eminpin
eminpin (üye)
İçel / Amatör

350 D Manuel Çekim

merhabalar... ustalar , adayları ve benim gibi yeni başlayanlar..

350d ve 18-55 kid lens mevcut...yaklaşık 1 hafta önce aldım. ve fotografçılık konusunda hiç bilgi sahibi degilim.

otomatik çekimlerde malumunuz bana pek iş düşmedigi için kendimce başarılı oluyorum.Ama manuel moda geçince durum degişiyo çogu zaman ekran bembeyaz çıkıyo. Belli bir noktaya odaklama yaptıgımda kadrajla vizirde gözüken degerleri degiştiriyorum ama pek bir faydası olmuyo yine beyaz bir ekran çıkıyo. taki bulb yazan ayara gelinceye kadar. o zaman çekimler düzeliyo.
evde beyaz ayarını ev için uygun konuma getiriyorum. iso ayarını 1600 kadar çıkarıyorum. flaşıda açıyorum. nafile....
bulb nedir ?... ve bulb konumuna getirmeden nasıl çekim yapabilirim ?
Ayrıca yine bu sitede görmüştüm. 3 adet pilin farklı çekimleri vardı 1.sinde 1. net diğerleri fulu 2.sinde 2. net digerleri fulu vs. fotolar.... bunu yapmaya çakıştım(manuel modlarda) ama malesef... af noktasını elle çekmek istedigim nesneye odakladım ama yakınında duran diğer nesnelerin fulu çıkmasını saglayamadım. sizce ne yapmam gerekir?(aynı şeyi otomatik çekimlerde bir çiçek üzerinde olmuştu)
Çok acemiyim degilmi?

Yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa sevinirim.
Teşekkür ederim. saygılar.

Tarih: 4 Eylül 2006, 12:16 - İp: 85.***.**0.8
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

slm,

aperture(diyafram), shutter speed(perde hızı) ve iso kavramlarını ve aralarındaki ilişkiyi iyice öğrenmen gerekli.

dslr almakla ne kadar doğru bir karar vermişsin tartışılır
tek lens le kullanırsan makinaya yazık etmiş olursun.

neyse neler yapabileceğimize bakalım, öncelikle M-manuel modda fotoğraf çekme bir süre, otomatik moddada çekmeni önermem. A-aperture priority modunu kullan.

bu modda aperture'ü(lensin f değeri) sen ayarlarsın, makinede ona uygun shutter speed'İ(perde hızı) ayarlar.
fotoğrafta her tarafın net olmasını iştiyorsan aperture değerini yüksek tutmalısın , mesela f9 gibi. ama sınırlı bir alanın net geri kalan yerlerin flu çıkmasını istiyorsan küçük bir f değerini seçmelisin mesela f 2.8-f3.5 gibi.
doğa manzara fotoğrafı çekerken f değerini yüksek tutmalısın, insan portre çekerkende f değerini mümkün olan en küçük değerde tutarak,arka planın flu çıkmasını sağlayabilirsin.

iso değerini fazla yükseltmene gerek yok, gündüz bol ışıklı ortamlarda mümkün olan en küçük değerde tutmalısın. ışık azaldığı takdirde perde hızı uzayacaktır,1/10 saniye örneğin bu durumda kameran hem elinin titremesinden etkilenebilir, hemde hareket eden cisimleri çekemezsin. işte bu tarz durumlarda iso'yu yükseltip perde hızını artırabilirsin.

umarım yardımcı olabilmişimdir, manual modu kullanmak için biraz zaman ver kendine ilk başta A-aperture modunu kullan ok



#magnat' tarafyndan 04.09.2006 12:59:30 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 12:58 - İp: 81.***.**8.23
eminpin
eminpin (üye)
İçel / Amatör

teşekkür ederim yardımların için....

''dslr almakla ne kadar doğru bir karar vermişsin tartışılır''...(isterseniz satayım size) Bu siteye ilk girdiginizde sizede aynı şeyi söyleyen oldumu. Yani bu yazıyı yeni başlayan ve benim gibi size basit gelen soruları soran birçok yazışmada okudum.Espiri dahi olsa hiç motive edici bulmuyorum.
Neyse
bence bu makina o kadar karmaşık degil hatta hiç degil ama tek eksik temel kuralları bilmememiz...

tekrar teşekkür ederim.

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 14:09 - İp: 85.***.**0.8
dura
dura (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

merhaba.
öncelikle 350d almıssın,güle güle kullan...slr alışkanlığın olmadığın için " benim anladığım kadarıyla" manuel modunu kullanman sana zor gelmiş anlaşılan.aslında kitapçığında açıklamayı güzel yapmışlar..ama senin için anlatım daha kolay olacak;...M modunu seçtikten sonra..vizörden veya LCD ekranın üst kısmında küçük bir ekran daha var...orada bütün veriler mevcut...yapacağın iki hareket var..denklaşörün hemen arkasında bir çark ve arkada o küçük ekranın sağ köşesinde bir buton var(Av)bu ikisini kullanman yeterli olacaktır...+.....0.....- göstergesini baz alarak...önce çarkı çeviriyorsun sana estantane rakkamları geliyor...bu rakkamlar30" dan 4000 ne kadar...Av ye basarak çarkı çevirirsen sana diyafram değerleri geliyor..önemli olan +....0....- sıkalasında çizgiyi 0 da tutmak...ki bu pozlamada doğru demektir...sağa ve sola kayan bu çizgi ve çarklarla oynayarak doğruyu bulabilmektir...doğru nedir derseniz...100 asa da dış çekim yapıyorsanız...güneşli bir hava varsa diyafram ayarını 8,9,11...estantane ise 60,125,250 olabilir...bilmem faydalı oldummu...
denemek denemek denemek...önemli olan bu..

saygılar
selçuk savtekin
[email protected]

 

Tarih: 4 Eylül 2006, 18:06 - İp: 81.***.**4.175
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili eminpin bu sölediğin sorun fotografçılığın temel kurallarını bilmemenden kaynaklanıyor

diyafram ve enstantane kombinasyonlarını bilip mankinanın pozometresini sıfır konumuna getirmelisin

bence ya bir kursa git yada bir kitap almak sureti ile temel fotografçılık bilgilerini öğren...

kurs derken gözün korkmasın.. temel fotografçılık bilgileri hafta sonları en fazla 1 ay da öğrenilir....ilerisi ise sana kalmış

 

Tarih: 7 Eylül 2006, 14:03 - İp: 193.***.**1.16
eminpin
eminpin (üye)
İçel / Amatör

teşekkür ederim selçuk bey ve dunesea...

selçuk beyin anlattıgı gibi makinada deneme yaptım artık manuel modda çekim yapabiliyorum(ne mutlu bana).. hatta abartıp yukarıda verdigim pil olayını da tekrar denedim ve başarılı oldum sayılır.Ama bir gerçek var buda her ne yapıyosam ve nasıl çekiyosam bunların hiçbiri bilinçli yapılmıyo.. Tamamiyle ezbere yada deneme yanılma yoluyla yapılan çekimler...
Bu çekimlerinde emin bir şekilde yapılması için sizinde(dunesea) dediginiz gibi ya kurs yada fotografçılıgı(tabiki amatör) a-z ye anlatan bir kitaba ihtiyaç var. Kurs biraz zor malum yogun iş temposu...

Tavsiye edebileceginiz bir kitap varmı?


teşekkür ederim.....

 

Tarih: 7 Eylül 2006, 17:39 - İp: 85.***.**0.8
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

Levend Kılıç'ın Fotoğrafa Başlarken adlı kitabı cidden çok iyidir...

Dost yayınlarından çıkmış bir kitap

istanbulda yaşıyorsan kitapevlerine bak. bulursun

bulamazsan kitapevinin teli 0312 418 87 72

 

Tarih: 8 Eylül 2006, 00:07 - İp: 85.***.**6.125
eminpin
eminpin (üye)
İçel / Amatör

istanbulda yaşamıyorum ama bulurum.
araştırdım gerçekten son yıllarda fotografçılık üzerine çıkan en baba kitapmış...

yardımların için teşekkür ederim..

 

Tarih: 8 Eylül 2006, 16:04 - İp: 85.***.**0.8
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Kitaptan ziyade National Geographic Dergisinin bu ayki verdiği CD lerden al eminimki işini görecektir çeşitli animasyonlarla anlattığı konuyu hazırladıkları simülasyonlarla deneme ve pekiştirme imkanı var bence çok güzel çalışıp çok yararlı bişey çıkarmışlar ortaya şiddetle tavsiye ederim. Özellikle diyafram\enstantene kombinasyonları çok anlaşılır derecede.

 

Tarih: 9 Eylül 2006, 14:10 - İp: 85.***.**7.245
  • 1