ozerstore
ozerstore (üye)
Aydın / Amatör

Şimşek (yıldırım) Çekmek İçin ..

Merhaba Arkadaşlar,
Ben gece şimşek (yıldırım) fotoğrafı çekmek istiyorum K.Minolta Dimage Z2 makine kullanıyorum. Bu görüntüyü en güzel şekilde yakalamak ve çekmek için tavsiyelerinizi bekliyorum. Yapmam gerekenler nelerdir? Ne gibi ayarları kullanmam gerekli.? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler..

Tarih: 31 Mayıs 2005, 18:01 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar ozerstore..
makinenin ozelliklerine baktim, 38-380mm zoom yapma kabiliyetine sahip.. ayrica f/2.8-3.7 degerindeymis.. 640x480 30fps ve 800x600 15 fps..cok guzel..
...

simdi en kolay yol; makineni video kaydetme durumuna getirmen, simsegi yakalaman ve yazilimlar sayesinde o ani bilgisayarda durdurup fotograf haline getirmen olacaktir..
saka diyorum.. (ama fena degildi hani..)
..

simsegi yakalamanin simsegi yakalayacagin zamana gore degisiyor.. simsegi gece yakalamak icin farkli, aksamustu icin farkli gunduz icinse farkli ayarlari kullanman gerekir..

gece icin:

tripod'una makineni yerlestir.. cable shutter release kullanman cok onemli.. cunku simsegi nasil gorupde shutter'a basacaksin? bir yandan simsegin olusup olusmadigini gozlemlerken diger yandan shutter release'i elinle kontrol etmis olursun; ayrica kameranin sarsilmasini da onlemis olursun.. simsek yakalamak bedava degil..
sonsuza odaklanip makineni en yuksek aperture degerine getir.. 2.8 veya 3.7.. her iki degerde de denemelisin.. iso degerini yukseltmeyeceksen en fazla f/8 degerini kullanmalisin.. objektifini fotograflamak istedigin yere gore sabitle.. hangi acida gormek isteyeceksen.. eger ki simsek olusumunu farkedebiliyorsan shutter olarak en fazla 5-10 sn secmelisin, hayir goremiyorsan makinenin sana sagladigi 30sn'ye veya bulb moduna getir.. simsegi gordukten birkac saniye sonra da shutter release yap..

aksamustu icin:

yine sonsuza odaklan.. tripod ve shutter release kullan.. fotograf karesinin ne olacagini belirle.. olabildigince uzun shutter suresini sec.. fakat yuksek aperture degeri yerine f/11-22 arasinda bir secim yap..

gunduz:

makinenin sana verecegi degerleri dinle.. sansli ol ki yakalayabilesin.. yapacak birsey yok.. simsek olacagini umdugun yere dogru kamerani yonelt ve bekle.. hizli davran ve shutter'a bas..

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 04:49 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

yazin, simsegi aydinda nasil bulacaksin ozerstore?.. kisa daha cok var.. veya en iyisi karadenize falan gitmek..

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 04:52 - İp: yok
ozerstore
ozerstore (üye)
Aydın / Amatör

Sevgili Dadanagast,
Öncelikle detaylı izahatin için teşekkür ederim. Bu yöntemlerle biraz çalışayım bakalım başarılı olabilecekmiyim. Ayrıca birkaç gündür ortalığı sel götürüyor, akşamlar gümbür-gümbür. Belki bir iki güzel görüntü alabilirim diye düşünmüştüm. Ayrıca bu bilgiler günlük değil her zaman için gerekli bilgi. Sende detayı ile anlatmışsın sağolasın.
İyi çalışmalar, tekrar görüşmek üzere...Aydın'dan sevgiler..

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 11:58 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Dadangast'ın da dediğine ilaveten senin makinaya göre diyaframı maximum kısman gerekiyor patlamaların olmaması için. Asa'yı en düşüğe almalısın. Şimşeğin en çok çaktığı bölgeye ve başka ışık kaynağından fazla ışık alamayacak şekilde ve kompozisyon kurmalısın. Çok uzaktaki sokak lambasının görüntüye almannın zararı olmaz mesela. Bir de yıldırım attığında her taraf aydınlanacağından fotoğrafa estetik değer kazandıracak bir kompozisyon kurmalısın. Yıldırım tek başına güzel görünmeyecektir muhtemelen. Havayi fişek çekimleri de buna çok benziyor. Havayi fişeğin nereye atılacağını bilirsin ve ona göre kompozisyon kurarsın. Fakat yıldırım işi çok zor.Ne zaman nereye çakacağı belli olmaz. Onun için yıldırımın atabileceği yerlerden uzak durmalısın Makinanda sanıyorum bulb yok 15 saniyeye kadar ens. izin veriyor. Onun için denklanşöre bastın 15 saniye, 15 saniye de kayıt etti 30 sn. Kolay gelsin.

 

Tarih: 2 Haziran 2005, 17:45 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Şimşek , havayi fişek , flaş gibi ani çok güçlü ışık kaynaklarını kontrol diyaframla mümkündür. Enstantantenin önemi yok burada. Enstantene ışığın ne zaman geleceği belli olmadığı için uzun enstantene verilmesi gerekiyor. Yoksa pozlandırmada bunun önemi yok. Burada yine ışık hızı (1/300.000 sn/km) çok hızlı oluşundan yani. Ama arka arkaya çok sayıda ışık yayılacaksa o zaman ayrı konu...

 

Tarih: 3 Haziran 2005, 09:40 - İp: yok
ozerstore
ozerstore (üye)
Aydın / Amatör

Size de teşekkürler suysal1. Verilen bilgiler ışığında denemeler yapacağım, ancaaak yağışlar durdu bakalım ne yappacağız.

 

Tarih: 5 Haziran 2005, 01:22 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Suysalın dediğine katılıyorum enstanteneyi olabildiğince fazla pozlandırman lazım (30sn ve fazlası). Ya da bolca yağmur yağan ve şimşek çakan bir günde makineni tripoda kur ve sesi bekle. sesi duyduktan sonra denklanşöre bas (15sn-30sn) ve gökyüzünün sana lütfettiği o muhteşem ışık gösterisini makinenin CCD'ne işle)

 

Tarih: 16 Haziran 2005, 12:16 - İp: yok
  • 1