volkanergu
volkanergu (üye)
İzmir / Amatör

Bayer Sistemi Nedir??

İsoyu 50 nin altına düşürmek konusunun altında ömer bey bayer sistemi diye bişeyden bahsetmiş ve bu sistem ile çekeceğimiz fotoların daha temiz olacağı gibi bişeyden bahsetmiş.Bu konu ile bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Tarih: 10 Mart 2006, 13:02 - İp: yok
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

merhaba.
biraz yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermiştim. demek istediğim şu idi: temiz görüntüler alabiliyoruz bayer sistemi ile ne kadar mümkün olabilirse.

bayer sisteminden kastım bayer filtresini ve buna uygun işlemeyi kullanan sistemlerdir. bu sistemlerin sonuçları, tüm fotoğrafın büyüklüğüne oranla %25 mavi %25 kırmızı ve %50 yeşil piksellerin okunup interpolasyonu yapılmasıyla elde edilir. özellikle mavi ve kırmızıda eksik olan %75 bize noise/detay kaybı olarak geri döner.

konu açılmışken, diyorum ki bir makine çıkarsalar, %100 luminans, yani ışık bilgisi kaydeden bir sensörü olsa. sensör önüne arzuya göre (makine ayarlarından) yerleştirilebilecek infrared ve sarı-yeşil vb. gibi renk filtreleri olsa güzel olmaz mıydı? hala siyah beyaz fotoğraf çeken bir sürü insan var. epey bir alıcı kitlesi olurdu diye düşünüyorum.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 13:20 - İp: 85.***.**0.244
volkanergu
volkanergu (üye)
İzmir / Amatör

açıklaman için çok teşekkür ederim ömerbey.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 22:55 - İp: 85.***.**2.79
  • 1