redfive
redfive (üye)
İstanbul / Amatör

Beyaz Ayarı İle Renk Efektleri Yaratmak

Herkese Merhaba.

White Balance (Beyaz dengesi) kabaca, fotoğraf çekilecek ortamdaki ışık koşullarına göre makinanın gerçek beyazı bulmak için, ortamdaki ışığı telafi etmesi olarak tanımlanabilir.

Yani ortamdaki ışık örneğin florasan lamba kaynaklıysa ve beyaz dengesi ayarımız günışığına ayarlıysa normalde beyaz olan bir nesne daha soğuk daha mavi çıkacaktır. Makinada beyaz dengemizi florasan moduna aldığımızda ise gerçekte beyaz olan cisim %100 olmamakla birlikte beyaz çıkacaktır.

Bu şekilde düşünüldüğünde "Beyaz Dengesini" farklı şekillerde kullanarak renk filtresi efektini yaratmak mümkün gözüküyor. Bazı kompakt makinalar zaten bunu menülerinde direk olarak sunuyorlar.

DSLR'da mavi, kırmızı, yeşil ve sarı filtre efekti yaratmak için teorik olarak ne yapmamız gerekiyor. Sanırım bunu Kelvin cinsinden ışık sıcaklığını girerek de yapabiliriz, başka bir yol da var mı?
Bunun teorik olarak kurallaştırabileceğimiz bir formülü var mı?

Tarih: 5 Mart 2010, 17:32 - İp: 85.***.**1.208
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Beyaz ayarı ile renk efekti yaratmaya çalışmak , o işi yapmanın en zor ve belirsiz yolu olmalı - istediğiniz tonu tutturmak açısından . Bazı tonların da ulaşılmaz olacağı kesin .

Picasa gibi en basiti de dahil olmak üzere PC'de tüm fotoğraf işleme programlarında tonlama seçenekleri mevcut . Fazla kendinizi yormadan işinizi bilgisayarda görün derim - hem de elinizde bozulmamış ve doğru tonlarda bir orijinaliniz kalmış olur ...

 

Tarih: 6 Mart 2010, 17:18 - İp: 96.***.**4.180
  • 1