ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar Kadrajlamak Neden Kötü ?


Otomatik netlemeli makinelerde, tekrar kadrajlamak neden kötü bir yöntemdir?

Otomatik netleme becerisine sahip bir çok makinede, tek netleme noktası yerine, birden çok netleme noktası bulunur. Genellikle; gerek diğerlerinden daha geniş yapısı ve gerekse başkaca farklı özellikleri açısından, merkezdeki netleme noktasının, diğerlerinden daha hassas olduğu kabul edilir. Bu nedenle çoğu fotoğrafçı, çekilecek fotoğraftaki asıl konunun tam merkezde olmadığı durumlarda; diğer AF noktalarından birini kullanmak yerine, aşağıdaki yöntemi tercih eder:

1. Merkez AF noktasının seçilmesi

2. Asıl konunun merkeze alınarak, merkez AF noktası ile netlik yapılması

3. AF kilitli durumda iken, kadrajın değiştirilmesi

4. Fotoğrafın çekilmesi

Bu durumda, asıl konu istenilen netlikte çıkmayabilir ve genellikle suç makineye atılır. Aslında, sorun, tekrar kadrajlamakdan kaynaklanmaktadır .

Aşağıdaki şekile bir bakalım, ne, nasıl oluyor?



İlk netleme, A noktasına yapılmıştır. Netleme kilitlendikten sonra, A noktasına aynı uzaklıktaki nesneler net çıkacaktır (A noktası ile kesişen sağ taraftaki mavi çizgi). Daha sonra, fotoğrafçı (AF kilitli durumda iken) yeniden kadrajlama yapmıştır, bu sefer makine B noktasına doğrultulmuştur. AF kilitli olduğundan netleme mesafesi değişmez. Bu durumda, B noktasına uzaklıktaki nesne(ler) net çıkacaktır (B noktası ile kesişen soldaki mavi çizgi). İlk netlemenin yapıldığı A noktası, şekilde görülen düz siyah çizgi üzerinde, makineye ne kadar uzaksa, d (kırmızı çizgi) ile gösterilen netleme farkı da o kadar fazla olacaktır. Bu problem, geniş açılı lenslerde; dar açılı lenslere oranla, daha fazla ortaya çıkar, çünkü geniş açıda kadrajın içine daha fazla alan gireceğinden, asıl konuyu kadraj dışına çıkarmadan tekrar kadrajlamak daha kolaydır.

Tekrar kadrajlamak başka bir probleme daha neden olabilir: Makineler genellikle, netlemenin yapıldığı noktayı asıl konu olarak kabul ederek, ışık ölçümünde yaptıkları hesaplamalarda, netliğin yapıldığı noktadaki ışık miktarına daha fazla ağırlık (söz hakkı) verebilirler. Tekrar kadrajlama yapıldığında ise, asıl konu, ilk net yapılan noktada olmayacağından, pozlama açısından da istediğimiz sonucu alamamamıza neden olabilir.

Bu nedenlerden dolayı; her durumda merkezdeki netleme noktasını kullanmak yerine, asıl konuya en yakın olan AF noktasının seçilmesi daha faydalı olur.

Kaynak: http://www.mhohner.de/recompose.php

Tarih: 16 Mayıs 2007, 18:13 - İp: 85.***.**2.35
kmles
kmles (üye)
Eskişehir / Meraklı

değerli bilgileriniz için çok teşekkürler saygılar..

 

Tarih: 2 Kasım 2008, 01:39 - İp: 78.***.**3.167
oguziu
oguziu (üye)
İstanbul / Amatör

Bence burada önemli olan A noktasıyani bizim B noktası ile işimiz yok zzten.

A ya netlik yapıldı kadraj değiştirildi zaten A noktaıs net çıkarılmak isteniyor B noktası değil o zaman mesafede değişmiyor zaten YOKsa ben mi yanlışım?????

 

Tarih: 12 Aralık 2008, 22:50 - İp: 78.***.**7.28
axoy
axoy (üye)
Samsun / Amatör

Bu konu dslr ler için açılmış olsa da;
netledikten sonra konunun mesafesine göre biraz geriye çekilip netlik düzlemini modelinkiyle örtüştürebiliriz de sanırım.
d mesafesinin küçük olmasından ve bunun kompozisyonu etkilemeyeceği durumlar için tabii ki.

#axoy' tarafından 18.01.2009 06:09:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Ocak 2009, 06:07 - İp: 88.***.**4.46
seka
seka (üye)
Tekirdağ / Amatör

Çok doyurucu bilgiler edindim.Ben bu sorunu manuel netlemeyle çözümledim.En yakındaki AF noktasını kullanmak pratik olmuyor.

 

Tarih: 13 Mart 2009, 16:13 - İp: 81.***.**6.135
mehmetcihan
mehmetcihan (üye)
İstanbul / Amatör

Cüneyt bey teşekkürler bu hatırlatma için. Evet dar kadrajda çok dert edilmeyecek bir durum olsada geniş açı ve geniş bir kadrajda asıl nesne merkeze uzaksa büyük sorun olabilir hem focus hemde pozlama üzerinde. Bazen asıl konu tüm AF noktalarına uzakta olabilir eğer tekrar kadrajlamak gerektirecek kadar uzak bir nesnemiz varsa AF devre dışı bırakılıp elle netlemeyi öneririm. Böyle durumlar ve makro çekimler için vizöre takılan görüntüyü büyüten aparatlar çok faydalı oluyor.

 

Tarih: 7 Nisan 2009, 01:36 - İp: 85.***.**7.193
ulyses
ulyses (üye)
İçel / Amatör

Geniş açı fotoğraflarımı mahveden bu olaya değindiğiniz için teşekkürler. Hep lensin backfocus yaptığını yada elimin titrediğini düşünüyordum.

 

Tarih: 28 Nisan 2009, 21:17 - İp: 88.***.**4.57
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Güncel kalsın .

 

Tarih: 9 Ekim 2009, 15:34 - İp: 88.***.**4.247
cesen16
cesen16 (üye)
Bursa / Amatör

teşekkürler

 

Tarih: 23 Aralık 2009, 13:32 - İp: 78.***.**1.95
tufanozyamak
tufanozyamak (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

güsel bir paylaşım teşekkürler

 

Tarih: 3 Mayıs 2010, 01:08 - İp: 88.***.**5.198
molin
molin (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Digital makinaların üretilmesinden önce; zaten böyle bir sorun yoktu.

 

Tarih: 1 Haziran 2010, 19:43 - İp: 178.***.**5.229