Film
Film (üye)
İstanbul / Amatör

Manzara Fotoğrafları

MANZARA FOTOĞRAFLARI

Manzara fotoğrafı çekerken, geniş açılı objektif kullanmak zorunda değilsiniz. Normal ve tele objektiflerle de yapabileceğiniz çok çeşitli kadrajlar var...

Güzel manzaralar karşısında hepimizin içinde "bu görüntüyü ölümsüzleştirmek" duygusu uyanır. Zaten çoğumuz bu duygunun gereğini yerine getiririz! Ne yazık ki hepimiz bunu başarıyla yapamayız. Bakış noktasının doğru seçilememesinden tutun da, pozlama hatalarına kadar yığınla yanlış yaparız. Çekim öncesinde ve çekim sırasında alınacak bir kaç basit önlem, bizi yanlışlardan kurtararak başarılı manzara fotoğrafları elde etmemizi sağlayacaktır.




Uygun Işık
Basit önlemlere geçmeden önce, "Manzara nedir, ne değildir?" sorusu üzerine biraz kafa yoralım. Gördüğümüz her genel görüntüyü manzara olarak yorumlayabiliriz, amcak görüntülemek istediğimiz manzaranın o anda uygun bir ışık altında olmaması, o fotoğrafın daha sonra çekilmesini gerektirir. Yani, manzara fotoğrafında doğal ışık tek seçeneğimiz olduğu için, mutlaka uygun ışığın oluşacağı saati ve meteorolojik koşulları beklememiz gerekir. "Zamanım yoktu!", "Bekleyemedim!", "Yağmur yağıyordu!" gibi mazaretlerin hiç bir anlamı olamaz. Çünkü fotografçılık, "Beş dakkada Beşiktaş!" mantığıyla düşünülmemesi gereken bir uğraşıdır. Işık uygun değilse, mutlaka uygun ışık beklenmelidir. "Peki, hangi ışık uygundur?" şeklindeki bir soruya kesin bir yanıt verilemez, çünkü konunun yapısal ögelerine, yönüne, mevsime ve meteorolojik koşullara göre "uygun ışık" kavramı da değişkenlik gösterir. Sabah ışığının ya da akşam ışığının uygun olduğu konular bulunduğu gibi, Haziran'da ya da Mart-Eylül'de çekilmesi gereken konular da vardır. Önemli olan, dokuyu ortaya çıkaracak ve atmosferi vurgulayacak olan ışığı yakalamaktır. Bu yapılmadığı zaman, çok sıradan görüntülerle karşılaşmak kaçınılmaz olur, harcanan zaman ve para da boşa gider. Işık konusunda çok genel olarak, cephe ışığı ve tepe ışığı yerine yanal ışık kullanmaya çalışmanızı öneririm.
Doku ve hacmi ancak bu şekilde vurgulayabilirsiniz. Konunuzun biçimi uygunsa, ters ışıkta da çok etkileyici sonuçlar elde edebilirsiniz. Ama unutmayın ki ters ışığı verimli kullanmak o kadar kolay değildir ve gözümüzle görebildiğimiz gölge detayları film üzerine kaydedilemeyebilir.




Aşırı Kontrast Sorunu
Koyu gölgelerin ve parlak bir gökyüzünün aynı çerçeve içine sığdırılmaya çalışılması bence boşuna bir uğraşıdır. Böyle bir konunun fotoğrafını çekmeye kalkıştığınızda; ya gökyüzü patlayarak bembeyaz olacaktır, ya da ön plandaki dağ, taş, deniz v.b. kopkoyu çıkacaktır. Çok genel bir yaklaşım olarak, en açık bölgesiyle en koyu bölgesi arasında 2 stoptan fazla ışık farkı varsa, o fotoğrafı çekmemeye çalışın. "İlle de çekeceğim" diye ısrar edenleriniz olabilir. Bu kişilere de üç tane tavsiyem var: 1) Aydınlık bölgeden ölçüm yapın ve yarım stop kadar az pozlama yapın. Böylece koyu bölgeleri doygun bir siyaha dönüştürmüş olursunuz. 2) Aydınlık bölgelere olabildiğince az yer vererek, koyu bölgelere göre pozlama yapın. Çok açık çıkacak olan aydınlık bölgelerin rahatsız ediciliğinden ancak onlara çok az yer vererek (daha da iyisi hiç yer vermeyerek) kurtulabiliriz. 3) Aydınlık ve karanlık bölgelere hemen hemen aynı oranda yer vererek, ama aynı zamanda açık bölgeleri dengelemek için degrade gri bir filtre kullanarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Genel olarak manzara fotografları geniş açı objektif kullanarak çekilir. Böylece çıplak gözle görebildiğimiz hemen herşeyi çerçevemize sığdırabiliriz. Bunu yaparken ön plana bir obje yerleştirmenin ilgi çekici bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde, izleyiciye uzaklık ve oranlar konusunda daha çok bilgi verebilirsiniz. Bunu yaparken diyaframı olabildiğince kısarak (16, 22 gibi) hem ön plan, hem de arka planın yeterince net olarak kaydedilebileceği bir alan derinliği sağlamak önemlidir.



Farklı Kadrajlar
Öte yandan, manzara fotografı çekerken kendinizi yalnızca geniş açılı objektifinizi kullanmak zorunda hissetmeyin! N

Tarih: 30 Nisan 2006, 23:47 - İp: 85.***.**9.85
cez
cez (üye)
İstanbul / Meraklı

www.hipfoto.com dan değilmi bu?

 

Tarih: 1 Mayıs 2006, 00:10 - İp: 85.***.**6.46
Film
Film (üye)
İstanbul / Amatör

Evet www.hipfoto.com dan alıntıdır ben kendim yazmadım sadece aramızdaki arkadaşları bilgilendirebilmek için.

#Film' tarafyndan 01.05.2006 15:19:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Mayıs 2006, 15:12 - İp: 85.***.**7.54
gurcan52
gurcan52 (üye)
Ordu / Stüdyo Fotoğrafçısı

Tşklr arkadaşım verdiğin bilgiler için.

 

Tarih: 15 Haziran 2006, 01:43 - İp: 88.***.**0.176
bishaunen
bishaunen (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Manzara fotograflarını çekerken en çok ışığa dikkat ederim Diyaflarımı ona göre ayarlıyorum. Odaklamamı yaparım. Ne istediğime karar verir ışığı o yönde kullanırım. Gelişmiş DSLR kameralar ve objektifler bazen fotografçıya sen sadece kadrajı yap diyor. Teknoloji işleri çok kolaylaştırdı

 

Tarih: 20 Haziran 2006, 20:55 - İp: 85.***.**2.172
  • 1