makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

Telekonvertör

Arkadaşlar bana Telekonvertörler hakkında detaylı bilgi verebilirmisiniz?

Tarih: 24 Haziran 2005, 21:05 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Üzerindeki çarpan değeri kadar lensin odak uzunluğunu arttıran ( yani yakınlaştırma gücünü attıran) bir iki stopluk ışık kaybına sebep olan ve görüntü kalitesini düşüren bir parça

 

Tarih: 25 Haziran 2005, 00:30 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kobra kisa ve oz bir sekilde aciklamis aslinda, ama ben yine de birseyler soyleyeyim..
teleconverter'leri lens ile kamera arasinda kullanarak (tabii bu durum compact makinelerde farkli oluyor, cunku lensi cikarip takma gibi bir opsiyon olmadigindan), bir cesit ekstradan zoom yapmaya benzer.. piyasada 1.4x ve 2.0x teleconverterlar var.. (3.0x de var sanirim ama sadece duydum, hic gormedim..) teleconverter'ler sayesinde; lensin focal uzunlugu 1.4 veya 2 ile carpilarak artar.. yani 100mm bir objektife 1.4x teleconverter taktiginda 140mm; 2.0x teleconverter taktiginda da 200mm haline gelir.. hersey guzel hos da; teleconverter'lerin kotu yanlari da vardir, daha dogrusu bu gullerin dikenleri vardir.. cunku 200mm bir objektif 100mm objektife gore cok daha pahalidir (tabii ayni klasda olan lensleri karsilastirdigimizda; mesela cok kaliteli bir lens 100mm'de olabilir ama fiyati 10 kat daha pahali olabilir 200mm olup da kalitesiz bir lense gore..); ama mesela 2.0x teleconverter sayesinde hem objektifi 100mm'deymis gibi hem de 200mm'deymis gibi kullaniriz.. teleconverterlerin fiyatlari dusuktur yeni bir lens almaya nazaran.. o yuzden ucuza focal uzunlugunu arttirmanin bir yoludur..
diken olayina gelirsek, yine 2.0x teleconverter icin konusacagim; sensore dusecek isik miktarinin 4 kat daha cok azalmasina neden olur.. bunu da aperture'da (diyafram) kisilma olarak dusunebiliriz.. mesela f/2.8 olan bir lense 2.0x teleconverter taktigimizda, isik miktari 4 kere azalir ve f/5.6 olur.. isik miktarinin iki kere azalmasi demek aperture degerinin karekok ikiyle carpilmasi sonucunda cikan aperture degeridir.. yani 1.4141 ile.. buna gore f/2.8 de isigin yariya dusmesi demek 2.8x1.4141'den f/4 olmasi demektir.. yani f/2.8'deki bir objektife iki kat fazla isik dolar f/4'dekine gore...
kisacasi sensore ulasan isik miktari 4 kez azalir.. bu da istenmeyecek bir durumdur, ama ne yaparsin gulu seven dikenine de katlanir..
bir diger diken de gercek cozunurlugu 2 kat azaltmasidir.. ama bu gercekte yari yariya inen bir durum degil.. fazla karistirmadan soyle soyleyelim; 100mm objektif ile gorulen goruntuye bir buyutecle bakiyormussun gibi dusun.. aslinda tam olarak boyle degil.. cunku teleconverter'ler de ayni objektifler gibi mercekler duzenegidir.. yani basit bir buyutec gibi degildirler.. teleconverter'ler goruntuyu alir ve ona bir kere daha kendi bunyesinde zoom yaparak, focal uzunlugunu arttirir..
..aslinda fazla da uzatmaya gerek yok.. sonuc itibariyle f degerini teleconverterin verdigi rakamla carparak diyaframi nereye kadar kisacagini bulursun, bunun yaninda goruntu kalitesi de duser; ki soyle dusun, 200 mm bir objektife 2.0x teleconverter taktiginda goruntu 400mm haline gelir, ama sen de takdir edersin ki bu 400mm'deki kalite bir 400mm objektifin verecegi kaliteyle ayni olmaz.. oh be.. nasil aciklayamadim basta ama sonra aciklayabildim..
..bunlarin yaninda teleconverterler, chromatic aberration problemleri de yaratir.. gunese dogru cekilen bir fotografdaki objelerin etraflarinda purple (turkcesi? )renginin tasmasi.. yani hos birsey degil..
butun bunlara ragmen teleconverterler harikadir; cunku ucuzdurlar. ben de yakinda alacagim bir tane insallah.. 1.4x olanindan..

 

Tarih: 25 Haziran 2005, 10:26 - İp: yok
gediz-
gediz- (üye)
İzmir / Amatör

dandanagast bir yeri atlamışsın,2. paragrafta bir virgülün eksik .Bence gayet iyi bir sentez yapmışsın,bende senin yorumuna yorum yazayım galeri yorumları gibi,estetik açıdan güzel kompozisyon bol şans iyi çalışmalar.

 

Tarih: 25 Haziran 2005, 18:21 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sagol gediz.

 

Tarih: 26 Haziran 2005, 08:47 - İp: yok
umutakdag
umutakdag (üye)
Ankara / Amatör

en önemlisi:
2x teleconverter f:5,6 objektifinizi f:8 yapar dolayısıyla makinenizin autofocusu çalışmaz.çalışsada bi odaklar 5 kaçırır.
onun için teleconverter alıyorsanız manuel focus yapmaya hazırlanın.

 

Tarih: 28 Haziran 2005, 15:30 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

"en önemlisi:
2x teleconverter f:5,6 objektifinizi f:8 yapar dolayısıyla makinenizin autofocusu çalışmaz."

Burada benim merak ettiğim birşey var. Yeri gelmişken biraz açayım bu konuyu. Şimdi, f:5.6 objektifi f:8 yapar derken, maksimum açıklığı f:5.6 olan objektife telekonvertör takılırsa objektif artık maksimum f:8'e kadar mı açılır (ki bu pek mantıklı gelmiyor bana), yoksa yine f:5.6'ya kadar açılır ama f:5.6'da iken f:8'den giren kadar mı ışık alır? Tabii böyle olursa diğer bütün diyafram açıklıklarında da 1 stop eksik ışık alır. Yani f:8'de f:11 kadar, f:11'de f:16 kadar... ışık alır. Benim mantığıma göre ikinci durum olur gibi. Bu durumda telekonvertör takılı iken pozometrenin verdiği değerden 1 stop fazla pozlamamız gerekir. Birincisi doğru olsa, yani sadece maksimum açıklığı 1 stop kaybediyorsak bu durumda pozometreyi yanıltacak bir durum olmaz sadece ölçümü maksimum f:8'e kadar yapabilir.
Makinenin otofokusunun niye çalışmadığını da anlayamadım. Objektiften yeterince ışık girdiği sürece otofokusun çalışması gerekir diye düşünüyorum. Artık daha az ışık gireceği için otofokus kabiliyeti biraz zayıflar ama ışık yeterliyse niye çalışmasın. 1 odaklayıp 5 ıskalaması biraz abartılı geldi bana. Yanlış mı düşünüyorum?







#bitpire' tarafından 28.06.2005 17:17:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Haziran 2005, 17:07 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam bitpire..

aperture degeri (f degeri); lensin icerisindeki delik ile focal uzunlugunun matemetiksel olarak hesaplanmasindan cikan sonuctur.. aperture degeri lenste degismez fakat focal uzunluk degisir (teleconverter yuzunden).. o yuzden lensin aperture degeri azalir.. yani f/2.8 olan bir lense 2.0x teleconverter ekleyince f/5.6 kadar acabilirsin aperture'i...

..autofocus ozelligi konusunda umutakdag hakli.. lensler f/5.6 veya f/8 degerlerinden sonra autofocus yapamazlar.. ama bir yerde hatali; cunku 2.0x converter ile f/5.6 lens, f/11.2 yapar.. f/8 yapmaz..

soyle aciklayayim; bildigim kadariyla; bendeki 70-200 f/4 lense 2.0x converter takarsam sayet autofocusdan olacagim.. ama 1.4x converter takarsam (ki o zaman aperture degeri f/5.6 olacak) hala daha autofocus'u kullanabilecegim.. o yuzden 1.4x almak cok daha mantikli; tabii isin icinde bir de kalite kaybi var.. f/2.8 70-200 lens sahipleri 2.0x converter bile taksalar f/5.6 olacagi icin autofocus'dan yararlanabileceklerdir.. (son bir not daha; mesela canon 1D serisinin makineleri f/8 bile olsa teleconverter kullanimiyla, autofocus calismakta.. ama bendeki 350D gibi zavalli modellerde en fazla f/5.6'ya kadar izin var..)

exposure konusunda da; 1.4x converter ile 1 stop, 2.0x ile de 2 stop kaybedilir.. camera exposure konusunda yanilabilir de.. bazen converter takili iken bile takili degilkenki sonucu verirler.. o yuzden hangi converter ile ne kadarlik exposure kaybedilecegini bilmek lazim..

isin bir diger kotu tarafi da teleconverterler bazen, sadece merkezdeki autofocus noktasini kullanmaya izin verirler.. yani diger autofocus noktalarindan yararlanamazsin..

 

Tarih: 28 Haziran 2005, 19:59 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

teleconverterler eklendiginde, lensin hizinda %50-75 gibi bir yavaslamaya sebep olur..

yani AF icin gereken sure artiyor. (bu arada; 1.4x converterler lensin hizini %50-67 oraninda azaltiyorlar; 2.0x olanlari ise %75'e kadar degisen bir degerde.. yani lensin verebilecegi hizdan %50-75 daha yavas hareket etmemizi sagliyor..))
teleconverter'ler de lensdir, bir mercekler duzeneginin biraraya getirilmis hali.. makineye takili iki tane lens var gibi oluyor yani teleconverterler takilinca.. teleconverterler, arada bir kopru gibiler.. AF motoru iki tane lensi birden calistirmasi gerekeceginden AF icin gereken zaman artiyor..
bu sure artmasi iyi birsey degil tabii.. neden? cunku focus veya de-focus; objeye, objenin hareketine ve lens ile obje arasindaki uzakliga bagli olarak degisen bir olgu.. objenin hareketini dondurabilmek icin yuksek aperture degerine ihtiyac vardir, ki hizli shutter kullanilabilsin... ama teleconverter ile birlikte aperture degeri azalacagindan, buna bagli olarak da daha uzun sureli shutter kullanmak gerekeceginden; shutter suresi kisaltilmasi daha zor olur (eger ortam cok aydinliksa sorun cikmaz).. daha uzun sureli shutter kullanmakla da hareketi donduramayiz.. veya bazi hareketleri dersek daha dogru olur bu.. iste o yuzden objenin focuslanmis cikmasi biraz sansa kalir..
daha once suysal ile konusmustuk bir konu altinda; el titremesini engellemek icin 1/60 ve kisa sureli shutter mi yoksa farkli bir deger mi hesaplanmali ki, fotograf titremesin.. suysal'in gosterdigi forumda denenlerden biri; lensin focal uzunluk degeri mesela 100mm ise 1/200 kullanmak gerekir..ki buna bende inaniyorum.. cunku 1/100 bile olsa titreme oluyor.. (titreme olmasi focuslanamayan fotografi gosterir)yani iki kati olacak focal degerin..200mm icin 1/400 gibi..
teleconverter'lere geri donecek olursak; shutter'i arttirmak gerekiyordu degil mi? oysaki shutter'i azaltmamiz gerekir titreme olmasin diye..
soyle dusun; uzun bir zoom takildiginda ve bakildiginda; viewfinder'dan gorunen yer sarsilir, degil mi? halbuki genis acili bir objektifle sarsinti falan hissedilmez.. iste teleconverter ile zoom miktari artiyor, yani sarsinti.. yani focus yapmak guc oluyor.. ayrica hatirlarsan, AF icin daha uzun sure gerekiyor teleconverter ile..bir anda belli bir noktaya focus yapamamis oluyorsun yani..
tabii bu olay tripod kullanmakla sorun olusturmaz.. eger ki fotografladigimiz obje hareketsiz ise.. hareketli ise hizli shutter gerekiyor, ama kullanamiyoruz..
amma karistirdim.. anlayabildin mi bitpire?

 

Tarih: 28 Haziran 2005, 20:00 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Dadanagast selam;

Döktürmüşsün yine .

"aperture degeri lenste degismez fakat focal uzunluk degisir (teleconverter yuzunden).. o yuzden lensin aperture degeri azalir.. yani f/2.8 olan bir lense 2.0x teleconverter ekleyince f/5.6 kadar acabilirsin aperture'i... "

Tam olarak anlayamadım. Önce aperture değeri lenste değişmez demişsin sonra aperture değeri azalır demişsin. İkinci dediğini doğru sayarsam şunu anlıyorum. f:2.8 Lense telekonvertör takarsan fiilen artık f:2.8'e kadar açılamaz. Yani benim ilk söylediğim durum. Ben hala öyle olmadığını düşünüyorum. Yani f:2.8'e kadar açabilirsin ama f:4 kadar ışık girer diye düşünüyorum.

"..autofocus ozelligi konusunda umutakdag hakli.. lensler f/5.6 veya f/8 degerlerinden sonra autofocus yapamazlar.. "

Lenslerin f:5.6 veya f:8 den sonra autofocus yapamadığını bilmiyordum. Yeni birşey öğrenmiş oldum sayende. Benim makinem mf olduğu için deneyemiyorum. Dijital olanı da zaten en fazla f:8'e kadar kısabildiğim için onda da deneyemiyorum.



#bitpire' tarafından 29.06.2005 15:11:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 15:03 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

"ama bir yerde hatali; cunku 2.0x converter ile f/5.6 lens, f/11.2 yapar.. f/8 yapmaz.. "

Bence umutakdag burada da haklı. Benim bildiğim de 2x telekonvertör ile 1 stop düşer, f/5.6'yı f:8 yapar. f:2.8'i f:4 yapar. Yani 2x telekonvertör takınca f değerlerini 2 ile çarpmıyorsun. Biliyorsun her f değeri bir öncekinin karekök 2 ile çarpımıdır. 2nin karekökü de 1.4141'dir. Yani her f değerini 1.4141 ile çarparak bir sonraki stopu bulursun. 2x telekonvertör taktığında f değerin 2 katına çıkmaz 1.4141 katına çıkar. 1.4x telekonvertör takarsan da 0.4 stop kaybedersin. f değerin 1.4141x0.4 kadar artar. Yani f:2.8 objektife 1.4x takarsan objektifin 2.8+(1.4141x0.4)= 3.3 yani f:3.3 olur.

" uzun bir zoom takildiginda ve bakildiginda; viewfinder'dan gorunen yer sarsilir, degil mi? halbuki genis acili bir objektifle sarsinti falan hissedilmez.. iste teleconverter ile zoom miktari artiyor, yani sarsinti.. yani focus yapmak guc oluyor.. ayrica hatirlarsan, AF icin daha uzun sure gerekiyor teleconverter ile..bir anda belli bir noktaya focus yapamamis oluyorsun yani.. "

Bu çok aşikar birşey zaten. Odak uzunluğu arttıkça sabit tutman zorlaşır ve focus kabiliyetin azalır. Ama bu, umutakdagın “telekonvertör takarsanız makinenizin autofocusu çalışmaz” sözünü açıklamıyor. Yoksa bunun çaresini sen de söylemişsin zaten, tripodu takar sabitlerim 5'te 5 yaparım. Sonra bu problem telekonvertöre değil uzun odaklı objektiflere özgü bir problem.




#bitpire' tarafından 29.06.2005 15:31:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 15:04 - İp: yok