cemalarslan63
cemalarslan63 (üye)
İstanbul / Amatör

Bu Uyarı Ne Anlama Geliyor?

Selamlar;
Nikon D90 Makinamı iki gündür aldım. Tanımak için menüleri kurcaladım. İnternette menülerin kullanımı ile ilgili Türkçe açıklama ararken aşağıdaki gibi bir açıklama okudum. Hemde konunun girişinde yapınca biraz da panik oldum.Bu ayarla oynadım mı diye? Oynamışsam nasıl anlarım? Ciddi bir sorun olur mu?
Açıklama şöyle:

"Uyarı! D90 ayarlarında b4 Fine tune optimal exposure ayarını kesinlikle yapmayın! Bu ayarı yaparsanız makinenizin poz ayarını bozarsınız. Gerekirse servise götürün." diyor.

Biraz da bana ilginç geldi. Varsayalım ben biliyordum dikkat ettim, makinamı başkası kurcalayınca böyle bir durum ile karşılaşırsam her seferinde servise mi götürmeliyim.

Aydınlatırsanız memnun olurum. Teşekkür ederim

Tarih: 10 Mayıs 2011, 23:18 - İp: 78.***.**4.9
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Makinanin beynindeki otomatik olarak sectigi exposure ayari ile oynar ve bu oynamayi ne kadar yaptiginizi unuturda tekrar eski ayara donmek isterseniz burada sorununuz olabilir belki ama bilerek yaparsaniz bi sorun yok.Olay aslinda makinanin isiklandirma ile bir sorunu var ise ve bu bariz bir sekilde tum sartlarda rahatsiz edici ise yapilir.Yoksa +- exposure yaparak zaten olayi normal bir sekilde exposure ayari ile yapmaniz varken neden makinanin otomatik olarak sectigi beynindeki rakami degistiresinizki.Bu tamamen makinanin beynine mudahale gibi bisey oluyor ve bilmeden yapanlara bir uyari aslinda...

 

Tarih: 11 Mayıs 2011, 03:05 - İp: 61.***.**5.2
cemalarslan63
cemalarslan63 (üye)
İstanbul / Amatör

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Sözü edilen ayarlarda

exposure compensation icon not displayed when exposure is altered from default value Contine

Yes
No

saeçeneği sunuyor burada yes veya no dememiz

Uyarı! D90 ayarlarında b4 Fine tune optimal exposure ayarını kesinlikle yapmayın! Bu ayarı yaparsanız makinenizin poz ayarını bozarsınız. Gerekirse servise .götürün." diyor

sözü edilen ayarlara müdahale mi oluyor acaba yoksa sözü edilen bu durum değil midir?

 

Tarih: 11 Mayıs 2011, 08:40 - İp: 78.***.**4.9
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Yes e basarda ileri gidersen o bahsettigim makinanin normal ayarini bozmak icin bir adim ilerlersin.Sonrasinda +- olayi ile(hic yapmadim)sanirim ayar cekmeniz gerekicektir.Burda kac arti ve kac eksi gittiginizi hatirlarsaniz sonra buraya geri donup eski haline getirmeniz mumkundur ancak unutursaniz tabiki orjinal ayari kaybetme sansiniz var.Bu yuzden diyorlarki ellemeyin aman.

Paperman hoca bu ayarlari elledi ise ve bir bi teyit gecerse daha iyi bir cevap bulabilirsin...Yani exposure ayarini +- yapmak kolay biseyken bu ayarin olcumunu yapan beyne girip ugrasmak, maceraya atilmak gibi bisey.Deneyim olsun diye herseyide kurcalamamak lazim.Bilmeyenlere riskli...

 

Tarih: 11 Mayıs 2011, 09:27 - İp: 61.***.**5.2
cemalarslan63
cemalarslan63 (üye)
İstanbul / Amatör

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim
Daha ileri gidip + - yönde bir değişiklik yaptığımı sanmıyorum.

 

Tarih: 11 Mayıs 2011, 14:41 - İp: 78.***.**3.61
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

cemal bey hocam cidden anlamadım ne gerek var? Neden rahatsız oldunuz da o ayarı değiştirmek istiyorsunuz ki? Bana yasaklara karşı olan merak olayını hatırlattı bu. Teknik konuya girmeyeyim ama geri alması düzeltmesi zor bir ayar olduğu için profesyonel bilgi ve ölçümler sonucunda gerekliliğine karar verilen bir husus olduğu için ki diğer arkadaşların da dediği gibi zaten makinede atanmış bir exposure ayar tuşu da olduğu için hiç bir zaman uğraşmanız gerekmeyen bir ayar o.

Merakınızı yadırgamıyorum ama naçizane deneyimlerim ile şunu söyleyebilirim, kurcalamayın deniyor ise kurcalamamak en güzelidir.

Ama illaki bir başkası girer de bozar diyorsanız ki yaklaşık 4-5 adımı ard arda doğru denk getirmek ve sizin de sorduğunuğunuz yes-no seçeneğini de yes seçmek akabinde ayarları da değiştirmek gerektiren bir işlemi biri yanlışlıkla nasıl yapar? Velev ki oldu inanın buna kendiniz düzeltemezsiniz. O yüzden servise gitmeniz gerekir diyorlar.

benim de d90 ım var. Makinenin keşfedecek o kadar çok şeyi var ki 3 aydır kullanıyorum halen tam çözemediğim fonksiyonları var. Kafayı onlara yoralım önce, sonra çok uzmansak bu tip riskli işlere girelim derim. Tabi siz uzmansanız tüm yazdıklarım için tenzih ederim sizi.

 

Tarih: 12 Mayıs 2011, 13:04 - İp: 62.***.**2.1
cemalarslan63
cemalarslan63 (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar üstadım:
İlk DSLR makinam bu makinalara oldukça yabancıyım. Diğer cihazlarda olduğu gibi resetleyince eski ayarlarına geri döner mantığı ile oynadıysam oynamışımdır. Ama sözünü ettiğiniz 4-5 adımda ise yapmamışımdır.

İlgilendiğiniz için çok teşekür ederim.

 

Tarih: 12 Mayıs 2011, 15:01 - İp: 78.***.**3.61
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

O ayarı yanlışlıkla bozsa idiniz farkederdiniz. Çektiğiniz fotoğraflar makineni Exposure ayarı sıfırda iken bile daha karanlık ya da aydınlık çıkabilirdi. Yani mutlaka bir farklılık olurdu. Adımlar 1-menü 2-ayarlar 3-b4 fine tuning 4-Yes-no seçeneği 5-ayarın değiştirilmesi gibi düşünürsek yanlışlıkla bozmuş olamazsınız diye düşünüyorum. Ama merak edip kurcaladıysanız bilemem

Yine de dert etmeyin velev ki bozsanız sonuçta hiç bir şekilde düzelmeyen bir şey değildir. Servis ya da teknik olarak daha hakim bir kullanıcı çözecektir sorunu. Bana sadece ona takılmanız garip geldi. O kadar güzel bir makinemiz var ki olumlu özelliklerini keşfedip keyfini çıkaralım anlamında söyledim. Lütfen yanlış anlamayın beni.

 

Tarih: 12 Mayıs 2011, 16:11 - İp: 62.***.**2.1
cemalarslan63
cemalarslan63 (üye)
İstanbul / Amatör

Üstadım sağolun
Yanlış anlar mıyım yeni başlayan biri olarak yardımlarınıza ihtiyacımız her zaman olacaktır.Takılmamın sebebi makinamı tanımaya çalışrken yanlış bir şey yapmış olabilirmiyim diye. Ama ilk çekimler ile şimdiki çekimler arasında bir farklılık yok. İlk gün ki gibi.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

#cemalarslan63' tarafından 12.05.2011 22:16:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Mayıs 2011, 22:10 - İp: 78.***.**6.95
  • 1