paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Manuel Mod Nasil ”otomatik” Kullanilir ?

Baslik aslinda MANUEL MODUN, ILAVE BIR OTOMATIK MOD OLARAK KULLANIMI

veya

HEM ENSTANTANE HEM DIYAFRAM ONCELIKLI MOD olmaliydi ama sigmadi ...


DSLR'lerin tum secimi makinaya birakan program veya tam otomatik modlarini bilmeyenimiz yok. Kontrolu buyuk olcude elimize aldigimiz, "Enstantane oncelikli" ( S/Tv )ve "Diyafram oncelikli" ( A/Av ) modlar da hepimizin malumu ...

Ben burada bir kisim deneyimli kullanici tarafindan kullanildigini bildigim fakat cogu fotografcinin asina olmadigini dusundugum, Manuel Modu (M), ilave bir otomatik mod olarak kullanmaktan bahsedecegim. Yillarca kullanmaya direndigim ( manzara cekimlerine uymadigindan ) bir metoddur; hatta Nikon/Canon'un bu konuda yanlis tercih yaptigini bile dusunmus, Manuel cekimde devreden kendiliginden cikmayan Auto ISO'nun sorun yarattigini defalarca yazmisimdir.

Simdi de tersini yaziyor olacagim .

Calisma sekli kisaca su ... Auto ISO (*)ozelligi acik , makina M modunda. Istediginiz perde hizini seciyorsunuz, istediginiz diyaframi seciyorsunuz - makina ISO'yu degistirerek pozlamayi yapiyor. Yani hem perde hizi, hem diyaframi ayni anda secebildiginiz bir 3. otomatik mod diyebiliriz. Kullanim alani tabi ki goruntu kalitesinin ( dolayisiyla minimum ISO gerektiren ) onemli oldugu dallar ve manzara fotograflari degil, pozlamanin/sartlarin degistigi , ayarlara vakit olmayan durumlar.

Peki, ayni sonuc S (Tv) veya A (Av)modlariyla da alinamaz mi ? Alinabilir - ki ben bunca yildir oyle yaptim - ama zorluklari ve kisitlamalari cok fazla .

Diyelim perde hizi onemli. Enstantane oncelikli modda perde hizinizi sectiniz - sorun yok. Ama en acik diyaframi diyelim istemiyorsunuz - kalite kaybi acisindan. Veya alan sigligi icin ozellikle bir diyafram istiyorsunuz. Sahsen ben 50mm f1.8 lensimle, f2.5-f2.8 altina inmek istemiyorum. Bunu S/Tv modunda yapmaniz mumkun degil. Diyaframa kisitlama koyamiyorsunuz.

Diyafram oncelikli mod ne gune duruyor diyeceksiniz ... Istenilen diyaframi sectik diyelim - f2.8 olsun. Makina Auto ISO icin belirlediginiz minimum perde hizina kadar inecek, sonrasinda ISO yukselterek pozlamayi dengeleyecek. Iyi de evde coluk cocuk cekiyor olabilirsiniz - oturuyorsa 1/30 yeter, oynuyorsa belki 1/250 lazim. Veya sokak fotografi - size poz vermisse 1/60 da yeterli ama kadraj hareketliyse 1/250 gerekir - hareketi aktaracak veya pan yapacaksaniz 1/15 ... Bunlari o kisa zaman icinde menuden koydugunuz limitlerli belirleyerek OTOMATIK olarak yapmaniz mumkun degil.

Yani hem degisken kosullara uyacak otomatik pozlama, hem o diyafram, hem de bozuk pozlama kaygisi olmadan aninda perde hizini da degistirebilmek isteniyor. Bunu da bir tek MANUEL MOD + Auto ISO sagliyor.

Kapali mekandasiniz... Ideal diyaframinizi sectiniz, ISOnuz minimumda , AUTO ISO acik ( limiti 1600/3200/6400 vs ). Titreme/hareket durumuna gore buyrun istediginiz perde hizini - o sartlara uygun minimumu - o anda secin; makina ISO yukselterek pozlamayi yapsin.

Spor fotografcilarinin son derece faydali buldugu modlardan biri oldugunu biliyorum; sokak fotografcilarinin da isine yarayabilir.

Auto ISO'yu acik unuttugum durumda Manuel manzara cekimlerinde sorun yaratan bu ozellik, hem perde hizi hem alan sigliginin onemli oldugu coluk cocuk fotograflarimda/ portlerde en tercih ettigim mod oldu.



(*) - Bu gelistirilmis, gercek anlamda Auto ISO modu, Canon'da 7D / 550D modelleri ile basladi - eski modellerdeki kisitli Auto ISO ile yukaridaki metodun uygulanmasi mumkun degil. 5DMII'de de yok bildigim kadariyla. Fotografcilarin kullanmaya aliskin olmamalarin da ana sebebi, yine her DSLR modelinde bulunmamasi, Auto ISO'nun kademe kademe gelistirilerek bu son haline ulasmis olmasi. ( Nikonlarda bu sekilde calisan AUTO ISO cok daha once basladi.)




#paperman' tarafından 27.12.2013 08:14:32 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Aralık 2013, 04:09 - İp: 96.***.**5.17
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

3 kere okudum pek bişi anlamadım. oto iso açık s/tv modundan ne farkı var bu anlattığınız? diyafram ı da belirlemek için bunu m de yapalım diyorsunuz, zaten öyle oluyordu, yeni ne var ki valla anlamadım

 

Tarih: 27 Aralık 2013, 09:18 - İp: 151.***.**2.69
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

S/Tv modundan ne farki var mi diyorsunuz, yoksa ben zaten M+Auto ISO'nun boyle calistigini biliyordum mu diyorsunuz ?

Ilkiyse farki var ; ikincisiyse zaten siz farki biliyorsunuz - anlatacak bir sey yok ama o zaman ilk soruyu sormaniza da gerek yok

 

Tarih: 27 Aralık 2013, 10:22 - İp: 96.***.**5.17
sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

kesim00, yeni olan birşey yok.Nikon için söylüyorum bu özellik var olupta genellikle çoğu kullanıcı tarafından bilinmeyen yada tercih edilmeyen bir özellik.

Paperman bu konuda çekim tercihleri ile ilgili örnekler vermiş ve biraz daha detaylı anlatmış.Şöyle ki manuel mod'da belirlediğimiz diyafram ve perde hızlarında çekim yapmak istiyoruz ve iso değerimizde manuel'de ise (örnek 200 iso gibi ) fotoğrafın karanlık çıkması gibi sonuçlar oluşabilir.

Auto iso kontrolde iken ortam şartlarına göre değerler 800/1200/1600/3200 gibi rakamlara çıkabilir ve ayarlamış olduğumuz diyafram ve perde hızlarında sadece iso değerinin değişmesi ile güzel çekimler yapabiliriz.

İşin özeti manuel kullanıcılara kolaylık/hız sağlayan bir özellik,tabiki iso takıntısı olmayanlar için.

Ben makinemde bazı durumlarda Auto iso yerine BKT özelliğini devreye sokarak - + yönde5-7-9 gibi pozlamalar yapıyorum.Tercihim genellikle düşük iso'dan yana.

Zaten paperman'ın yukarıda da belirttiği gibi auto iso kullanımı her durumda iyi sonuç vermeyecektir.

 

Tarih: 27 Aralık 2013, 14:45 - İp: 94.***.**6.228
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

eyvallah.. ben aslen isonun kumları ile pek barışık olmadığımdana asla açık bırakmam. gerçi ustalarım kızıyor ama keyif meselesi bu. kendim ortam ışığına göre tekerlekten arttırım isoyu. 1600 ü de pek geçmem..
üst ekranda iso sürekli görünür vaziyette. tek tuşla inip çıktığı için ihtiyaç duymuyorum..

bu arada sizleri www.yap-poz.com a beklerim oradada samimi bir oluşum var..

 

Tarih: 27 Aralık 2013, 17:24 - İp: 151.***.**2.69
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Uzerinde durdugum AUTO ISO ve onun otomatik modlarda nasil kullanildigi degil... MANUEL modun gerektiginde bir OTOMATIK mod olarak kullanilabilmesi...

Benim de tum manzara fotograflarimda Auto ISO kapalidir, manuel cekim yaparim ve ISO'nun yukselmesini istemem. Ama bu yazida her cekim icin dakikalarimizin oldugu manzara fotografciligindan degil anlik cekimlerden bahsediyorum - otomatik modun tercih edildigi.

Cogunluk biliyoruz ki ya A(Av) ya S(Tv) modlarini tercih ediyor. Siz de biz de burada herkese o modlari kullanin diye tavsiyelerde bulunmuyor muyuz ?

Ben de diyorum ki ( aslinda demiyorum - sadece aktariyorum ), literature girmemis olsa da , bu 2 mod haricinde bir de 3. otomatik mod var - digerlerinden DAHA FAZLA KONTROL saglayan.

M + Auto ISO kullanarak :

- S/Tv modunda yapamadiginiz istediginiz diyaframi secebilme
- A/Av modunda yapamadiginiz aninda perde hizina mudahele edebilme
- Bunlarin ikisini de AYNI ANDA yapabilme sansina sahipsiniz

Bu hakimiyete sahip oldugunuz baska OTOMATIK Mod var mi ?

ISO 800'u kullanilabilir kabul ederseniz, bu 3 stop aralik, cogu hareket kaynakli sorunlari cozmeye yetmez mi ?

Siz, ISO'yu kendiniz arttiriyorsunuz. Vaktiniz varsa en dogrusu zaten o ama olmadigi durumdan bahsediyoruz - tam manuele izin vermeyen, otomatik cekim gerektiren kosullardan...

Bu arada, ISO'yu her halikarda arttiriyorsunuz dogru pozlama icin - o isi makina yapsa ne farkeder sizin belirlediginiz limitlerde ? Kendinden gereksiz yere ISO 6400'e sicramiyor ki. Isik var ise zaten minimumda kaliyor ( sizin de yapacaginiz gibi )

Baska topikte dediginiz gibi ISO 1600'de bile cok iyi sonuclar aliniyor - ozellikle S&Blarda . Auto ISO'yu 1600 ile limitlediginizde de size 4 stopluk bir pozlama araligi saglar ki, elinizden hic bir sey kacmaz.

Bu arada, yanlis anlasilmasin - kimseye nasil cekecegini ogretmeye calismiyorum . Herkesin alistigi bir stili, kendine kolay geleni vardir. Otomatik mod olarak buyuk cogunluk A/Av kullanir. Benim tercihim ise Manuel cekmiyorsam S/Tv modudur; sonucta o sekilde de diyaframi kontrol edebiliyorsunuz. Tartismasina girersem haksiz cikacagimi da bilirim, yine de devam ederim.

Yani amac ilave bilgi .... Bana faydasi var cunku otomatikte baska turlu ayni anda hem istedigim diyaframi secip, hem istedigim gibi perde hizi degistiremiyorum - kosturan cocuklarimi cekebilmek icin ( baska yolu var diyen buyursun, anlatsin ) Bu durum kimisi icin spor fotografi cekerken, kimisi icin meslek/mekan fotografinda olusabilir. Cok da gevezelik ettik - ne de olsa konu biraz karisik Maalesef kisa ve oz bicimde sunamadim - bir de uzerine yanlis anlamalar gelince.





#paperman' tarafından 28.12.2013 07:20:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Aralık 2013, 01:53 - İp: 96.***.**5.17
sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Uğur hocam şahsım için söylüyorum yazılarınız gayet anlaşılır bir o kadar da öğretici ve bilgi verici.

Bende teknik olarak zaman buldukça araştıran ve uygulamaya çalışan biriyim.Dediğiniz gibi herkesin alışık olduğu bir stili ve kolay yolu var.Ben neredeyse manuel mod haricinde diğerlerini hiç kullanmıyorum.Çok acil durumlarda anı kaçırmamak adına P modunu yada Manuel BKT ayarlarıyla çekiyorum.

Sizinde benimde belirttiğimiz gibi manuel kullanıcılar için hız ve kolaylık sağlayan ve uygulamasıda çok basit bir yöntem aslında.

Bir daha ki çekimleri bu yöntemle deneyeceğim arada bir stil değiştirmek belkide iyi olur.

 

Tarih: 30 Aralık 2013, 05:20 - İp: 91.***.**4.100
atilla61
atilla61 (üye)
İstanbul / Amatör

Kısaca bu yöntemi otomatik poz düzeltme gibi kullanıyoruz doğrumu anlamışım.

 

Tarih: 30 Aralık 2013, 19:18 - İp: 217.***.**0.118
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Pentaxlar'da yıllardır olan bir mod var: TAv. Bu modda siz perde hızı ve diyaframı ayarlıyorsunuz, makine ISO'ya karar veriyor. Bunun tersi de var: Sv modu. Bu modda siz ISO değerine karar veriyorsunuz, makine perde hızı ve diyaframa karar veriyor. Bu son modun bile işe yaradığı yerler var.
Canon da uzun süredir M modunda AutoISO'ya izin veriyor. Bu sayede paperman'in anlattığı esnekliği bulabiliyorsunuz.

 

Tarih: 30 Aralık 2013, 20:52 - İp: 78.***.**1.162
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" Kısaca bu yöntemi otomatik poz düzeltme gibi kullanıyoruz doğrumu anlamışım. "

Dediginizi yapiyor ama oyle ifade edilir mi bilmem . Hem diyaframi, hem perde hizini sectiginiz otomatik mod demek daha dogru.

@oztuert

Pentax'larda var mi/yok mu , ne zaman basladi ben de merak ediyordum. Bahsettiginiz o TAv modu, yeni bir otomatik mod olarak bence tum DSLRlere eklenmeli - kafa karistiran/cogunlugun haberdar olmadigi/tamamen manuel sandigi icin kullanmadigi M modu + Auto ISO seklinde secilecegine.

Sv modu, Auto ISO kapali P modu gibi calisiyor olmali ...

Canon Auto ISO konusuna en gec gireni ...7D cikana kadar Canonlarda, ust limit belirlenebilir AUTO ISO yoktu.

Nikon D800'lerde bir ilave daha yapildi. Auto ISO'nun devreye girecegi minimum perde hizini kullanilan FOKAL UZUNLUGA gore otomatik sectirebildiginiz gibi, secim yapilan kriterleri kendiniz belirleyebiliyorsunuz ( perde hizi= 1/fokal uzunluk , perde hizi = 1/fokal uzunluk + 1 stop , perde hizi = 1/fokal uzunluk + 2 stop gibi ).

Diyelim 100mm'de cekiyorsunuz. Bu ayarda makina tercihinize gore, perde hizi olarak 1/100 , 1/200 veya 1/400'u seciyor. ( Ayrica baska bir minimum hiz belirlemediyseniz ). D800 oncesi modellerde Auto ISOnun devreye girecegi hizi kullanici belirliyordu. Bu da tabi zoomlar takili oldugunda devamli degisen fokal uzunluklarda yetersiz kaliyor.



#paperman' tarafından 30.12.2013 21:53:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Aralık 2013, 21:51 - İp: 96.***.**5.17
cankat35
cankat35 (üye)
Yurtdışı / Amatör

Aslında bir nevi Av+Tv(A+S) öncelikli mod olmuş oluyor. Diyafram(Sabit)*Enstantane(Sabit)*ISO=Değişken Işık gibi basit olarak formüle edilebilir Gerçekten bazı durumlarda hayat kurtarır. Konu çok faydalı ve anlatımınız da bir o kadar sade. Teşekkürler.

 

Tarih: 12 Ocak 2014, 01:59 - İp: 213.***.**8.118
  • 1