kapa
kapa (üye)
Kocaeli / Amatör

Studyo Öekim Teknikleri

son beş aydır bazı nedenlerden maillerime bile cevap veremediğm ve benden bu konudaki notları isteyenleri beklettiğim için çok özür dilerim. buraya yazmayı denedim becerebilirsem ne mutlu beceremez isem kusura bakmayın..

STÜDYO IŞIK TEKNİĞİ

Stüdyonuzda ne kadar fazla ışığınız olursa o kadar fazla çeşitte ışık ayarlaması yapabilirsiniz. Stüdyo aydınlatması çekim pozisyonu değişmesi olduğu kadar ek ışık modifikasyonlarıyla geliştirilebilir. Sıklıkla ışıklarda yapılacak küçük değişiklik resmin sonuçlanmasında büyük değişiklik gösterir. Sette ne kadar ışığa sahip olursanız o kadar fazla değişiklik imkânınız olur.

Bu derste geleneksel iki ışıklı set kurulumuyla başlayıp daha sonra üçüncü baş ışığı varyasyonları ile devam edeceğiz.




Başlıklar:
• Basit Strobe kullanımı
• Porte aydınlatması
• Aydınlatmanın maksimum etki için ayarlanması(pozisyonlanması)
• Güç oranları ile çalışma
• Son görüntü

basit potrenin çekiminin aydınlatılmasını standart yaklaşımla başlıdık. Aşadaki iki fügür ana aydınlatma ve dolgu aydınlatmasının kamreanın her iki tarafa, modele 45 derece acı ile yerlerştirilmiş iki soft box’u göstermektedir. Burada her lambada aynı güç ayarına ayarlanmıştır: f/8 optiratör1/125 modelin yüzünün her iki tarafınında pozlandıracak şekilde aydınlatma sağlanır. Bu şekilde ki eşit aydınlatmaya tipik olarak 1/1 aydınlattma denir.














Birçok fotoğrafçı bu şekildeki aydınlatmayı güvenli başlangıç olarak alıp özel bakışlar yakalamak için daha sonra geliştirerek devam ederler.







Sonuç, temiz doğal gözüken bir ışık göstermekte bu çeşit bir resim amacın basitçe kişinin teşhisini amaç olduğu durumlarda kolayca kabul edilebilecek bir portedir. Bu çeşit bir aydınlatma her çeşit modelde uygulanabilecek yeterliliktedir.









İkili aydınlatma kurulumuyla, portemizin standardın üstüne nasıl çıkardığımızı canlandırmak için, geri dönüp tek aydınlatmayla başlamaya karar verdik.



Ana aydınlatmamız için ilk olarak 650 watt hedefleme ışığın modelden 0,91 metre uzaklığa pozisyonlanması ile set kurulur. Daha doğal gözüken ve daha geniş aydınlatma için Strobe ¼ güçte kurulur ve bu şekilde geri dönüşüm hızı maksimize edilir. sof box un modelden 0,91 metre uzağa yerleştirilmesi karşılığında orijinal resimde uzaklık 6 ayak mesafeye denk gelir. Bu bize pozlanma değeri olarak f: 11, 1/125 verir.




Kuralı hatırlayalım: soft box subjecte yaklaştıkça soft box genişler soft boz genişledikçe daha yumuşak kalitede bir ışık elde edilir. Soft boz aydınlatması en direk pencere aydınlatmasına benzer subjecte etrafını saran bir ışık özelliği gösterir.




Ana ışık sonucu mükemmel bir başlangıç yaptık. Işığı modele yakın yerleştirerek yumuşak ışıklar ve yumuşak eşit gölgeler yakalamayı başardık














Dolgu ışığı için modelden 1,83 metre uzakta yerleştirdiğimiz, StarFlash 300 şemsiye Kit kullandık. Pozometre değeri olarak f: 8 ışık değerine denk gelen aydınlatma oranı olan 2: 1 oranını hedefledik. Bu orana ulaşabilmek için Strobe yarı güce ayarladık










Burada 2:1 aydınlatma değerini sonucunu görmekteyiz. Bu oran subjenin burnunda elmacık kemiklerinin altında ve gerdanda çok yumuşak gölgeler kazandırdı. Eğer daha koyu gölgeler elde etmek isterseniz dolgu lambasını ya 2,74 metre geriye çekmeli yada ışık çıkışını strobe 1/4 güce ayarlayarak azaltmalısınız bu size 3:1 aydınlatma oranını veriri.








Eğer saçların yüz üzerindeki gölgesinden hoşlanmadıysanız dolgu lambasını kameraya doğru kaydırarak o regölge daha fazla ışık verebilirsiniz fakat bu burun üzerindeki gölgeyi de değiştirecektir.


Bir daha ki çekim için ana ışığı ve dolgu ışığını aynı pozisyonda bırakarak 3. bir ışık la fonu aydınlatıyoruz.

650-watt StarFlash lamba 2’li aydınlatma kitinin arkasına fonu aydınlatacak şekilde hedeflenerek yerleştirilir. (figür 8)







Resim 8
Fonu saf

Tarih: 27 Mayıs 2008, 20:46 - İp: 88.***.**9.142
kapa
kapa (üye)
Kocaeli / Amatör

yaa kusura bakmayın resimlleri var asıl onlarda flaşlar etki gözüküyor ama eklemeyi beceremedim(vakit konusu cok kısa)kusuruma bakmayın

 

Tarih: 27 Mayıs 2008, 20:48 - İp: 88.***.**9.142
serhatpnk
serhatpnk (üye)
Çorum / Stüdyo Fotoğrafçısı

KAPA kardesim birde fotograflari ekleseydin cok süper olacakmis yok sa böyle fotosus pek anlasilmiyor genede eline yuregine sagluk bu güzel paylasim icin nice güzel fotolara

 

Tarih: 31 Mayıs 2008, 15:06 - İp: 88.***.**3.209
kadirsulun
kadirsulun (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

tam benim arayıpta bulamadığım konu yardımcı olursanız çok makbule geçicek [email protected]

 

Tarih: 13 Haziran 2008, 16:40 - İp: 85.***.**3.106
  • 1