senjizu
senjizu (üye)
İstanbul / Amatör

Optik Merkez Tespiti

Özellikle çoklu panorami çekimlerde lensin optik merkezinin tripodun tam merkezine gelmesinde fotoların birleşim kalitesinde birhayli etkisi var.

Ben lensimin optik merkezini tespit etmek istiyorum. Bunun için bir yol/yöntem var mıdır? Mesela bendeki D90'da sensörün hizası body üzerinde işaretlenmiş. Lenslerde özellikle sabit odaklılarda böyle bir işaret var mı acaba?

Tarih: 5 Şubat 2011, 17:05 - İp: 81.***.**5.240
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Nodal " nokta lensler üzerinde işaretli değil . Fokal uzunluğa göre de değişir zaten zoom kullanıyorsanız . Kendiniz aşağıdaki linkte anlatılan deneme/yanılma metoduyla bulacaksınız .

Tripod için Panorama "head" iniz olduğunu varsayıyorum ; yoksa zaten nodal nokta üzerinde makinayı çevirmeniz mümkün değil .

TIKLAYIN

 

Tarih: 6 Şubat 2011, 19:31 - İp: 96.***.**4.180
senjizu
senjizu (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili paperman; öncelikle cevap verdiğiniz için içtenlikle teşekkür ederim.
Çünkü nedense (genel olarak) bu tür biraz teknik gerektiren sorulara pek cevap verilmemekte ancak canon mu nikon mu türünden sorulara öyle veye böyle birsürü cevaplar verilmekte...
Konuya dönersek; bu tekniği biliyordum ancak daha net/kolay/kesin bir yöntem var mı diye merak etmiştim. Cevabınızdan başka bir yöntem olmadığı sonucunu çıkardım.
Tekrar teşekkürler...

 

Tarih: 6 Şubat 2011, 23:26 - İp: 85.***.**0.227
  • 1