cancanamca
cancanamca (üye)
İstanbul / Amatör

Acaba Sensör Arızasımı

bugün bir arkadaşın önerisi ile canon 400D mde sensörde toz olup olmadığını kontrol etmek için sigma 17-70 i f22 ya alıp gökyüzünü çektim. 1 tane toz hemen kendini belli etti ama resimde gözüken bir çizgide beni şaşırttı bu çizgi nedir, fikri olan varmı ?
Edit resim eklemeyi beceremedim

Image Hosted by ImageShack.us" class="img-fluid" />



#cancanamca' tarafından 18.03.2007 17:21:46 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Mart 2007, 17:19 - İp: 81.***.**5.48
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Ben olsam beyaz kagidi RAW cekip oyle bakardim. Veya daha iyisi kirmizi, yesil ve mavi satihlari tek tek cekip oyle bakardim.

RAW'dan JPG'ye gecis asamasinda makina calismayan pikselleri karanlik birakmayarak, sagindaki solundaki piksellerden birseyler koyuyor olabilir, dolayisi ile gordugunuz o bulanik goruntuye sebebiyet vermis olabilir.


Bu arada diaframi F22'ye cekmenin bu tur testlerde ise yarasada, pratikte fotograf cekerken hicbir faydasi yok. APS-C boyutunda sensoru olan makinalarda F8-F11 degerlerini asmamak gerekir cunku "diffraction" (yani sacinim) denen fiziksel olay meydana geleceginden, fotograf bulaniklasmaya baslar. Filmli SLRlar ve Canon 5D'de F16 kullanilabilecakken, daha yuksek F degerleri icin formati, yani makinayi buyutmek gerekiyor.

Uzun lafin kisasi, F8 degerine kadar gorunmeyen toc taneciklerini umursamayin bile.


Sony Trinitron monitor sahipleri,

Yukaridaki gibi cizgileri monitorunuzde olduguna dikkat ederseniz, aldirmayin. Tupun icindeki dikine duran renk ayristima tellerini enine destekleyen bandin golgesi oo.

 

Tarih: 22 Mart 2007, 15:23 - İp: 81.***.**5.159
cancanamca
cancanamca (üye)
İstanbul / Amatör

servise gidip sensörü iyice temizlettim, tozlardan eser kalmadı ama o çizgi hala orda, lens değiştirip, filtreyi çıkarıp denedik banamısın demedi, sensörü iyice incelediler ama bir hata bulamadılar. Eğer istersem yurtdışına gönderip orada baktırılacağını söylediler, ne yapsam acaba ?
@antika;
raw formatında çekim yaptım f13 e kadar hiçbirşey belli olmuyor üstünde belirginleşmeye başlıyor. 1. kısımda yazdıklarına göre bu ciddi birşeymidir, yoksa 2. kısımda yazılanlara istinaden f10-11 in üstüne çıkmayacağıma göre kafama takmamı gerektirecek birşey yokmu ?

 

Tarih: 23 Mart 2007, 12:41 - İp: 81.***.**6.119
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu kadar mukemmel paralel cizgiler, sorunun sensorde oldugunu dusundurtuyor. Dedigim gibi saf kirmizi , saf yesil ve saf mavi satihlarin 3 ayri RAW fotografini cekersen, "interpolasyon" algoritmasinin etkisini en aza indirerek hangi piksellerin problemli oldugunu gozlemleyebilirsin.

Beri taraftan, eger sorun sensorun piksellerindeyse, aperatur ne olursa olsun gorunmesi lazimdi. Aperaturu kismak veya acmak, RAW formatta, calismayan pikseller uzerinde hicbir tesiri yoktur. Aperaturu kismak, lensin veya filtrenin ustundeki kusurlari gosterecektir.

Gercekten enteresan bir bilmece. Eger Canon'da firmware'i gelistiren yazilim muhendisi saka olsun diye birsey yapmadiysa , ilginc bir durum.

Bu arada sensorun uzerindeki IR ve Anti-alias filtresinin kalinligi nedir ? Yeterince kalinsa (*) ve on yuzeyinde bir kusur varsa (sensor tarafinda degil, mercege bakan yuzunde), ancak o zaman aperaturden etkilenen bir golge olusturabilir, aklima baska birsey gelmiyor.


Gelelim diger konuya:

Pratikte o makinada F11'in uzerine zaten cikmaman gerekiyor. Eger F32 gibi degerlere cikmak istiyorsan kendine 4x5 inclik film kullanan buyuk format makina alsan iyi edersin. Isigin dalgaboyu ile ilgili bazi kisitlamalar devreye giriyor yuksek F degerlerinde.

Buyur burada birkac makale:

http://www.kenrockwell.com/tech/diffraction.htm

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm

ve bayagi teknik bir makale:

http://www.kenrockwell.com/tech/focus.htm

 

Tarih: 23 Mart 2007, 13:27 - İp: 81.***.**5.159
cancanamca
cancanamca (üye)
İstanbul / Amatör

artık kafayı yemek üzere olduğum için inceldiği yerden kopsun diyerek incelenmek üzere göndermeye karar verdim. Bende arızanın sebebini çok merak ediyorum, 1 aya yakın makinasız kalacağım ama her fotoda o çizgi varmı yokmu diye bakınmakdansa sorun kökünden hallolsun diyorum. Tabii halledebilirlerse

#cancanamca' tarafından 23.04.2007 10:11:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 00:07 - İp: 81.***.**6.119
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Low pass filtresi üzerinde daha önceki bir temizlikten kalan kurumuş sıvı artığı olduğuna neredeyse eminim.
Yolladığınız beyaz fotografa tekrar baktım, bunun digital bir hata olmadığına bahse girerim.
Ya low-pass filtre fabrikasyon kirli (filtrenin ters, ulaşılmaz tarafı) yada sonradan kirlendi.
Lekeler belirmeden Daha önce sensör temizliği yaptı/yaptırdı iseniz, sorununuz budur. Eski (ilk) fotograflarınız bakın, anlarsınız.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 00:40 - İp: 88.***.**2.58
cancanamca
cancanamca (üye)
İstanbul / Amatör

hayır bu sorunu görene kadar sensör dahil makinanın hiçbir yerinde hiçbirişlem yapmadım.
Şimdi içime daha bi kuşku düştü, acaba bu refujed denilen ürün grubunda iade edilen ürünün işlemden geçirilip tekrar paketlenip bana denk gelmiş halimi diye
edit: toz olup olmadığına bakmak için f22 yaptığımda bu sorunu farkettim daha önce hiç f8 in üstüne bile çıkmadığım için bu durum varmıydı yokmuydu anlıyacğım kare yok elimde maalesef.

#cancanamca' tarafından 24.03.2007 01:47:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 01:43 - İp: 81.***.**6.119
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

geçmiş olsun, yanıtı bekliyoruz,bakalım ne diyecekler.Yurt dışına mail atarak sitemde edebilirsin .Hızlıca incelerler.

 

Tarih: 26 Mart 2007, 02:46 - İp: 85.***.**4.114
cancanamca
cancanamca (üye)
İstanbul / Amatör

Bu olayla ilgili gelişmeleri aktarmak istiyorum arkadaşlar;
1 hafta kadar önce ne oldu diye Klas foto yu aradığımda makinanın sensöründe bir problem olduğu ve değişimi gerektiği bunun biraz uzun zaman alacağı için beni mağdur etmeme adına tüm kutu içeriği ile sıfır olarak değiştirileceğini söylediler
C.tesi günü yeni makinayı aldım. Ne olur olmaz diye hemen f22 de gökyüzü çekimleri yaptım sonuç mükemmel
Buradan müşteri memnuniyetini önplanda tutan ve sırf makina değişecekken, tüm kutu içeriği ki buna lens ve pil de dahil komple değiştiren doğru ve güvenilir esnaf hayyamdan Klas foto Metin beye çok çok teşekkür ederim. [>:D

 

Tarih: 23 Nisan 2007, 10:09 - İp: 85.***.**7.210
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

gelişmeler güzel,ufak bir ihtimal seni bulmuş :=)

 

Tarih: 23 Nisan 2007, 17:01 - İp: 85.***.**2.181
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Böyle düzgün esnafı tebrik etmek lazım. Sattığının arkasında durmuş.

 

Tarih: 23 Nisan 2007, 23:56 - İp: 85.***.**0.216