ozaygonlum07
ozaygonlum07 (üye)
Antalya / Amatör

Histogramı Okumak

Herhangi bir önemli detayı kesmediğinden emin olmak için histograma bak.Histograma baktığımda ne arıyorum? Histogram grafiğinin sağ taraftaki sınıra dokunmasını istemiyorum.Eğer grafiğin herhangi bir noktası sağ sınıra dokunuyorsa detay kaybına uğruyorum demektir.Yani histogramın sonu ile sağ sınır arasında bir miktar mesafe olmalı.Eğer o boşulu görebiliyorsam o zaman detayda herhangi bir kesinti olmuyor demektir.

Eğer detay bilgilerde herhangi bir kesinti olmuşsa, genellikle fotoğraf makinesi üzerindeki poz dengeleme kontrolünü kullanarak makine ayarını geçersiz kılarım ve poz ayarını 1/3 birim kadar düşürdükten sonra tekrar çekim yaparım histogramı tekrar kontrol ederim.Bu şekilde işlemlere devam ederim.

Dijital fotoğrafçının el kitabı 2'den (Scott Kelby)

Tarih: 23 Ağustos 2012, 20:50 - İp: 78.***.**9.172
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Gonlumozay - itirazim sana degil Sn. Scott Kelby'ye ... Yazilanlar tabi ki yanlis degil ama dogru pozlamayi saglamanin en pratik yolu da bu degil.

Fotograftaki patlamayi aninda, hic bir ilave butona dokunmadan, LCD ekranda goruntu degistirmeden ( ucu sona degiyor mu degmiyor mu parlak isikta gormeye calismadan - ki bazen patlama oldugu halde cok kucuk oldugundan histogramda gozukmuyor ) gormenin cok daha kolay bir yolu var biliyoruz .

HIGHLIGHTS ozelligi - digital fotografcilikta dogru pozlamada en buyuk yardimci. Kullanimi histogramdan cok daha pratik. Histogramda bazen gormesi cok zor olan, tek cizgiye denk gelen kucuk patlamalarin, Highlights kullanildiginda gozden kacmasi mumkun degil.

 

Tarih: 24 Ağustos 2012, 08:28 - İp: 96.***.**5.17
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Ayrica bazi durumlarda patlayan bolgeler istenir, ornegin gunes ya da karanlik bir gecede sokak lambalari gibi. RAW cekerseniz de 1-2 stop kurtarabiliyorsunuz. Bu oneri gercekten yeni baslayanlar icin.
Ben daha gecerli birsey soyliyim: Pozu cektikten sonra RGB histogramina bakin. Fotograf makinelerinin %99'i parlaklik histogrami gosterir, ama moda ve makro cekimleri gibi renklerin cok onemli oldugu durumlarda renk histogrami daha onemli. Ozellikle kirmizi ve mavi bazen sorunlu olabiliyor.

 

Tarih: 25 Ağustos 2012, 13:21 - İp: 112.***.**1.16
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

"RAW cekerseniz de 1-2 stop kurtarabiliyorsunuz"

oztuert, katilmiyorum. PATLAMA ( sadece patlamadan bahsediyorum ) 1/2 stoptan fazla ise gecmis olsun. Onun uzerinde beyazlarda kaybedilmis detay geri gelmiyor.

Patlama olmadan sadece fazla pozlamaysa - o ayri.

 

Tarih: 25 Ağustos 2012, 19:53 - İp: 96.***.**5.17
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Patlama demiyim o zaman ama D700'de 1-2 stop cok rahat geri geliyor. 450D ve 550D o kadar iyi degil, buna ragmen 1 stop dert olmaz. Bir de algilayicidan algilayiciya degisiyor. Bazilari golgelere daha onem verip parlak noktalari goz ardi eder bazilari golgeler yerine parlak noktalara daha cok onem verir. DPReview'un incelemelerinde dinamik aralik tablolarina dikkat edin, EV olarak ayi olan algilayicilar bile farkli alanlari kapsayabiliyor. Gene de patlatmamak elbette ki ilk tercih.
Kadrajda kac pikselin dinamik araligin disina ciktigi da onemli. Bazen histogram gostermiyor ama sizin icin onemli olan bolgelerde parlaklik detayi kaybolmus olabiliyor. Ozellikle genis karanlik alanlarda parlak bir nokta ya da tam tersi. Siyah bir yuzeyde ufak elmas-taki ceken varsa anlar ne dedigimi. Tiyatro cekimleri de benzerdir, sahne karanliksa patlayan yuzler histogramda cok belli olmayabilir cunku sahne buyuk ama oyuncularin yuzleri kucuktur dolayisiyla yuze gelen piksel sayisi az oldugu icin histogramda cogu zaman farkedilmez.

 

Tarih: 27 Ağustos 2012, 12:55 - İp: 125.***.**5.244
  • 1