juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Anket: Makina Satin Aldiktan Sonra.

Selamlar,

Hepiniz uzun suren kararsizlik donemi sonrasinda fotograf makinalarinizi sectiniz ve simdi kullaniyorsunuz. Bu asamada merak ettigim bir soruyu cevaplarsaniz cok sevinirim.

Fotograf makinasini secerken onlarca kriteri incelediniz, makinalari birbiriyle karsilastirdiniz, belki bazi ozellikleri nedeniyle daha pahali modelleri tercih ettiniz.

1.Simdi makinayi kullanirken acaba secerken goz onunde bulundurdugunuz, sizin seciminizini etkileyen ozellikleri kullaniyor musunuz? ya da ne kadar kullaniyorsunuz?

2.Simdi geriye donup baksaniz, acaba listenizde ikinci, ya da ucuncu olan makinayi alsaydiniz su andaki fotograf cekme aliskanliklarinizda bir degisiklik/kisitlanma olur muydu (tabii sadece fiyat kriterine gore bu secimi yapmadiysaniz)?

Genellikle insan bir satin alma yaptiktan sonra geriye hic bakmaz. Ama buraya yazdiklarimiz makina secmek uzere olan insanlara cok yardimci olacak diye dusunuyorum.

Selamlar,

Melih

Tarih: 30 Ocak 2006, 08:13 - İp: yok
ilinsor
ilinsor (üye)
Ankara / Amatör

Benim seçimim Nikon D50 - 18-55mm - 70-300mm oldu
1. Aslında tüm özellikleri kullanıyorum... Bulb Burst Geniş açı ve tele önemliydi benim için makineyi alırken..

2. D50 den önce D70s düşünüyordum ve fiyat ve başlangıç seviyesi bir makina almak istemem etken oldu seçimide
Ondan da önce sırasıyla Sony H1 - Canon S2 - Fuji S9000 almayı düşündüm ama gece çekimleri ve ileride kendimi geliştirmeyi düşünmem Dslr almama sebep oldu...

 

Tarih: 30 Ocak 2006, 14:12 - İp: 85.***.**8.141
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

Ben lens fiyatlarında korktugum icin 350d ile sony828 arasında kalmıstım ama sonunda cok dogru bir karar vererek 350d aldım iyiki de almısım aradaki farkları anlatmaya gerek yok ve basta lens degistirme sansı olmak uzere cogu ozelligini kullanıyorum.

 

Tarih: 30 Ocak 2006, 16:58 - İp: 85.***.**0.79
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör


Selam Juggler;

1-Ben makinemi aldığım zaman hangi özelliklere ihtiyacım olacağı konusunda çok fazla fikrim yoktu açıkçası. En önemli kriterlerim devamlı yanımda taşıyabileceğim büyüklükte olması, fotoğraf kalitesinin iyi olması ve fotoğraf sektöründe tanınan bir marka olmasıydı. Seçim yapmamda dpreview'daki forumlar, pbase'deki fotoğraflar çok etkili oldu. Makineyi alırken gerçekten ihtiyacım olup olmayacağını bilmeden etkilendiğim bazı özellikler oldu tabii. "Bu kadar pahalı olduğuna göre vardır bir illeti" düşüncesi de etkili olmuştur kararımda.
Neyse ki öğrendikçe bu özelliklerin bir çoğunun benim için önemli olduğunu anladım ve kullandıkça makinemi daha çok sevmeye başladım. Mesela live histogram, sürekli çekim, pozlama telafisi, flaş telafisi, spot ölçüm, merkez ağırlıklı ölçüm, manuel focus, 5 ayrı netleme noktası, panorama modu, uzaktan kumanda, Manuel WB gibi özellikler bunlardan bazıları. Kullanmadığım özelliklerse makinenin kendi çekim modları( manzara, gün batımı, kar vs.) , exposure bracketting, video çekimi, üç boyutlu görüntü. Aklıma gelenler bunlar. Şans faktörünün de etkisiyle doğru bir seçim yaptığımı görüyorum ve neredeyse iki senedir çok mutlu bir şekilde kullanıyorum makinemi.

2- Benim o zaman ikinci alternatifim Canon Powershot S400 idi. Eğer onu almış olsaydım ya dediğin gibi şu anki fotoğraf çekme alışkanlıklarımı değiştirip sadece anı fotoğrafları çekiyor olurdum ya da şimdiye kadar bir Dslr alırdım. Çünkü onda enstantane ve diyafram öncelikli çekim imkanı yoktu.

 

Tarih: 30 Ocak 2006, 17:19 - İp: 213.***.**5.242
motofoto
motofoto (üye)
Muğla / Amatör

merhaba melih,

sana cevap veren aşağıdaki arkadaşlara katılmakla beraber ben birşey farkettim: makina alırken herkesin bu kadar zor karar vermesinin sebebi aslında hayatımızdaki birçok üründe olduğu gibi birbirleri arasındaki ufak farklılıklar. Mükemmeli aradığımız için çok ince detaylarda boğuluyoruz. Makina alırken onu kendimize uydurmaya çalışıyoruz ama aldıktan sonra biz ona uyum sağlıyoruz.Aslında "çok iyi tercih yapmışım" diyenlerin bile birçoğu mevcut özellikleri kullanarak kendilerini o yönde geliştiriyorlar (geniş açıyı keşfediyorlar veya macronun zengin görüntüsünü...)
Yine -bence- önemli olan elindeki makinanın özelliklerini iyi kullanabilmelte.

sevgiler

 

Tarih: 30 Ocak 2006, 18:07 - İp: 195.***.**2.54
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

juggler, harika bir konu acmissin.. en iyi sen beni bilirsin, az basinin etini yemedim sorulardan..
.....
cevap vereyim..

1) hayir kullanmiyorum.. yani genellikle diyeyim..
bir dslr kullandigimdan dolayi butun dslr'larin, benim gibi yeni baslayanlara fazlasiyla yetecegine kanaat getirdim..
ufacik ayrintilari cok dert ettim zamaninda.. ve senin soylediklerini hatirladikca uzuluyorum dogrusu.. bir an once alip fotograf cekmeye baslamanin, cok daha buyuk bir haz verecegi konusunda..

2) yine dslr kullandigimdan ve bir dslr almak istedigimden dolayi; bir farklilik olacagini dusunmuyorum.. kisitlanma ve(ya) degisiklik..

sadece daha pahali bir makine almis olsaydim, daha mutlu olurdum sanirim.. psikolojiksel olarak..

 

Tarih: 30 Ocak 2006, 22:22 - İp: 62.***.**2.10
fantom
fantom (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,

Motofoto çok güzel tespit etmiş: Sahiden de makinayı aldıktan sonra ona uyum sağlıyoruz. İnsanların ilk kullandığı markaya bağlı kalmaları da buradan kaynaklanıyor büyük oranda.

Elimizde bulunan özellikleri er geç kullanırız elbette, en azından benim için böyle. Ancak, "kullanacağın için mi aldın, aldığın için mi kullanıyorsun?" derseniz, özellikle hobi konularında bu soru biraz anlamsız olur. 4 sene önce fotoğraf makinasız da yaşayabiliyordum, ne geniş açı, ne tele, ne ISO 3200, ne makro yoktu, hayat akıyordu ama...

Ben 3 yıl Canon A60 kullandıktan sonra 6 ay önce 20D ile SLR'a geçtim. Satın alırken tercih ettiğin özellik/yetenekler seni tatmin etti mi derseniz Canon 20D için kesinlikle evet derim.
-Yüksek ISO yeteneği
-1/8000 sn enstantane
-5 FPS
-Uzun pil ömrü
-Exposure compensation

Dediğim gibi her zaman bunlardan faydalanmıyorum ama kullanınca da "iyi ki almışım" diyorum. Özellikle ISO 800-1600 hatta 3200'de kaliteli resim vermesi iç mekan çekimlerinde hızır gibi yetişiyor.

Diğer tarafta Exposure ve WB bracketing'i, henüz bir tripod almadığım için mirror lockup kullanmıyorum. O kadar fazlalık ta olsun artık

İyi çalışmalar.

 

Tarih: 30 Ocak 2006, 23:05 - İp: 81.***.**3.133
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

ucuz lens bulma imkanı ve SR için aldım k10d yi. analog slr kullanıyordum buna alışmam zaman alacak. iso performansı, geniş vizoru ve kullanımının kolay olması etkiledi beni. hepsini kullanıyorum ama 2haftalık makinemle kötü havalar yüzünden çekim yapamadım pek.

bir k100d vardı seçeneklerde ve d50. d50 bulamadım ama k100d den daha çok işime yarayacak bir artısını kullanmış değilim. d50 almış olsaydım çok farklı olurdu her şey. SR'nin bana kazanç sağladığını ciddi boyutlarda görüyorum. galiba daha fotoğraf makinesini tutmayı bilmediğimden çok titretiyorum. yanlışlıkla kapalı tutunca kesin farkediyor.

 

Tarih: 5 Şubat 2007, 12:23 - İp: 88.***.**1.252
  • 1