eray.altun
eray.altun (üye)
İstanbul / Amatör

400d İç Mekanda Beyaz Ayarı

Evde sarı ışığın hakim olduğu bir ortamda 400D ile beyaz ayarında çok sıkıntı çekiyorum. WB Tungsten'da sorun devam ediyor, WB Auto'da çözmüyor. Her seferinde beyaz kağıdı tutturup custom ayarlamak da can sıkıcı. 400D de Kelvin ayar seçeneği de yok.
400D kullanan arkadaşlardan benzer sorunu olan var mı, varsa nasıl çözüyorlar. Ben hala makinayı tanıyamadım mı diye de düşünüyorum. Nikon'a mı geçsem diye dahi düşündüğüm oluyor. Ne yapmalıyım sizce? Yardımlarınızı bekliyorum.

Tarih: 19 Mart 2008, 17:58 - İp: 78.***.**2.159
kacar1
kacar1 (üye)
Kocaeli / Amatör

imkanın varsa raw çekip pc de düzeltme yaparsan daha iyi olur yok jpeg çekecem diyorsanız malasef sıkıntılı nikon da alsanız sorun devam eder değişmez

 

Tarih: 20 Mart 2008, 01:44 - İp: 85.***.**0.76
yorgunum
yorgunum (üye)
İstanbul / Amatör

şuanda aynı konu hakkında forumlara bakıyordum .benimde,floreson ışığı altında mavinin,fotoğrafa fazla hakim olduğu dikkatimi çekti.400d beyaz ayarı konusunda bilgisi olan arkadaşlardan paylaşımlarını bekleriz.

selamlar...

 

Tarih: 20 Mart 2008, 02:52 - İp: 85.***.**3.134
eray.altun
eray.altun (üye)
İstanbul / Amatör

@kacar1
nikon'da veya 40d!de kelvin ayarı var mesela, bu çözmez mi meselayi. 400d de kelvin ayarı yok.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 14:56 - İp: 78.***.**2.159
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Tungsten ışığında çok tutarlı beyaz ayarı yapabilen bir makineye ben rastlamadım. Işıkların Kelvin değerlerinin çok farklı olmasından mıdır nedir bilemiyorum. Kelvin değeri girilebilen makinlerde bu değeri girebilmek için o anki ortamdaki ışığın Kelvin değerini bilmeniz gerekir ki bu da kolay değildir. Kesin bildiğinizi farzedersek bile, onu girene kadar elle beyaz ayarı da yapabilirsiniz, her iki işlem için de hemen hemen aynı zamanı harcarsınız. Makinenin yapacağı beyaz ayarına güvenemediğiniz durumlarda, en iyi çözüm; kacar1 arkadaşımızın da tavsiye ettiği gibi, RAW çekip sonradan düzeltmektir.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 15:32 - İp: 85.***.**6.133
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Benim sıkıntım da mum ışığında beyaz ayarı yapamamak

 

Tarih: 21 Mart 2008, 16:06 - İp: 85.***.**4.241
eray.altun
eray.altun (üye)
İstanbul / Amatör

@ocaklilar
Teşekkür ederim. Bu durumda makinemde sorun olmadığını anlamış oldum, rahatladım. Çoğunlukla evde bahsettiğim ışık şartlarında 15 aylık oğlumun fotoğraflarını çekiyorum. Kendisi çok hareketli olduğundan ayar yapacak bol zaman olmuyor. Ama baştan bir kere custom yapıp devam etmem gerekiyor anlaşılan. Beyaz kağıtla bazen başarılı bazen başarısız sonuçlar alıyorum Neye dikkat etmem gerekir custom ayar için beyaz kağıt kullanırken?

 

Tarih: 21 Mart 2008, 16:28 - İp: 78.***.**2.159
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

RAW çekip sonradan düzeltme yapmak istemiyorsanız, çekimden önce beyaz kağıtla elle beyaz ayarı yapmanız yeterli olacaktır. Farklı makinelerin elle beyaz ayarı yapma konusunda farklı yöntemleri olabilir, kullanıcı kılavuzunda nasıl yapılması gerektiği yazar. Hepsinde ortak olan nokta ise, o ışık şartlarında makineye "beyaz budur" diyebileceğiniz beyaz bir nesneyi (ki bu genellikle beyaz bir kağıt olur) göstermektir, bu gösterim sırasında da tüm kadrajın bu nesne ile doldurulmuş olması tavsiye edilir. Bazı makineler, kadraj merkezindeki daha küçük bir alandan da bu ayarı yapabildikleri için onlarda tüm kadrajın doldurulması gerekmeyebilir. Sizin makinenizde tüm kadrajın beyaz ile doldurulması şartı varsa, tavsiyem, beyaz kağıdı sadece kadrajı dolduracak kadar yaklaştırın, çok fazla yaklaştırmak iyi sonuç vermeyebilir. Kağıdın üzerine sizin veya makinenizin gölgesi düşmesin. Kağıda netlik yapılması gerekmez, zaten bu işlem sırasında makineniz de netlik yapmakla uğraşmayacaktır. Bir de, çekeceğiniz konu nerede olacaksa bu ayarı o noktada veya mümkün olduğunca o noktaya yakın bir yerde yapmaya gayret edin. Ortam, farklı Kelvin değeri taşıyan birden fazla ışık kaynağı ile aydınlatılmış olabilir. O ortamda iyi bir ayar tutturduysanız, o ortamda yapacağınız bir sonraki çekiminizde de aynı ayarı kullanabilirsiniz, ışık şartları değişmediyse, her seferinde yapmanız gerekmeyebilir.

#ocaklilar' tarafından 21.03.2008 17:23:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 16:50 - İp: 85.***.**6.133
pantat
pantat (üye)
Ankara / Amatör

Fotograf makinelerinin tungsten ve mum ışığı gibi ortamlarda başarısız olmalarındaki etmenlerden biri de ışığın kendi yapısından kaynaklanıyor. beyaz ayarı denilen şey fotgrafı sanki gün ışığında çekiliyormuş gibi göstermektir. Tungsten ve mum ışığında ise yapısı itibariyle mor ötesine yakın olan mavi ve tonları çok az düzeyde bulunur ya da hiç bulunmaya bilir.bunun sonucunda da fotograf makinesi dengelemeyi sağlamak için mavi sensörlere düşen photon sayısında sayısal olarak artışa giderek dengeleme yapmaya çalışır. Ancak dediğim gibi mavi renk de yeterli sayıda photon olmadığı için sonuç yine kırmızı ve tonları şeklinde olacaktır. Tam tersi için aynı şey geçerli değil ışık kaynakları filtreyle tek renk haline getirilmediği sürece kendi ısılarından dolayı kırmızı renk tonlarını ortaya çıkarırlar. Bu nedenle florasan beyaz ayarı daha verimli çalışır.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 21:47 - İp: 88.***.**0.181
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler pantat.

 

Tarih: 21 Mart 2008, 23:37 - İp: 88.***.**1.251
yorgunum
yorgunum (üye)
İstanbul / Amatör

çok teşekkürler...

 

Tarih: 22 Mart 2008, 01:01 - İp: 88.***.**6.195