gkozcan
gkozcan (üye)
Adana / Amatör

Mp İle Resim Kalitesi İlişkisi Hk. da Sor

Merhaba arkadaşlarım ;
Kusura bakmayın yine bir konuda aklıma soru takıldı bunun için soru soracağım ;
1- Elimizde iki tane aynı marka ve modelde makine var.Bu makinelerden herikiside aynı optik zooma sahip çekim yaparkende aynı optik zoomu kullanıyorum , ama MegaPixel değeri diyelim birisi 12 MP , diğeri 16 MP aynı yeri çekiyorum sonra bu iki resimi PC ye atıp bakıyorum ve büyültmeye başlıyorum 12 MP li resim diyelim %400 yapmaya başlayınca netliği bozuluyor , ikinci makinemizle 16 MP le çektiğim resim yine %400 demi bozulmaya başlar yoksa % değeri daha yüksek değerdemi bozulmaya başlar ?
Saygılar.

Tarih: 16 Ağustos 2013, 14:39 - İp: 78.***.**5.213
boranyildirim
boranyildirim (üye)
İstanbul / Amatör

sayın gkozcan , cevabını kendin soru sorarken vermişsin aslında.
Şöyle açıklayayım;
tencereyi %400 büyüt , tavayı %400 büyüt ne fark var ? gene aynı ölçülerde birbirlerinden büyük ölçülere sahip olacaklar.
Bahsettiğiniz bozulma değerlerini etkileyen sensör ve sensörün boyutlarıdır.
Megapixel kavramına değinecek olursak , buradaki "mega" kelimesi pixel sayısını özetliyor.Yani benim sahip olduğum makine 16mp'e kadar çekim yapabiliyor ama ben 8mp çekimde yapabiliyorum.ikisinin arasındaki fark , kabaca özetlersek karenin boyutudur.Örneğin birinde resmin boyutu 2x3 iken diğerinde 1x2 olacaktır , gibi.
Umarım doğru ve yeterince akıcı bir şekilde fikir sahibi olmanızı sağlamışımdır.

#boranyildirim' tarafından 16.08.2013 16:01:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Ağustos 2013, 16:00 - İp: 78.***.**2.201
gkozcan
gkozcan (üye)
Adana / Amatör

Sn boranyildirim ;
İlginiz için teşekkür ederim ama herhalde sorumu tam açıklayamadım. İki tane aynı makine düşünün birisinin megapikseli 12 diğeri 16 diğer değerleri hep aynı ben resim çekiyorum , iki resimdede optik zoom , iso , f değerleri hep aynı . Sadece megapiksel değeri farklı. Çektiğim resimi PC ye atıyorum. PC de zoom yapıyorum . Diyelimki 12 MP lik resim % 400 de bozulmaya başlıyor ve uzaktaki objeyi net görememeye başlıyorum. 16 MP ile çektiğim resimdede PC de % 400 zoom yapınca bozulma başlar yoksa % 400 den daha büyük değerdemi bozulmaya başlar. Sensör ifadesini katmıyorum. Aynı makine pixel değeri dışında herşey aynı . Bilmiyorum sorumu anlatabildimmi ? Saygılar.

 

Tarih: 16 Ağustos 2013, 20:57 - İp: 85.***.**6.2
avanguardist
avanguardist (üye)
Aydın / Meraklı

her ikisinde de bozulma oranı aynı olur. %100 değerini geçtiğiniz andan itibaren bozulma başlar. Ancak şöyle ki eğer crop yapacaksanız yüksek megapiksel her zaman daha iyidir.

 

Tarih: 16 Ağustos 2013, 21:08 - İp: 95.***.**5.80
gkozcan
gkozcan (üye)
Adana / Amatör

Sn avanguardist ;
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Ozman şu aklıma takılıyor , croplama ile yüksek MP değerleri daha iyi diyorsunuz , haklı olabilirsiniz ama niye yüksek MP li makineleri tercih edilmesine karşı geliniyor 12 MP den yukarı değerde makine alınmasına gerek yok deniliyor. Bu ne derece doğru . Bazı makine üreticileri daha önce 18 - 20 gibi değerlere çıkmışken tekrar MP değerlerini düşürmeye başlandığı ifade ediliyor. Acaba ben yanlış konuyla karıştırıp yanlışmı düşünüyorum ? Eğer yanlış değerlendirme yaptıysam düzeltirseniz memnun olurum hiç olmazsa sayenizde doğruyu öğreneceğim. Saygılarımla.

 

Tarih: 16 Ağustos 2013, 22:42 - İp: 85.***.**7.232
harakikiri
harakikiri (üye)
Adana / Meraklı

sayın gkozcan,
aslında fotoğraf pikselinin büyük olması fotoğraf kalitesi değil boyutlarını etkileyen bir unsurdur diyebiliriz kabaca. Aslında teknik olarak çok daha farklı etkileri olacaktır ama şimdi kafanızı karıştırmadı diye büyük kavramı ile ilişkilendirseniz daha doğru olacak. Büyük megapikselli bir fotoğraf en işinize yarar bilmiyorum eğer bunu çok büyük bir materyale çıktı almayacaksanız. Mesela bilboard yada daha büyük reklam mecraları gibi. Yinede yüksek bir çözünürlülükte fotoğraf çekmenin bazı avantajları olabilir ki kalabalık bir kompozisyonda bir kısmını büyütmek gerektiği gibi durumlar buna örnek olabilir.
Şimdi size bir örnek göstereyim. Aşağıdaki fotoğraflar gerçekten çok büyük çözünürlük değerlerine sahiptir. Bu fotoğrafları sadece bilgisayar ekranı gibi bir alanda görmek isterseniz gayet düşük değerlerde de görüntülenebilir ve yüksek ile arasında pek fark olmaz. Ama fotoğrafı büyütmek gerekirse bir kısmınını görüntülemek yada kullanmak için o durumda yüksek çözünürlük gerekecektir. Aşağıdaki siteyi incelemeniz faydalı olacaktır. Sağdaki yerden zoom yapmayı deneyin. Saygılar.
http://www.dresden-26-gigapixels.com/dresden26GP

 

Tarih: 17 Ağustos 2013, 13:21 - İp: 88.***.**4.143
gkozcan
gkozcan (üye)
Adana / Amatör

sn harakikiri ;
Beni can evimden vurdunuz. Çok güzel bir site 26 GB pixelli fotografa baktım ve zoom yaptığımdan bazı görüntülerin çok uzakta olmasına rağmen bozulma olmadığını hatta bazı objelerde bekleyince netleşme oluyor. Eğer siz biliyorsanız cevaplayabilirmisiniz bu fotografta okadar uzaktaki görntüye yaklaştığımız halde bozulma olmayışı Optik zoomlamanın çok iyi olmasımı yoksa 26 GB lık çekimin mahareti , eğer bu soruya güzel cevap alabilirsem aklıma takılan sorunun cevabını öğrenmiş olacağım. Saygılar.

 

Tarih: 17 Ağustos 2013, 17:57 - İp: 85.***.**6.67
avanguardist
avanguardist (üye)
Aydın / Meraklı

O olay tamamen fotoğraf boyutunun bi sonucu

 

Tarih: 17 Ağustos 2013, 20:11 - İp: 95.***.**2.247
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Avanguardist'den gelen bilgi tamamen yanlis degil ama hem sorunuza tam cevap degil , hem de tam ifade edilememis. Baski ebadi buyudukce, kalitenin dusecegi dogru ama sizin sordugunuz tam o degil - hangisinde daha once bozulma baslayacagi.

" Diyelimki 12 MP lik resim % 400 de bozulmaya başlıyor ve uzaktaki objeyi net görememeye başlıyorum. 16 MP ile çektiğim resimdede PC de % 400 zoom yapınca bozulma başlar yoksa % 400 den daha büyük değerdemi bozulmaya başlar. "

Cevap - daha fazla MP olan buyuk degerde bozulmaya baslar .

Diyelim 12 Mp asagi yukari 4200 x 2800 pixel olsun . Ekraniniz da 1400 pixel eninde olsun. 3 kat buyutune pixelleri 1:1 gormeye baslarsiniz. Ustune cikarsaniz pixeller dagilmaya baslar - fotografin pixeli ebadi ( mikron bazinda ) ekraninizin pixelinden daha buyuk olur

16 Mp'de de farzedelim 5000 x 3200 pixel gibi bir ebat olsun. Bu durumda 3 degil neredeyse 3.5x kere buyuttugunuzde ( 5000 / 1400 = 3.4 ) ekraninizda pixeller 1:1 olur . ( Ayni seyi baski icin de dusunbiliriniz )

 

Tarih: 18 Ağustos 2013, 00:08 - İp: 96.***.**5.17
gkozcan
gkozcan (üye)
Adana / Amatör

Sn Paperman ;
Verdiğiniz açıklayıcı bilgi ile domino taşları yerine oturmaya başladı.Çok teşekkür ederim. Ben anladığım kadarıyla şöyle özetliyeyim. Bir fotografdaki MP değeride çok önem taşıyor. Firmaların yeri geldiğinde yüksek MP dğerlerine ulaşmak istemeleri yerinde , bu bir maliyet ama biz amatör kullanıcılar için aile fotografı çektirceğiz onun için makine alırken yüksek MP li makineler için fazla para vermeye gerek yok biz amatörlerin kullanacağı ebatlar fazla büyük olmayacağı için , ama ekmeğini fotograftan , reklamdan kazananlar için MP değeri bir yerde önem taşıyabiliyor. Benim anladığım kısaca bu soruma cevap veren tüm dostlarıma çok teşekkür ederim. Saygılar.

 

Tarih: 18 Ağustos 2013, 09:49 - İp: 78.***.**9.0
harakikiri
harakikiri (üye)
Adana / Meraklı

gkozcan, evet çok kaba tarifi ile dediğiniz doğru, amaç neyi nerede kullanacağınız ile ilgili. Sadece bu fotoğrafları bilgisayarımda saklayacam arada açar bakarım derseniz yüksek çözünürlük değerleri size yük olmaktan başka işe yaramaz. Grafik tasarımcılar çok iyi bilirler ki, her görsel 300 dpi bir çalışma içerisinde yer alamaz zira özellikle ofset baskı aşamasında bozulmalar olacaktır. Bu yüzden daha büyük boyutlarda görsel kullanmak gerekmektedir. Ama anı olsun diye saklayacağınız bir fotoğrafın çok da büyük boyutlarda olması gerekmeyebilir.

 

Tarih: 18 Ağustos 2013, 10:42 - İp: 88.***.**6.65