anaconda34
anaconda34 (üye)
İstanbul / Amatör

Canon 50d Odak Kayması

Selamlar

Bir süredir Canon 50D makinamda odak kayması sorunu yaşıyorum. Farklı yöntemler denememe rağmen maalesef başarılı olamadım. Olayı kısaca özetlemem gerekirse, makinayı hep Manuel modda kullanırım, lens ise AF modda olur. Örneğin portre çekimde tekli netleme noktasında kişinin gözüne netliyorum lakin fotoğraf çekilince netlik sakallara, çeneye gibi yerlere kaçıyor. Bu durum takdir edersiniz ki insanın canını fena halde sıkıyor. Fotoğraflar hep flu gibi gözüküyor bu durumda.

Hayyam Pasajında Babataş fotoğrafa gösterdim. Onlarda odak (af) kayması var dedi. Biz yapamayız ancak Erkayalar yapar dedi. Şimdi onlara götürcem makinayı. takribi 200-300 lira masrafı olur dedi Babataş. şimdi bu parayı vercez mecburen sıkıntı yokda. erkayalar makinaya napcak da düzelcek? bu durum neden olur? daha önce böyle bir sıkıntı yaşayan oldu mu?

teşekkürler





Tarih: 16 Haziran 2012, 20:31 - İp: 85.***.**9.146
fotucu
fotucu (üye)
Düzce / Amatör

Aynı sorunu bende yaşadım. Cevabı aşağıda ki linkte buldum. Body nin 50 D olması bu konuda avantaj. Menüden ayar yapabiliyosunuz.
Erkayalar ile bende görüştüm 150 TL dediler.

http://forum.donanimhaber.com/m_57307555/mpage_1/f_/key_back+focus//tm.htm#61902998

 

Tarih: 16 Haziran 2012, 23:47 - İp: 88.***.**4.62
anaconda34
anaconda34 (üye)
İstanbul / Amatör

Cevabınız için teşekkür ederim. Dediğiniz menüden ayarı lense göre ayarla yaptım ama değeri -20 yapınca netleyemedi makina bir türlü. değeri sıfıra getirdim ama akşam vakti olduğu için henüz anlayamadım. yarın gündüz vakti çekimlerde anlaşılır artık. umarım çözüm bu kadar basittir. lakin bu kadar basit olsa babataş gibi iyi bir teknik servis nasıl bilemez bunu hayret doğrusu.

 

Tarih: 17 Haziran 2012, 00:07 - İp: 85.***.**9.146
dinamit__
dinamit__ (üye)
Sivas / Amatör

back fokus makine ile alakalı değil lens ile alakalı bir sıkıntı.

http://www.canonturk.com/vbulletin/dslr-terimler-ve-teknik-bilgi/12690-lens-alirken-back-front-focus-testi-mm-cinsinden-yapma.html

 

Tarih: 17 Haziran 2012, 09:24 - İp: 95.***.**5.112
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Eger iyi bir lensiniz varsa anlayan birine ya da servise goturun ve govdeye gore ayar yaptirin. Eger zoom lensse govdedeki ayar cok ise yaramiyor zaten. Ben d700'le 3 lensimi ayarlattim, govdede de sorun cikti. Su anda eskiye gore daglar kadar fark var.

 

Tarih: 17 Haziran 2012, 14:37 - İp: 84.***.**1.146
anaconda34
anaconda34 (üye)
İstanbul / Amatör

Lenslerim Tamron 17-50mm, Sigma 70-300 ve Canon 50mm.
Herbiri için ayrı bir ayar mı gerekiyor? Ben menüden -20 den +20 ye kadar çıkartabiliyorum ama tam olarak hangi ayarı kullanabileceğimi henüz çözemedim ne yazık ki. Erkayalar'ın tam olarak yapabileceğini bilsem 150 tl sorun değil vericem artık. lakin dediğim gibi umarım çözüm olur.

 

Tarih: 17 Haziran 2012, 16:28 - İp: 85.***.**8.184
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Eger tum lenslerde sorun varsa makineye baktirman gerekebilir. Hepsinde one ya da arkaya odak sorunu var mi?
Makinedeki "micro adjustment" secenegi sadece tek odak mesafesinde gecerli oluyor. Ornegin Tamron'da 50mm'de yaptigin ayar 17mm'de tutmayabilir.
Bir de odak ayarini yaparken odak mesafen 1 metrenin altinda olmasin. Ben 1.5-2 metrede yapiyorum.

 

Tarih: 17 Haziran 2012, 21:50 - İp: 84.***.**1.146
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

manuel netleme yapıyorum diyor siz back focus diyorsunuz sorunun aşağıda yazılanlarla akası yok. Back focus otomatik af de olur . manuelde değil. ayrıca back focus objektiftede olabilir makinedede yanlış bilgilendirmeyin ama back focus değil yukarıdaki problem.... Eğer manuel netlemede net görüyorsan ve fotogarfata bu bölge net değilse 1. ihtimal gözün bozuktur ornek 1.5 numara gozun bozuksa en net gorduğun yere ayarladığında aslında o makinanın en net olduuğu yer değil senin gözünün diyoptrisine göre en net olan yerdir... ÖNEMLİ OLAN NOKTA ŞU OTOMATİK AF DE DE BU DURUM VARMI OTOMATİK NETLEMEDE BU SORUN VARSA ORNEK TEK NOKTA GOZE NETLEDİYSEN VE GOZLER FLU ÇIKTIYSA O ZAMAN FRONT VEYA BACK FOCUSTAN SÖZ EDEBİLİRSİN. MANUEL NETLEMEDE BOYLE BİR SORUN VARSA VIZORUN OPTİK DERCESİNİ GOZUNDEKİ BOZUKLUĞA GORE AYARLAMAN GEREKİR ORNEK 1 NUMARA DYSA VIZOR DİYOPTRİSİDE 1 NUMARAYA AYARLANMALI . 2. BİR İHTİMALDE FARK ETMEDEN BU AYARLA OYNAMIŞSSINDIR VE HAFİF KAÇIKLIK OLMUŞTUR...
Micro adjustment ayarı sadece otomatik af için kullanılır manuelde ne işe yarayacakki...

#buzlucam' tarafından 18.06.2012 10:17:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Haziran 2012, 23:52 - İp: 88.***.**7.19
mehmet1977
mehmet1977 (üye)
İstanbul / Amatör

Ozturert'in dedikleri doğru, buzlucam saçmalıyor.

Buzlucam,
adam manuel netleme yapıyorum demiyor. Manuel pozlama ve AF kullanıyorum diyor. Abuk tavsiyelerde bulunmadan önce doğru dürüst oku. Tavsiyen abuk, zira dioptri ayarı bozuksa ekranda her şey bulanık görülür. sen 'ornek 1.5 numara gozun bozuksa en net gorduğun yere ayarladığında aslında o makinanın en net olduuğu yer değil senin gözünün diyoptrisine göre en net olan yerdir.
Diyorsun .. öyle olmaz dioptri ayarını boz ve Nasıl çalıştığını bir dene, hiç bir yer net olmaz.

Anaconda,
Makinenizde micro af ayar var, nasıl yapıldığını öğrenerek kendiniz yapabilirsiniz. Servis çok büyük ihtimalle daha farklı bir şey yapmayacak, makinenizi kalibre etmeyecek. Micro af ayarı yapacaklar, ama hangi lensle ?

Basitçe, uzun bir cetveli 45 derece açı ile duvara yaslayıp, karşısına geçip, ortayı netleyip, gerçek netliğin nerede olduğuna bakarak, yavaş yavaş micro af ayarını değiştireceksiniz. Ta ki netlik orta noktaya gelene kadar.
Prime lensler kolay, zoom lensler için en çok kullandığınız odak uzunluğunda yapmanız gerekir.

Bunu hangi uzaklıktan yapacağınız vs gibi detayları nette bulabilir ve kendiniz yapabilirsiniz. Zor değildir.

 

Tarih: 18 Haziran 2012, 01:02 - İp: 149.***.**9.77
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

BU CÜMLEYİDE OKUDUNMU MEHMET KARDEŞİM:
''ÖNEMLİ OLAN NOKTA ŞU OTOMATİK AF DE DE BU DURUM VARMI OTOMATİK NETLEMEDE BU SORUN VARSA ORNEK TEK NOKTA GOZE NETLEDİYSEN VE GOZLER FLU ÇIKTIYSA O ZAMAN FRONT VEYA BACK FOCUSTAN SÖZ EDEBİLİRSİN''
bNA MİCRO AF AYARINI ANLATMA BEN 40 SAYFA BUNU ANLATTIM SİTEDE... ''aBUK MABUK GİBİ LAFLARLA '' DENSİZ AVAM TARTIŞMALARA ÇEKMEYİN YİNE İNSANI.. herkesin bir kuyruk acısı mı var nedir...

SEN KENDİ makinanın diyoptrisini manul netlemede bir derece boz bakalım sonra en net gördüğün yerde çek çektiğin fotograf net çıkacakmı bir bak...


BİR KONUDA HAKLISIN GÖZÜMDEN KAÇAN MANUEL POZLAMA DEMESİ OLMUŞ DİKKATSİZ OKUMUŞUM...Biraz insan ol ya bu kadarda dengesiz laflarla saldırılmazki...
zaten bu siteye yazı yazanda kabahat .....

BUSAYFAYA BAK GUZEL KARDEŞİM BURADA 1 YIL ONCE BİZ BU KONUYU ÇEKİM TEKNİKLERİNİ FOCUS CHART ORNEKLERİNİ ENİNE BOYUNA TARTIŞTIK BU SAYFAKİ LİNKLERDEN FOCUS CHARTLARIDA İNDİRİP MAKİNANIN TEST EDEBİLİRSİN NASIL TEST YAPILACAĞINIDA BİR YIL ONCE ANLATMIŞTIK HEMEN AŞAGIDAKİ BOLUM ;

FOCUS CHART LINK ORNEKLERI:FORUMDAN







#buzlucam' tarafından 18.06.2012 10:34:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Haziran 2012, 09:38 - İp: 88.***.**7.19
mehmet1977
mehmet1977 (üye)
İstanbul / Amatör

Buzlucam,
yazdıklarını değiştirdiğin zaman ne için böyle tepki aldığın belli olmuyor tabii.
Doğru yazanlara yanlış bilgilendiriyorsunuz dedin. Sonra ipe sapa gelmez önerilerde bulundun.
Tekrar edeyim: Adam makinem hatalı netleme yapıyor diyor, insanlar AF mikro ayar yap diyorlar. Sen ise dogru tavsiye verenlere milleti yanıltmayın dioptri ayarıyla düzelir diyorsun.
Dioptri ayarıyla AF netlemesinin bir ilgisi yok. Dioptriyi istediği kadar boz, makine aynı şeyi çeker, hatta vizörden bakmana bile gerek yok, doğrult makineyi hedefe, bas deklanşöre net çeker. Vizörden baksan da bakmasan da aynı netlikte çeker. Dioptri ayarının alakası ne ???
Hangi tonda konuşuyorsan o tonda cevap alırsın. Önce sen insan ol, insanlarla bu kadar laubali konuşma.
Yetti sizin gibi bir halttan anlamayıp ahkam kesenler. Sana mikro ayar filan anlatmadım, dioptriyi bozarsan makine net çekmez de demedim. Laf salatasına çevirme.
Bundan sonra insanlara saçma sapan önerilerde bulunmadığın sürece sana tek kelime yazmam. Şimdi son lafı söyle ve konuyu kapat.

 

Tarih: 18 Haziran 2012, 10:59 - İp: 149.***.**6.107