abdugulte
abdugulte (üye)
Erzincan / Amatör

Pencere Önü Ters Işık

Arkadaşlar Merhabalar,

Ben Canon 550D kullanan amatör bir kullanıcıyım. Pencere önü veya ters ışıkta flaş kullanmadan fotoğraf çekim tekniği hakkında bilgi almak istiyorum.

Örnek verecek olursam; bir gökdelenin penceresi önündeki bir modelin fotoğrafını çekmek istiyorum. Hava güneşli yada parçalı bulutlu. İstediğim hem modelin yüzü hem arkasındaki manzaranın çıkması. Çektiğim fotoğraflar, olması gerekenden daha karanlık veya daha aydınlık oluyor. Bunun nedeni, makinenin kadrajının oransal olarak ışık değeri yüksek alana göre pozlama yapmasıymış.
Aşağıdaki örnek ters ışık fotoğrafçılığına güzel bir örnek. Ancak bisiklete binen kişi bir arkadaşım olsaydı ve ben onu görüntülemek istiyor olsaydım, bu durumda arkadaşımı görebilmek için kadrajı bisiklet ve arkadaşımın vücudu ile doldurmam, yani koyu alanları fazlalaştırmam gerekecekti. O zamanda manzara bembeyaz çıkıyor. Flash kullanmak istemiyorum. Bunun için Odaklama ile ilgili ayarlar yapıldığını duymuştum fakat araştırmama rağmen tam istediğim yanıtı bulamadım.

Yardımlarınızı bekliyorum. İyi günler

Tarih: 16 Ocak 2014, 15:21 - İp: 46.***.**7.254
sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Ters ışıkta çekilen fotoğraflar silüet amaçlı olduğundan hem konuyu sadeleştirmek hemde ana plandaki kişi(ler) yada binaları vurgulamaktır.
Kapalı mekanlarda pencere önünde ters ışıkta hem kişi hemde arka planın net olması flaş olmadan kolay çekilebilecek bir şey değildir.

Bu işlem için tripod kurup uzun pozlama yapabilirsin ama bu seferde arka planda ışık patlaması olur ki o zamanda istenen sonuca ulaşamazsın.

İkinci yöntem ise harici flaş kullanarak ışığı tavandan sektirme yöntemiyle modeli aydınlatabilirsin ve arka planıda net bir şekilde görebilirisin.Bence en uygun yöntem)

Son paragrafınızda bahsetmiş olduğunuz odaklama değilde tahminimce pozlama ile alakalı bir durum ,şöyleki;

Silüet fotoğraflarında aydınlık olan bölgeye yapılan doğru pozlama fotoğrafını çekeceğimiz kişi yada binaları karanlıkta bırakacaktır.Işığın az olduğu bölgeye yapılan doğru pozlamalar gökyüzündeki kızıllıklardan ve silüetini çekmek istediğimiz konunun karanlık bölgelerinden taviz verilmesi anlamına gelir.

 

Tarih: 16 Ocak 2014, 22:47 - İp: 91.***.**4.100
abdugulte
abdugulte (üye)
Erzincan / Amatör

Teşekkür ederim bilgi için...

 

Tarih: 17 Ocak 2014, 08:43 - İp: 46.***.**7.254
cmf
cmf (üye)
Ankara / Meraklı

İkinci bir yöntemse hem pratik hemde etkisi daha sağlıklı.Gümüş bir reflektörle yapacağınız karşıt ışıkla (pencereden gelen ışığı model üzerine yansıtarak)yapabilirsiniz.Reflektörü çevrenizden de bulabilirsiniz,radyatörlerin arkasına konan ısı izolasyon malzemesi yada geniş bir metal yada yaldızlı kağıt (janjanlı, aleminyum folyo) ilede yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 17 Ocak 2014, 12:10 - İp: 85.***.**9.212
  • 1