gorbi67
gorbi67 (Objektif)
İstanbul / Amatör

Tek Kare Hdr Uygulama...

TEK KARE HDR YAPIMI…
Bu yöntemde 1 adet pozlama telafisi 0 olan RAW formatında çekilmiş fotografımızı kullandığımız makinemizin raw işleme yazılımında kendimiz iso sensitivitiy ayarıyla oynayarak
-1 -2 +1 +2 veya -1 -0.5 +05 +1 değerlerinde jpeg formatına çeviriyoruz. Tabii bu arada 0 pozlama telafisi ile çekilen orijinal kareyide jpeg formatına çevirmeyi onutmayalım.

Şimdi elimizde 5 kare farklı değerlerle pozlanmış HDR yapımına uygun fotografımız var. Bu 5 fotoyu HDR isimli bir klasör oluşturup masa üstüne atalım. ( Benim nacizane tavsiyem 0 pozlamalı orijinal fotografımızı makinemizin RAW yazılımında işlerken contrast, sharpness , saturation gibi degerleri 0 ‘da bırakın. Diğer farklı değerlerde pozluyacağınız fotolar içinde bu geçerli… Noise oluşumu azalır.)
Akıllarımıza bu yöntem bize ne sağlıyacak diye bir soru gelecektir. Hareket eden objeleri HDR kareler farlı zamanda fotolar çekilerek oluşturulduğu için kadraj içine dahil edemeyip sorun yaşıyorduk. Manzara fotolarında rüzgarla birlikte hareket eden ağaç ve bulutlarda fluluk hissi nden’de kurtulacağız. Işık ortamı müsait dış çekimlerdede tripot taşımaktan kurtulacagız.
Geriye bir tek sıkıntı noise kalıyor. Bu sıkıntıyıda master fotografımız olan 0 pozlamalı ilk RAW karemizi 100 iso ve altı değerlerde pozlayarak (keskinlik ve renk müdahalesinde bulunmadan natural modda) minimum etkiye indire biliriz.
Gelelim fotomuzu HDR haline dönüştürmeye; Bu uygulama için bence en kaliteli program olan Photomatix Pro mutlaka bulunmalı.

1) Birleştirecegimiz fotograflar jpeg formatında oldugu için file open seçeneklerinden programa yükleme yapabiliriz. Burada önemli bir konu karşımıza çıkan menü içinden fotograflarımızın pozlama telafilerini seçmeyi onutmayalım. (0,5 1 ev gibi)

2) Dosyaları açarken karşımıza çıkan browse seçeneginden masa üzerindeki HDR klasörünü açıp pozlanan jpeg kareleri tektek seçip ok butonundan işaretleyip onaylarız.

3) Photomatix kısa bir süre içerisinde HDR fotografınızı oluşturur.

4) Daha sonra Tone Mapping işlemi seçilerek karşımıza çıkan ayar segmentleriyle
Asıl işlem, fotoya canı ve ruhu kazandırılır.

Strenght : HDR seviyesi ve ana kontrast

Color Stauration: RGB Renk doygunluğu

Light Smoothing : Işık yumuşatma. Keskinligide düzenler.

Luminosity : Işık şiddeti, gölge oranı

Micro-contrast : Detay kontrastı.

Micro Smoothing : Noise giderme

White Clip : Beyaz dengesi.

Black Clip : Siyah dengesi.

Bu işlem sabır ve iyi bir gözlem gerektirir. Ayar seçeneklerine fazlaca abanıp abartı oluşturmadan fotografınızı işleyin. Onutmayın bu ayarlara fazla abanmak sizi gerçek fotolardan uzaklaştırır, deformasyona ve noise sebep verir.

Son aşamada ise HDR uygulamanızın abartısız yapıldığını farz ederek çalışmanızı Photoshop programında açın. Renk kontrast keskinlik vs. gibi uygulamaları buradan dengelemek kaliteyi artıracagı gibi noise ‘yide düşük tutacaktır

http://galeri.netfotograf.com/photo.asp?foto_id=318785

(Bu arada jpeg formatı Photomatix Pro 3.0 da var.)


#gorbi67' tarafından 17.02.2009 14:07:01 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 16 Şubat 2009, 10:31 - İp: 78.***.**6.85
mehmetcihan
mehmetcihan (üye)
İstanbul / Amatör

"hdr yapabilmek için raw çekim şartmı,normal jpeg çekimde yapabilirmiyiz
photomatix pro3 buldum yükledim makinama hdr yapabilirmiyim jpeg formatında
yanıt verebilen arkadaşlara cok teşekkürler şimdiden "

Selamlar, aslında HDR için en uygun format jpeg zaten. Eğer yazılım deneme sürümü ise jpeg kayıt imkanı vermiyor ne yazıkki. PhotoshopCS3 kullanıyorsanız çok başarılı olmasada HDR yapma imkanınız var.

 

Tarih: 9 Nisan 2009, 13:08 - İp: 78.***.**7.42
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

jpeg formatında hdr yapabilirsiniz..
ancak jpeg tek kareden hdr yaparsanız ozellikle karanlıkta kalan alanlarda noise olusumu goze batacaktır...

 

Tarih: 9 Nisan 2009, 15:16 - İp: 78.***.**3.10
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

- Tek kareden (RAW) HDR yaparken haliyle cok fazla noise olusuyor . Photoshop harici ucretsiz bu gurultuyu duzelten baska bir program var mi ? ( maalesef PS buralarda feci paralara satiliyor - TR'den aldigim korsan da viruslu cikti , 2 ay sonra mecburi format attirdi bilgisayara ) ....Sizin Photoshpo'larda ( korsan ise ) virus problemi yok mu ? - cogu cracklerde olustugu soyleniyor forumlarda ...

- Photomatix'in deneme surumundeki su yazidan ( watermark ) kurtulma ihtimali var mi - lisans parasi odemeden ??

 

Tarih: 9 Nisan 2009, 20:30 - İp: 96.***.**9.175