aliyilyaz
aliyilyaz (üye)
Ankara / Meraklı

Uzun Pozlama Ile Ilgılı Bır Sorun

merhaba Fotograf cekiminde aksam uzeri gun batarken bi manzara fotografi cekmeye calisiyorum: makinami once manzara cekimi moduna alarak cekim yapiyorum netlemeyi yapiyor yaptigina dair uyari sesi geliyor ve sorunsuz cekimi yapiyorum....
daha sonra ayni kareyi makinami tripoda baglayip ayar bolumumu enstantane oncelikli yada diyafram oncelikli veya manuel mod a aliyorum ve uzun bi pozlama icin gerekli ayarlarimi yapiyorum kisim diyafram uzun pozlama suresi ama cekime baslamak icin netleme yaptigina dair duymam gereken sesi duyamiyorum ve fotograflar flu cikiyor...

bu konuda ne yapabilecegimi bilemiyorum... ve buyuklerden yerdim bekliyorum..

cok tesekkur ederim

Tarih: 8 Mayıs 2014, 18:38 - İp: 85.***.**8.244
aliyilyaz
aliyilyaz (üye)
Ankara / Meraklı

tekrar ilginize teşekkür ederim....

bugün yağmurlu hava ama yarın ilk fırsatta denemelerimin değerlerini buraya giricem.

iyi günler.

 

Tarih: 9 Mayıs 2014, 14:06 - İp: 85.***.**5.244
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Muhtemelen otomatik modlarda çok noktalı af çalışıyor. Manuele geçtiğinizde nokta teke düştüğünden netleme noktası bulmakta zorlanıyor makina.

 

Tarih: 9 Mayıs 2014, 14:14 - İp: 5.***.**7.6
aliyilyaz
aliyilyaz (üye)
Ankara / Meraklı

bugun yapmaya calistigim cekimlerde yine manzaya ya karsi kapali havada cekimler yapmaya calistim...

cekimlerimin tamamini iso 100 de yaptim.
flas kapali modda cekim yapmaya calistigimda f 12 ve sure 1/10 du ve makinam coklu pozlamada deklansore yarim basinca dit denen o netleme sesini duydum

manuele alip ayni degerleri ayni manzaraya karsi ve ayni hava kosullarinda cekim icin deklansore bastigimda netlema isiklari kirmizi yandi ama o ses gelmiyo ve fotograflar arasinda netlik farki vardi. flasiz cekimim daha netti..

daha sonra nd filtremi taktim siyahligini arttirdim manuel pozlamada enstantane suresini uzatarak 5 sn yeye getildim yine netleme isiklari kirmizi yandi ne netleme sesi gelmeden cekimi yaptim ve sonuc flu bir fotografti.
iste durumum bu o netleme sesini duyamiyorum ve net fotograf cekemiyorum...

 

Tarih: 10 Mayıs 2014, 23:22 - İp: 85.***.**5.244
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Ali bey yine dönüp dolaşıp aynı konuya geleceğiz en iyisi aşağıdaki sorularımı cevaplarsanız belki sorunu çözebiliriz.Ayrıca manzara çekimlerinde eğer önünüzde bir model yoksa flaşın konumuzla hiç ilgisi yok.
1.manuelde netleme noktasını tekmi görüyorsunuz ?
2.Kadraj değiştirip tekrar denedinizmi.
3.Kullandığınız makina ve objektif nedir.Konuyla çok ilgisi yok merakımdan soruyorum.
4.Netleme yaptığınız nokta nereye denk geliyor gök yüzünemi karanlık bir noktayamı?

Aslında sorununuzun cevabını daha önceki cevabımda vermiş olduğumu sanıyorum sizde ifade ettiniz çoklu pozlamada netleme yapabiliyorsunuz.Demekki çoklu pozlaada makina bir referans noktası buluyor ama siz manuelde bulamıyorsunuz.
Birde şunu deneyin otomatik modda çekimi yapın.Sonra bütün değerleri koruyarak objektifinizide manuele alın objektifin ayarlarıyla oynamadan,aynı netlikte fotoğrafınızı göreceksiniz.Siz bütün değerleri korusanız bile objektif otofocustayken tekrar netleme yapmak isteyecektir.

#atilla61' tarafından 11.05.2014 12:35:32 tarihinde düzenlendi.


#atilla61' tarafından 11.05.2014 12:41:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Mayıs 2014, 12:30 - İp: 92.***.**5.2
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kismen deginilmis ama siz tam cevaplamamissiniz .

Makinaniz AF-C modunda fokus tutturdugunda beep sesi vermez, sadece AF-S modunda verir.

Siz o ayarla oynamasaniz ve makina AF-C'de olsa bile, belirttiginiz tam otomatik preset manzara modunda makinaniz AF-S'yi seciyor ve beep sesi veriyor, manuele dondugunuzde AF-C'ye gectiginden beeplemeyi kesiyor olabilir.

Netleme diodlari yaniyor diyorsunuz - demek ki fokus tutuyor. Genelde titreme ve fokus hatalari birbirine karisir. 1/12 gibi bir perde hizinda gordugunuz fluluk degil titreme de olabilir. Genis aci f8 gibi cekimlerde 1.5-2 metreden sonsuza net alan elde edildigi dusunulurse, titreme olasiligi one cikiyor. Fokus hatasi olsa, kadrajda bir yerlerin en azindan net olmasi lazim. Bakin bakalim net yer var mi ...

Bu arada, AF konusu tahmin edilenden daha karisiktir. Makinanizin hangi durumda cekecegini ( fokus tam tutmadan cekmesin / fokus tam tutmasa da ceksin / fokusu tutturmaya calissin ama tutturamazsa da bir sure ceksin gibi ) belirleyen komplex ayarlar mevcuttur. Klavuzu iyi okuyun; gerci fotografcilik bilginizin tam oturmus olmasi lazim anlayip, uygulayabilmeniz icin ...




#paperman' tarafından 11.05.2014 21:13:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Mayıs 2014, 21:07 - İp: 96.***.**5.17
aliyilyaz
aliyilyaz (üye)
Ankara / Meraklı

tamadir paperman ve atilla bey sorun cozuldu sanirim....

aynen af-c modunda oldugu icin o sesi duymuyomusum af-s moduna getirdigimde duymaya basladim. ilk firsatta tripodu mu alip af-s ayarli sekilde cekimler yapicam...

gerci paparman bey simdi manzara cekerken af-c daha uygun olan mi yoksa af-s modunda ayalayip tek noktayi ortaya mi aliym nasil tavsiye edersiniz ?

 

Tarih: 11 Mayıs 2014, 22:25 - İp: 85.***.**5.238
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Paperman hocama sorulmuş ama ben de cevap vermek isterim.Manzara fotoğraflarında genelde Af-C kullanılır.AF-S daha çok spor arabaları çekimlerinde, kuş çekimlerinde ve benzeri gibi odak noktasının hareket halindeki obje üzerinde kalmasını istediğimiz fotoğraflarda kullanılır.
Acizane tavsiyem AF-C de merkez odaklı çekim modunda önünüzdeki manzaranın 1/3 ne netleyerek çekim yapmanızdır.

 

Tarih: 20 Mayıs 2014, 14:12 - İp: 88.***.**0.248
aliyilyaz
aliyilyaz (üye)
Ankara / Meraklı

teşekkür ederim...

 

Tarih: 20 Mayıs 2014, 14:32 - İp: 85.***.**8.244
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sevgili Lazut'un manzara fotografinin nasil fokuslanmasi konusunda dediklerinin dogru, fakat bahsettigi sonucu verecek mod seciminin yanlis oldugunu belirteyim. Aklindakini sanirim ters ifade etmis.

AF-C yani "Continious"/surekli AF modunda makina devamli fokus arayisindadir,objeyi takibe calisir. Fokus noktasi, yari basilmasi ile cekim arasinda devamli degisebilir.

AF-S - "Single/tek AF modunda ise makina sadece 1 kere fokus yapar,kitler - takip yoktur.

Bu yukaridakiler AF cekim modlaridir ( AF-S/AF-C/AF Auto )ve bu secimin, AF noktasinin tek veya cok olmasi ile alakasi yoktur.

AF noktalarinin yerini/sayisini belirleyen AF AREA (Alan) modlaridir. Onlar da AF-Single, AF Dynamic ve AF Auto olarak menuden ayrica ayarlanir.

Terminoloji maalesef Nikon tarafindan oyle bir secilmis ki kafalarin/terimlerin karismamasi mumkun degil .

Ozetle, manzaralarda ideal tercih :

AF mod : AF-S ( bir kere fokus yapar, kitler
AF Area Mod : AF Single ( tek bir noktaya fokus yapar )

Lazut'un da belirttigi gibi 2-3 metre yakin plandan sonsuza uzanan bir manzarada maksimum netlik icin fokus noktasini kadrajin alt 1/3'luk bolumunun ust sinirina ( 4-8 m arasi bir yerlere ) ayarlamak en iyi sonucu verir.

 

Tarih: 21 Mayıs 2014, 05:11 - İp: 96.***.**5.17
aliyilyaz
aliyilyaz (üye)
Ankara / Meraklı

Teşekkürler ederim. Demekki benim şu takılı kaldığım dit sesinini duymam gerekiyormuş . Ben sanirim af area da 3d kullanıyordum. Orda bir duzenleme yapicam ve en kisa zamanda fotograflarimi burda paylaşacağım. Bide nd filtre kullanarak manzaraları uzun pozlamaya çalışıyorum. Ve izlediğim yol şöyle; önce filtreyi iyice açarak kadrajimi ayarliyorum manuel modda diyaframi 22 ye kadar kisiyorum. Sonra filtreyide kisarak karartarak 3-4 sn pozlayacak durumda enstantane ayarliyorum. Fotoğraflar karanlık çıkıyo haliyle ama raw çektiğim için ışığını açıyorum. .. bu çekimde hatalı olduğum durum sizce varmı acaba... bu arada çekim saatlerim öğle saatleri. ..

 

Tarih: 22 Mayıs 2014, 10:50 - İp: 24.***.**6.236