığımdan fotoğrafları bu programın bozduğunu fark ettim. Siz siz olun iyi bir fotoğraf işleme programı alın ve bu konuda bilgi edinin. Yani benim D7 +15-85+18-135 set 2100 USD gibi komik rakama satılma sebebi basit bir programın azizliğiydi diye düşünüyorum. 15-85 lensin piksel okuma yeteneği yüksek ve kenarlarda kararma veya başka bir olumsuzluğu olmayan kaliteli bir lens.

Deneyimli olduğumu düşünüyorum an azından bir kaç tane Digital SLR Shutter ömür sayısını dolduracak kadar fotoğraf çektim. Elbette sanatsal değil ama seyahatlerde en azından belgesel olarak kabul edilebilir fotoğraflardı bunlar.

Yani dostlar, öneri ve tavsiyeleriniz için gerçekten teşekkür ediyorum. Fakat canon D5 ile film çeken ama dönüştürücü kıullanarak Nikon lens kullananlara bakarsak keskinlik konusunda Nikonu tercih ettiklerini düşünmek gerek. Elbette Layer lensler çok kaliteli. Fluorit bazlı merceklerden oluşan muhteşem lensleri var Canon'un.

Makine olarak kesinlikle marka tutkum yok. Pentax k5 şu anda bu söylediğimiz makinelere nal toplatır. Hem ufak yapısı, hem sağlam magnezyum gövdesi, hem yeterli teknolojik donanımı ile harika bir alet. Piyasada objektif sıkıntısı da olmadığını sanıyorum. FF bir makine haricinde düşünülmesi gereken bir ürün.

Dediğim gibi şartlarınız, dağ taş, animal, safari, çil gezisi gibi ağır arazi şartları değilse, orta seviyelerde bir makine en idealidir.

Ayrıca Libya'da Nikon d700 2000 usd idi. D7 ise 18-135 + çanta+ cl polarising Filter ile 2000 usd satılıyordu. D60 canon ise 1200 Usd ama 18-55 II versiyon kit lens ile. 70-200 2,8 USM IS canon zoom 1100 USD idi. Nikon 18-200 vr II zoom 700 usd. Şimdi artık yıkıntılar arasındadırlar ama bilgi bakımından yazdım.

 

Tarih: 29 Mayıs 2011, 17:29 - İp: 78.***.**2.77
samettopal
samettopal (üye)
Ordu / Amatör

sayın ''afrikalı'' öncelikle yeni nesil canon dslrlarda modellerde harfler rakamdan sonra gelir.bu ufak ayrıntıya dikkat ederseniz sevinirim.aramıza yeni katılan arkadaşlar d700 ibaresinden sonra d7 yi görünce yanlış anlayabilir.ayrıca diye başlamışsınız d700 2000 $ iken 7d 18-135 +çanta + filtre 2000$ demşsiniz. bu çok doğal bir durum zaten d700 ün rakibi 5dmark ıı dir ki o da d700 den daha pahalıdır.(ayrıca diye başladığınız için karşılaştırma olarak algıladım) daha öncesindede pentax k5 bu makinalara nal toplatır demişsiniz!! hangi konuda? ne manada? netlik konusu ise çoğunlukla lenslere bağlı bir konudur bu konuda nikonun canondan daha iyi olduğunu neye dayanarak söylüyorsunuz.
olay benim bildiğim kadarı ile çekendedir,sonra lenstedir sonra makinededir.olay canon nikon sony pentax değil.benden daha tecrübelisiniz size saygım sonsuz fakat yazınızı okuyan ve bu işe yeni başlayan biri için yanlış bilgilendirici bir yazı olduğu kanaatındayım.

 

Tarih: 29 Mayıs 2011, 20:31 - İp: 78.***.**1.133
barisabak
barisabak (üye)
İstanbul / Amatör

hocam ben yazınızdan kafanızın karışık olduğu sonucunu çıkarıp nacizane bir kaç öneride bulunmak istemiştim ama görüyorum ki ilk yazıda öylesine bir arkadaşınıza anlatmış gibi hayat hikayenizi anlatmış bir sonraki yazınızda ise kişiye göre değişecek bir çok konuyu mutlak doğru olarak yansıtmışsınız.

afedersiniz ama bu bana biraz ego tatmini gibi göründü. kaldı ki daha sonradan arama tarama yapacak insanlara da bomboş bir kafa karışıklığından başka birşey bırakmamış oluyorsunuz. şüphesiz ki sizi tanımadığıma göre var diyorsanız mutlaka bir tecrübeniz vardır, buna da saygı duyarım ama bunu daha tutarlı bir şekilde diğer insanlara yansıtsanız hepimiz daha fazla tatmin olur, daha mutlu oluruz gibi geliyor bana.

 

Tarih: 29 Mayıs 2011, 22:18 - İp: 178.***.**7.125
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Arkadaşlar,
Ben bir markanın diğerinden iyi olduğunu yazmadım. Renkleri Nikonlarda daha keskin olduğunu anlatmaya çalıştım. Bütün başarıyı lenslerle özdeşleştirmek de yanlış. Lens olmadan da fotğraf üretiliyor. İğne deliği fotoğrafları çeken ustalar var ki sadece bir karanlık kutu kullanarak yapmışlardır. Elbette objektifler çok önemli ama işlemci veya sensörlerinizin sıradan olması karşısında hangi lens olursa olsun renklerde sapmalar, mor saçılmalar, yani minik pixellerin birbirlerini ısıları ile etkileyerek renk karıştırmaları olaylarını kapatamaz. Bu bakımdan kaliteli bir gövde önemlidir.

Ayrıca ego tatmin edecek bir yazı olduğunu yazmış olmanız da şaşırtıcı. Bu örnek analog makinelerden dijitale doğru gelen bir yolun kısa özetidir. Bu gün dijitalden başka makine tanımayan gençlere analog makineleri hangi yolla anlatabiliriz acaba? Elektronik filmler çıkmadan önce, Kodak sadece ortadoğu coğrafyasına özgü film ürettiğini dijital kullanıcı genç nerden bilecek? Pekte lazım değil ama bu gelişmelerin aşamalarını hatrılatmak faydalı olur kanısındayım.

Harf yerinin değişimi özensiz yazmamdan kaynaklanan bir hata. Ancak bulunduğum ülkedeki fiyatları bilgi amaçlı verdim. karşılaştırma amaçlı değil elbette. Ayrıca Nikon Canondan daha iyidir diye yazılmamıştır, bu fikirde de değilim. Pentax, fiyat performans bakımından, sağlam gövde, yazılım ve kullandığı sensör ile işlemci gibi donanım bakımından diğer bütün makineler ile çekebileceğiniz fotoğrafları size sunar anlamında yazdım.

Sanırım bütün yanlış anlaşılmaları cevaplamış olduk.

"Olay çekende başlar" saptaması bir yere kadar doğru. Kompozisyon, kadraj, ayıklama, alan derinliklerini saptama, ışık ile oynama ve daha bir çok ön hazırlık ile deklanşöre basmaya kadar olan bölüm insan odaklı. Lens ise gördüklerini, ışık ve renkleri doğru olarak sensöre iletmekle görevli. Sonra kayıt altına almak, kendisine gelen verileri en doğru şekilde işleyerek depolamak gövde içindeki donanımlara düşmekte. Yani birisi falso verirse bütün emekler hibe oluyor. Bunu basit yoldan anlatmak istedik ama yazının vücut dili yok ki mimikler ile de desteklesin...

Devamlı gelişen, devamlı değişen hiç bir şeyde mutlak doğru yoktur. Doğruya en yakını arama girişimleri olsa gerek. Hiç bir şekilde mükemmel makine de yoktur. Bir yanlış anlaşılmayı daha düzelteyim: Nikon netlemesi Canondan iyidir diye bir cümle olmamasına rağmen Samattopal arkadaşımız böyle algılamış Sadece renk keskinliğini yazdım ki, bunu bütün dünya böyle söylemektedir.

 

Tarih: 29 Mayıs 2011, 23:43 - İp: 78.***.**2.77
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Hocam siz hatayi en bastan yapmissiniz.Digital dunyasina pahali bir sekilde giris yapmak bence pek mantikli olmamis.MP savaslari kurbani diger tum digital severler gibi sizde gitmissiniz hic ihtiyac duymayacaginiz ve o MP lerin hakkini veremiyeceginiz bir makina almissiniz.

Program hatasidir veya baska hatadir orasi ayri bir konu ama bir butun olarak ekranindan yazicisina,flasindan tripoduna yani uc ayagina,lensinden yazilimina kadar eksik yapilan bir digital fotografcilik,hakkini vermeyen eksik bir ugrastir diye dusunuyorum.

Bu tamamen size ozel bir cevap.Yoksa sokaktaki Ahmet yada Mehmedin herhangi bir makina ile fotograf cekip bunlar ile mutlu olmasina soyleyecek hic bir lafim yok.

Ince eleyip SIK dokuyan arkadaslara tavsiyem,elinizce sizi sonuca ulastiracak tum teknik altyapi ve alet edevata sahipmisiniz once bunu dusunun .Adam 18mp makina aliyor ama,ekrani 15 inc Pc ekrani,yazicisi A4 kagida baski yapan basit bisey belkide hic yok,uc ayak falan desen agirlik sadece,harici flash desen oda ne ,RAW cekim desen hic ugrasamam falan...Yani kimse bu makinalarin hakkini vermiyor dogru durust vesselam.

#ozansan' tarafından 30.05.2011 05:55:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Mayıs 2011, 05:53 - İp: 221.***.**3.132
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sayın Ozansan saptamasında haklı. Bir amatör olarak zorlu çekimler yapmıyor,sadece yıllık gezilerde kullanıyorsanız bu tür, her 2 yılda bir eskiyen teknolojisi olan pahalı makinelerden uzak durmak lazım.

Bir bilgiyi de paylaşmak isterim. Full Frame makineler neden çok pahalı? Biliyorsunuz algılayıcılar boyutları bakımından sınıflandırılmışlar. APS-H, APS-C, 4/3, Full Frame.

Bu sensörler, Wafer adı verilen algılayıcılar ile döşeniyor. Bu waferler sayılarına göre sensör boyutlarını belirliyor. Kısaca APS-C algılayıcıda 200 adet olurken, FF algılayıcıda 20 kadar oluyor. Sayısal olarak az ama ebad olarak büyük... Bunları Canon sitesi yazmış. Üretim aşamasında büyük ebadlı algılayıcılar dış etkenlere, toza karşı daha hassas olup, bir toz kapmasında kullanılamaz olurken diğerlerinde kabul edilebilirmiş. Bu bakımdan üretim maliyeti FF sensörlerde 20 katı daha pahalı oluyormuş.

Ancak detay yakalamak ve görüntü kalitesi bakımından elbette FF sensörler tartışmasız diğerlerinden öndeler.

Makineniz ham fotoları kaç Bit sakladıkları da başka bir değer. Örneğin yeni nesil makineler 14 bit olarak saklıyorlar. Jpeg 8 bit olarak saklanıyor. Jpeg aslında bir format değil sıkıştırma programıdır. Her aşılış kaptılışta az da olsa fotoğraf sürekli bozulmaya uğradığı bu işin uzmanları tarafından her zaman söylenmektedir.

İşte burada Ozansan arkadaşımızın RAW formatına vurgu yapmasını anlamak gerekiyor. Gövde konusuna neden girdik: Samettopal arkadaşımız gövdeyi pek ön sıraya koymamış ama önemini de göz ardı edemeyiz diye düşündüğüm için...

 

Tarih: 30 Mayıs 2011, 08:51 - İp: 78.***.**3.80
samettopal
samettopal (üye)
Ordu / Amatör

sayın afrikalı siz beni bende sizi yanlış anladım sanırım o nedenle bu konuyu daha ilerletmeye gerek yok.ben fotoğrafçının ve lensin öneminin daha ön planda olduğuna inanıyorum siz gövdenin.ama şunu soramadan duramıcam madem bütün dünya nikonun renk keskinliği canondan daha iyi ve bunu bütün dünya ile birlikte sizde biliyordunuz neden 7d aldınız? ayrıca fotoğraflarınızda nikondan başka her makineyi kullandığınız görülüyor bu da ayrı bir mesele?? ayrıca yanlış anlamayın ama fotoğraflarınızdan gördüğüm kadarı ile gövdeden çok fotoğraf çekme tekniklerine özen göstermelisiniz. neyse siz yinede benim sorduğum soruya cevap vermeyin yine konu uzamaya devam edecek.hatta 10 yaşından bu yana fotoğraf çeken biri olarak benim gibi bir amatörün yazdıklarınada kulak asmayın!!! saygılar selamlar...

 

Tarih: 31 Mayıs 2011, 16:28 - İp: 95.***.**8.194
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sayın Samettopal kardeşim,

Ben analog olarak Nikon kullanıcısıydım bu bir. Evet on yaşımdan beri fotoğraf çekerim. Ordulusun. Boztepeye çıkmışsındır. Ancaak, Korgana , kumruya ve Fizme köyüne bir fotoğraf için gittin mi? Ben de soruyorum darılmak yok. Akkuş'a, Argan yaylasına, çekiçoba tepesine -ki akkuş sıradağlarının en yüksek yeri- fotoğraf için gittiniz mi? Maçka, Sümela, Ayder, verçenik, kazıkbeli, çamdibi, hatta kelkit gibi yerlere yolunuz düştü mü? naçizane ben buraları dolaştım. Derelerde su değirmenleri çektim. tekkiraz, çilader, Köklük, Hatta Prof. Necati Demir'in bulup tarih sayfalarına kazıdığı kalıntılar için mesudiyeye gittim. Ben seyahat derken bunları kast ediyorum. Siz Ordulusunuz ama benim kadar o bşlgeyi fotoğraf adına dolaştığınızı sanmıyorum. Ve siz " lens en önemli faktör" diyorsunuz. Bunu kesin doğrudur derseniz yanlış derim. Gövdenin çelik veya plastik aksamından değil yazılım ve algılayıcılarından, sensörlerden, işlemcilerden söz ediyoruz. sanırım bunu anlatamadım. neden 7D aldığım da benim tercihim sizin kinayeli olarak sorma hakkınız yok. Daha önce 40d kullandığımı da yazmıştım.

Eğer lens önemli diyorsanız o zaman Prime lens örneğin canon 85 mm 1:2 gibi bir lens neden kullanmıyorsunuz diye de ben sorarsam etik olur mu? Çoğu amatörler gibi ben de vasat lensler kullanıyorsam bu durumda lensi ilk sıraya değil bitin faktörleri yan yana koymalıyım.

Yani siz diyorsunuz ki: ressam, fırça önemli ama boya ve tuval önemsiz. Bunların hepsi tamamlayıcı unsurlardır diyorum bende. Yazı yazmamamı emretmişsiniz. Bu siteye üyelik tarihine bakar mısınız? Lütfen argresif halinizi uslubunz üzerinden satırlara sıçratmayınız. Teknik bilginizi paylaşın alacağımızı alalım ve teşekkür edelim. Evet Nikon objektifler daha keskindir. Bunu kesinlikle herkes kabul eder. Sizin yeni bir bilginiz varsa öğrenelim.

Leica derseniz, Angenux derseniz ki bu marka üretmiyormuş artık daha iyidir demenize katılırım.

Alaycı uslubunuz da şık değil. "önce insan" diyen sizsiniz.

 

Tarih: 31 Mayıs 2011, 18:00 - İp: 78.***.**2.192