carll
carll (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Matbaa da Baskı Sorunu

herkeze merhaba,
benim sorunum şu: benbir ajansa bağlı olarak profesyonel mobilya katalog fotoğrafları çekiyorum.çektiğim fotoğrafları direk laptopa atıp ışık pozlandırma vs. gibi sournların olup olmadığını gözlemliyorum..çekimleri RAW formatında nikon d-100 slr makina ve yine nikon 17-55 f 2,8 lens ve multicode filtre ile gerçekleştiriyorum. çektiğim fotoğraflar laptopda mükemmel görünüyorlar.yine aynı şekilde çekimini yaptığım firmanın web sitesine eklendiğindede süper duruyorlar.fakat öenmli konuya gelelim.
firma çektiğim fotoğrafları katalog yaptırmak istediğinde sorun ortaya çıkıyor.şöyleki tabiki matbaa formatında basılması için fotoğrafın cmyk tiff formatında olmalı.bende raw ları yine nikonun nikon capture editor programında tiff cmyk formatına convert ediyorum.katalog basıldığında çekmiş olduğum fotoğaflardan eser kalmıyor.sanki fotoğrafların üstünde bir maske varmış gibi tek tonda bir fotoğraf oluyor.
bu konuda bilgisi olan ustadlarımın yardımını rica ediyorum şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar.çekmiş olduğum fotoğrafların örneklerinni dilerseniz www.flashartfotograf.com dan görebilirsiniz..

Tarih: 9 Ocak 2009, 12:01 - İp: 88.***.**2.49
enginjp
enginjp (üye)
Çankırı / Firma

merhabalar ismail bey çektiğiniz fotoğrafları matbaada bastırmak için cmyk çevirmemiz gerekiyor dogrudur ama bunu photoshopta yapmamız lazım renk konstrastını rgb de değil cmyk ya çevirdikten sonra yapmamız lazım ha birde unutmadan kalibrasyonu düzgün monitör veya şöyle söyleyeyim daha önce aynı monitörde hazırlayıpta baskıda nasıl çıktığını bildiğiniz bir baskıyı kıyaslayıp ona görede hareket edebilir monitörünüzün renk ayarlarıyla oynayabilirsiniz artı birde photoshopta dekupe ettiğiniz fotoğrafları hangi boyutta istiyorsanız onu photoshopta ayarlayıp 300 dpi de tiff veya direk psd olarakta kaydedebilirsiniz daha sonra bu fotoğrafları vektörel bir programa ( corel draw - freehand - v.b) import edip orda gerekli yazı ve çizim logo vesaire yani katoloğunuzun son halini vektörel bir programda vermeniz gerekiyor. kusura bakmayın yazmayla ancak bukadar anlatabildim ben kendim photoshop ve corel kullanıyorum ve bir çok kataloğ dergi v.b şeyler hazırladım. soruların olursa cevaplamaya çalışırım kolay gelsin

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 14:17 - İp: 88.***.**2.198
carll
carll (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

ilginize teşekkür ederim
yalnız yazdıklarınızda kafama takılan yukarıdada belirttiğim gibi raw formatında çekim yapıyorum.convertide nikon capture editörde cmyk tiff convert ediyorum.sizin söylemiş olduğunuza göre raw ları photoshopdamı raw dan tiff e convert edeyim.yoksa nikon capture editör programında rgb tiff olarak kayıt edip sonramı photoshopda cmyk çevireyim
şimdiden teşekkürler..

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 14:25 - İp: 88.***.**2.49
enginjp
enginjp (üye)
Çankırı / Firma

bana kalırsa phoshopta yap ben öyle yapıyorum photoshop cs3 kullanıyorum zaten raw dötüştürücüsü var daha sonra renkleri ayarlayıp raw okeylediniz zaman fotoğrafın layer olarak açılır gerekli dekupeleri yaparsın cmyk ya çevirirsin renkleri ton kontrolünü yapar ister tiff ister psd kaydet daha sonra photoshopla işin biter sonrası corel veya freehandde

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 14:30 - İp: 88.***.**2.198
carll
carll (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

ilginize çok teşekkür ederim birde böyle deniyeyim bakalım .zira denemediğim bir şey kalmadı diyebilirim)

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 14:37 - İp: 88.***.**2.49
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Bahsi geçen konu renk yönetimi sorunları kapsamına girer. Ve bu renk yönetimi için yazılmış bir yazı vrdı benim takip edebildiğim. Açıklaya açıklaya 3 dergi içinde yer verilmiştir. Belkide 4 dür ben 3ünü takip edebildim.
Yani mevzu burada anlatılacak kadar kısa ve yüzeysel değildir.


Baskı yapan arkadaşlarla beraber oturup konuşun. Onlar sizi ne yapmanız konusunda açıklayıcı bilgi verirler. Eğer biz anlamayım sen ne getirirsen biz onu basarız derlerse onlarla kesinlikle çalışmayınız. Çünkü baskı işlerinde matbaa ile birlikte çalışılır. Renk yönetimi ise en başta konuşulması gereken konudur. Öyle sen getir ben basem olayı değildir. Bu kadar kolay değildir o uyum işi..

Siz kendi çapınızda ne kadar çabalarsanız çabalayın.. Baskıda herşey değişir. Dönüp dolaşıp geleceğiniz yer yine baskı işini yapanların yanı olacak.

kolay gelsin.

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 14:57 - İp: 88.***.**5.133
carll
carll (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

sayın remi5861 öncelikle ilginize teşekkür ederim
haklısınız belkide bende sizin gibi çok düşündüm.zira ben reklam ajansı aracılığıyla çalıştığımdan , fotoğrafları çekip ajansa veriyorum ajansda anlaşmalı olduğu matbaa ile görüşüp katalog baskına giriyor.yani benim bire bir matbaa ile görüşmem zor.ayrıca şunuda söyliyeyim.6 ay önce bir firmanın çekimlerini yaptım.o firma hem benim fotoğrafımdan hemde benden önce çektirilmiş olan fotoğrafları aynı katalog içinde sergiledi .lakin benim fotoğraflar demiş olduğum gibi .sanki üztünde bir mmaske varmış gibi ve çokkoyu tonlu çıktı fakat daha önce benim çekmediğim fotoğraflarda sorun yok.yani aynı katalog içinde öncekiler güzel fakat benimkiler değil.o zaman matbaa sorunu nasıl oluyor.kafal aallak bullak oldu

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 15:11 - İp: 88.***.**2.49
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

matbaya gideceksin görüşeceksin yada telefonla soracaksın neden böyle oluyo diye. Çünkü son noktayı onlar koyuyorlar.


Bu yazdığım en kısa ve net çözüm. Yoksa renk ayarlarına girdinizmi işiniz zorlaşır. Çünkü her yerde renk ayarı farklılık gösterir. yani kafanızı yormayacaksınız matbaaya gideceksiniz gidemiyorsanız telefonla soracaksınız. Size açıklayıcı cevap vermek mecburiyetleri var.


ekleme: Adobe sertifikasyon kurumları neden baskıyı yerinde inceliyorlar oralarda kurs veriyorlar dersiniz? Çünkü olay orada bitiyor.

#remi5861' tarafından 09.01.2009 15:56:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 15:54 - İp: 88.***.**5.133
alpa_73
alpa_73 (üye)
İstanbul / Meraklı

siz matbaaya raw olarak gönderin onlar halleder

 

Tarih: 22 Şubat 2009, 12:52 - İp: 88.***.**6.172
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

cs4ün raw konusunda epey bir yol kat ettiğini yazmadan edemeyeceğim. Gerçekten inanılmaz.

 

Tarih: 3 Mart 2009, 18:28 - İp: 85.***.**4.188
ekstra26
ekstra26 (üye)
Ankara / Amatör

Olayı çok iyi kavrayamadım ama sizin çektiğiniz fotoğraflara AdobeRGB denilen renk uzayı modunda çekiliyor olabilirler. yada editleme işlemi sonrası kayıt yaparken içine Adobe RGB profili koyuyor olabilir. Bu durumdada adobeRGB den sRGB Ye ya bilgisayarda yada Baskıyı yapan cihazda dönüştürülüyordur. bu da istemediğiniz etkilerin oluşmasına yol açıyordur. Fotoğraf makinenizin ayarlarına bir bakın derim.
Bununla da ilgisi yoksa, kesinlikle matbaya yol düşüyor derim.

Dediğim gibi bu bir öneri, söylediklerim olmayadabilir. sadece farklı bir bakış açısı yaratmak sitedim. kafanızı karıştırdıysam özür dilerim...

 

Tarih: 16 Mart 2009, 16:28 - İp: 193.***.**1.74
  • 1