trebyen
trebyen (üye)
Ankara / Meraklı

Metering Mod?

evaluative metering, partial metering ve center weighted avarage metering modlarının çekim esnasında ayrıldıkları nokta nelerdir? hangi mod nerede kullanılmalı? makinanın el kitabındakilerden birşey anlamadım. Deneme çekimlerinde de farkı görebildiğime emin değilim.
yardımlar için teşekkürler (canon 400D)

Safa Gurcan

Tarih: 24 Mayıs 2009, 11:16 - İp: 85.***.**7.82
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Sitenin, bilgileriyle bizlere çoğu kez ışık tutmuş değerli üyelerinden Sayın Ocaklılar http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=10984 adresinde bu konuyu güzel örenklerle açıklamıştı.Kendilerinin yazmış olduğu bu yazıyı buraya kopyalıyorum.

Makine üreticileri bunlara her ne kadar farklı isimler verse de, genellikle 3-4 tip ölçüm (metering) modu vardır.

1. Matrix veya Pattern (Nikon Matrix der, Canon Pattern) başka markalar da başka isimler vermiş olabilir. Bu modda, kadraj içindeki alan parçalara bölünür, (kaç parçaya bölündüğü yine marka ve/veya modele göre fark edebilir. Örnek olarak 256 diyelim. Bu 256 bölümün her birinden alınan poz değerleri, makinece değerlendirilir ona göre bir değer bulunur. Farklı bölümlerden alınan bu bilgilerin ne şekilde değerlendirileceği yine o modellerin kullandığı algoritmalara göre farklılık gösterebilir.

2. Center Weigted veya Avarage (Nikon CW der Canon Avarage) Burada yine farklı bölgelerden alınan bilgiler değerlendirilir. Ama, ortalama hesabı yapılırken, kadrajın orta kısmınındaki bölgelerden alınan değerlere daha fazla öncelik tanınır. Yani, ortadaki bölgelerin daha fazla söz hakkı olur.

3. Spot veya Partial (Nikon Spot der canon Partial) Spot ile partial tam manasıyla aynı diyemeyiz. Spot daha hassastır, kadraj merkezindeki daha küçük bir alandan referans alır, Partial'da bu alan biraz daha geniştir. Bu nedenle Canon bunun adına Spot diyemez. Spot ölçüm Canon'un her modelinde yoktur.

4- Spot Af-Area Odaklama hangi netleme noktasına yapılıyorsa o noktadan ölçüm alınır.

Örnekler vereyim

Mesela bir manzara çekiyorsun , ışık da homojen dağılmış , evaluative ölçüme alırsın ve ışığın çok dengeli dağıldığı bir fotoğraf elde edersin.

Ama diyelim ki yine bir manzara . Mesela arka arkaya iki tepe dizilmiş. Biri güneş ışığını daha fazla alıyor. Sen eğer ki tepelerin ışık alanını aydınlıkta bırakmak ,diğerini karanlıkta bırakmak istiyorsan bu sefer kadrajın ortalaması değil sana bir kısmının ortalaması gerekecek .

Diyelim ki evin içindesin, camın önünde bir saksı var.
Ama dışarıdan çok parlak bir ışık vuruyor . Makineyi evaluativeye alırsan o saksı kesinlikle karanlık çıkar. Çünkü makine kadrajın tümünü hesaba katar.
Saksıyı merkeze oturtup merkez ağırlıklı ölçüm alırsan saksı azıcık daha aydınlık olur .
partiala alırsan ve ölçümü saksıdan yaparsan saksı belirginleşir iyice. Spot çok daha küçük noktadan ölçüm alıyor, o nedenle daha da belirginleşir saksı.
Ama bu sefer de ne olur ?
Arkadaki cam muhtemelen patlar, ışık patlaması yani.


Tabi bu durumda en sağlıklı çözüm ölçümü ortalama almak ve enstantaneyi buna göre hesaplayıp öndeki saksıyı flaşla aydınlatmak olur ki o ayrı bir konu .

portre çekeken aslında merkez ağırlıklı ölçüm bence cazip . Ama arka plandaki ışık çok dengesizse ışık patlaması olabilir.geniş açı manzara için evaluative en uygunu genellikle

 

Tarih: 24 Mayıs 2009, 14:58 - İp: 78.***.**6.255
  • 1