hemera
hemera (üye)
İstanbul / Amatör

Canon 300d Spot Işık Ölçümü ?

canon 300d makina aldım , makinayı öğrenme aşamasındayım , 70-300mm objektif ile 300 mm de ay fotografı çekmek istedim tripod ile çekim yapmama rağmen ay içindeki ayrıntılar yok sadece ışık var dümdüz sarı renk acaba canon 300d de spot ışık ölçümü yok mu ? netlemede orta noktayı seçiyorum diyafram öncelikli çekiyorum diyaframı kısıyorum veya açıyorum değişmiyor sonuç aynı... spot ışık ölçümü ile alakalı sanırım bilgilendirirseniz sevinirim.... bu arada firmware im hackli olandan...

Tarih: 14 Şubat 2006, 12:39 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Spot ölçüm, genellikle vizör merkezinden %1-5 lik bir kısımından referans alır. 300d de spot ölçüm yok ama sizin sorununuzun bundan kaynaklandığını tahmin etmiyorum. Ay için partial metering de kullanılabilir, hatta daha uygun bile olabilir. Ay içindeki ayrıntıların çıkmamasının bir kaç nedeni olabilir. Birincisi, ışık fazla geliyordur, eksi yönde pozlama telafisi ile halledilebilir. İkincisi, perde hızı olarak yavaş bir değer seçilmiş olabilir.

 

Tarih: 14 Şubat 2006, 13:11 - İp: 85.***.**5.234
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

hemera,

300d'de olcum metodlarini kendin secemezsin. P, Av, Tv modlarinda "evaluative" denen yontemle isik olcer, yani butun kadrajin isigina bakar, ona gore bir pozlama degeri belirler. M modunda olcum 'center weighted' (merkez agirlikli) hale gelir. Eger basparmaginin altindaki * dugmesine basarsan hangi modda olursan ol, 'partial' olcum alir. O da spot olcume benzer, ancak vizorun %9 u kadar bir alandan olcer.

Ay cekerken otomatik olcum yaptirirsan makina kadraja bakar, kocaman bir karanlik, ortada minnacik bir beyazlik (ay). Der ki, "amma karanlik bir ortam, bunu aydinlik cikarmak icin cok pozlamam lazim".. Yani makina seni karanlik bir odayi cekiyorsun gibi dusunur, ve uzun pozlama yaparak odadaki esyalarin gorunur olmasina calisir. Partial isik olcumu bir derece daha dogru cevap verir. Ama en iyisi en eski kurali uygulamaktir. Ay cekeceksen "f11, 1/ASA" kuralini uygula. Yani eger 100 asa kullanacaksan, f11, 1/100 dene (400 asa'da cekeceksen 1/400). Eger o da parlak cikarsa o zaman f16 , 1/ASA deneyebilirsin.

 

Tarih: 14 Şubat 2006, 23:33 - İp: 85.***.**7.210
hemera
hemera (üye)
İstanbul / Amatör

@ocaklilar , @juggler , ikinizede çok ama çok teşekkürler çok yardımcı oldunuz... makinayı keşfetmeye çalışıyorum ilk defa dslr kullanıyorum... tekrar sağolun...

 

Tarih: 15 Şubat 2006, 09:50 - İp: 85.***.**5.114
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Aslinda bahsettigim konular kullanim kilavuzunda yaziyor, soyle detayli bir okuma bazi sorularin cevaplarini daha kolay bulmanizi saglayabilir.

 

Tarih: 15 Şubat 2006, 10:40 - İp: 213.***.**3.82
hemera
hemera (üye)
İstanbul / Amatör

ingilizce klavuz makina yurt dışı o nedenle tam anlayamadım , türkçe kullanım klavuzu sanırım internette yok neyse sonuçta zaman harcayıp yardım ettiğiniz için çok teşekkürler... hack firmware de yükledim makinaya bir kaç ayar daha eklendi özellikle flash şiddetini ayarlamak çok iyi oldu... manuel white balansı ayarlamada illa beyaz bir resim mi çekmek lazım bunu anlamadım tam yani kompact makinamda bir tuşa basıyordun ortama göre white balans yapıyordu autodan çok iyi netice veriyordu bunda illa beyaz bir cisin çekmeliyiz ortam ışığında ondan sonra beyaz ayarı yapıyor... sanırım daha çok öğrenmem gereken şey var.. tekrardan teşekkürler... bol fotoğraflar..

 

Tarih: 15 Şubat 2006, 12:58 - İp: 85.***.**5.114
  • 1