serhad
serhad (üye)
Ordu / Doğa Fotoğrafçısı

Yuksek Asa

aekadaslar yuksek asalı fılmler genelde gece cekımlerınde kulanılır benım bıldıgım gece cekımlerınde 400 asa kullanılır benı bıraz daha aydınlatırmısınız sevgılrımle

Tarih: 9 Eylül 2004, 22:31 - İp: yok
ohara
ohara (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

asa(yeni adı iso) makinenin ışığa olan duyarlılığını arttırı. bu nedenle gece çekimleri yüksek iso hızında yapmakta fayda vardır. 400 iso ortalama bir değerdir duruma göre farklı değerler kullanıp en iyi sonucu hangisinde alıyorsan onu kullan. yalnız yüksek iso kullanmak foto kalitesini biraz düşürür.

 

Tarih: 10 Eylül 2004, 00:57 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Filmlerin ASAdeğerini belirleyen şey üzerlerindeki gümüş tuzlarının büyüklüğüdür.Gümüş tuzları gelen ışığı filme aktarırlar.ASA değeri yüksek olanfilmlerde bu gümüş tuzları daha büyüktür.Böylece ışığı daha kolay algılarlar.Gece gibi ışığın azolduğu ortamlarda iri gümüş tuzları mantık olarak daha çok işe yaramaktadır.Neden bütün filmler yüksek asa lı değil dersen;iri gümüş tuzları detayın azalması,fotoğrafta keskinliğin ortadan kalkması demektir.Manzara çekimleri gibi detayın önemli olduğu fotoğraflarda yüksek ASAlıfilmler tercih edilmez.
Aslında her filmle gece çekim yapılabilir.Ancak poz süresinin artması çalışmada zorluk yartır.50ASA filmin 10sn den sonra 25ASA 1dak. sonra 16ASA gibi davranması konusu var o çok derin bir konu.
ASA Amerikan standardını temsil eder.(100ASA,200ASA gibi yazılır.)DIN Alman standardını tensil eder(santigrat cinsinden sıcaklık yazar gibi yazılır)ISO uluslararası standartlardır(alman ve amerikan birlikte yazılır.Aralarında '/' işaretibulunur.ASA'nın yeni adı ISO değildir.Sadece yaygın kullanım ISO olmuştur.

 

Tarih: 15 Eylül 2004, 15:50 - İp: yok
efkan
efkan (üye)
Batman / Meraklı

Arkadaşım; eğer gece fotoğrafı çekmek istiyorsan 100 Asa film kullanarak da çekim yapabilirsin; fakat bunun için makinana Tripod lazım. Tripod ile çekim yaptığın zaman en kaliteli görüntüyü alabilirsin. Tabi çekimi yaptığın zaman programı tercih ederseniz daha iyi olur...

İrfan TAPAN
Fotoğraf Sanatçısı

 

Tarih: 4 Ekim 2004, 14:43 - İp: yok
maminci
maminci (üye)
Malatya / Doğa Fotoğrafçısı

Fotoğraflarınızı büyütüyor veya yüksek kalitede sonuç istiyorsanız 100 asa'dan yukarısını tavsiye etmem, çünkü gren yapısı (tanecikleri) asa büyüdükçe bozulur...

 

Tarih: 26 Ekim 2004, 22:36 - İp: yok
psychozen
psychozen (üye)
İstanbul / Amatör

gece çekimlerinin yüksek asada yapılmasının nedeni hızlı çekim yapabilmene olanak sağlaması ve dolayısıyla da hareket olgusunu ya da elinin veya modelin titremesinden kaynaklanan problemleri ortadan kaldırmasıdır. ama yüksek asalarda şöyle bir problemin olur dikkat ettiysen bazı fotoğraflar sanki mozaikli bir yapıya sahiptir doku olarak mini mini noktacıklar bulunur bunlar senin ışığı çabuk yakalayıp hızlı çekim yapmanı sağlayan grenler. bazen gerçekten rahatsız edici olabiliyor... ve ikinci problem de hızlı çekim ışığı yayacak kadar zaman vermediği için makineye yüksek kontrastlı ve keskin fotoğraflar elde edebiliyorsun ki bu da eğer ışıktan anlamıyorsan tam bir başbelası... o yüzden sana önereceğim kontrast ağırlıklı çalışacaksan yüksek asa süper... yok ben tonal ağırlı çalışcam dersen düşük asa öneririm.. gece çekimi içise yüksek asa iyidir ama onun yerine 200 asa ve hareketsiz bir model ve tripot derim.. ama ben sadece amatörüm

 

Tarih: 10 Kasım 2004, 14:44 - İp: yok
kenanseven
kenanseven (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

negatif filmdeki emülsiyondaki taneciklerin ışığa duyarlılığının bir parametresi olan ASA/DIN veya ISO değerinin gece veya gündüz çekiminde kullanılır diye birkuralı yoktur.
Temel sorun film yüzeyine yansıyan ışık ışınımlarının ne kadarının film yüzeyine aktarılacağıdır.Bu nedenle fotoğrafın temel değişkenleri olan enstantane,diyafram,konu uzaklığı/ışık kaynağı uzaklığı gibi parametrelerin yani değişkenerin bibbirine göre durumu ve birbiri ile ilişkileri ile ilgilidir ASA.
Bilgilerinize.

 

Tarih: 14 Aralık 2004, 18:35 - İp: yok
nightmare
nightmare (üye)
İstanbul / Amatör

SERHAD, ASA değerlerini arkadaşlar çok güzel ve doğru şeyler söylemişler ancak denediğim bir konuyuda eklemeyi uygun buldum.
Kodak filmler de grinler daha belirgin çıkıyor Fujiye göre. Aynı kareyi Kodak 200 ASA ve FujiColor 200 ASA ile çektim. Fark açıkça ortadaydı.

Saygılarımla

 

Tarih: 21 Ocak 2005, 01:05 - İp: yok
  • 1