n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Histogram

Güzel insalar merhaba

Konu ortalama bir parlaklığa sahip-- Histogram orta bölgede yoğunlaşır--Pozlama telafisine gerek yoktur.

Konuda koyu bölgeler hakim--Histogram sola yakın oluşur--Pozlama telafisi(+) yöde yapılır.

Kouda parlak bölgeler hakim--Histogram sağa yakın oluşur--Pozlama telafisi (-) yöde yapılır.

Doğrumu yanlışmı** Kar manzarasında pozlama telafisi(+) yöndemi yapılır.

Tarih: 14 Aralık 2005, 16:49 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Doğru

 

Tarih: 14 Aralık 2005, 20:02 - İp: 85.***.**3.78
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Teşekkürler kobra. Konuyu incelemeden yazı yazdığım için bana kızacaklarını ve cevap vermeyeceklerini düşünüyordum. Aslında bu konuda epey araştırma yaptım ama karıştırdım galiba. Ben daha yeni başlıyorum. Sayın Melih Özbek'in makalelerini sonradan okudum ve çok faydalandım.(adresini siteden öğrendim)
Parlak sahnelerin çekiminde makina sahneyi aydınlık zannedip ışık miktarını düşürür (+) pozlama telafisi yapılmalı.Koyu ve karanlık sahnelerde ise karanlık zannedip ışık miktarını artırır (-)pozlama telafisi yapılmalı. İnşallah doğru yazmışımdır.Histogram da ise tam tersi.2 konu ise:
Çekilecek sahneye göre beyaz ayarı yapılıp set ettikten hemen sonra çekilecek aynı sahne için tekrar (+) veya (-) yönde pozlama telafisi yapılması gerekirmi veya aynı sahne için histogram ile yapılan kontrolda grafiğe göre (+) veya (-) pozlam telafisi yapılırmı.Araştırmadan yazıyorsun diye kimse kızmasın lütfen anlayamadım ne yapayım.İnsanlar yaşlanınca biraz zor anlıyorlar. bir gün sizde yaşlanacaksınız. öğrenmenin yaşı yoktur derler ama belkide var. öğrenmemekte olmuyor.Herkese selam.

 

Tarih: 15 Aralık 2005, 11:43 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

"Parlak sahnelerin çekiminde makina sahneyi aydınlık zannedip ışık miktarını düşürür (+) pozlama telafisi yapılmalı.Koyu ve karanlık sahnelerde ise karanlık zannedip ışık miktarını artırır (-)pozlama telafisi yapılmalı."

Selamlar n.baba;

Böyle bir genelleme yapmak çok doğru olmaz. Bu çekmek istediğiniz sahnedeki kontrast, sizin detaylarının daha çok gözükmesini istediğiniz bölgenin karanlık mı yoksa aydınlık tarafta mı olduğu ve hangi ölçüm modunu kullandığınıza bağlıdır. Örneğin iç mekanda gündüz bir pencerenin önünde duran bir kişiyi biraz uzaktan çekeceksiniz. İçerisi çok aydınlık değil, dışarıda da güneşli bir hava varsa ve eğer siz multi segment (çok noktadan ölçüm)ölçüm modunu kullanıyorsanız dediğiniz doğru. Bu durumda makinenin ışıkölçeri bir çok notadan ölçüm yapacak ve kadrajın geneline hakim olan dışarıdaki parlak ışığa göre bir poz değeri belirleyecek ve kadrajda küçük bir yer tutan ve karanlıkta kalan modelinizden yansıyan ışığın poz değerine etkisi düşük olacaktır. Bu fotoğrafta pencerenin arkası yani dışarısı doğru pozlanmış ancak modelinizin yüzü karanlık çıkacak ve detaylar kaybolacaktır. Bunun için dediğiniz gibi (+) pozlama telafisi yaparak modelinizin yüzündeki detayları belirginleştirebilirsiniz. Bir diğer yöntem de spot veya merkez ağırlıklı ölçüm modunda objektifi modelinize yönlendirip direkt modelin yüzünden ölçüm yaparak pozu kilitlemek ve deklanşör yarım basılı iken kadrajı oluşturmaktır. Eğer çekeceğiniz sahnede aşırı kontrast varsa ve spot ölçüm modunda ölçüm yaparsanız bu durumda da modeliniz doğru pozlanacak ancak dışarıda ışık patlaması oluşacak ve hiçbir detay gözükmeyecektir. Burada kontrasta ve sizin fotoğrafta yaratmak istediğiniz etkiye (yani fondaki detayların görünmesini isteyip istememenize )bağlı olarak merkez ağırlıklı veya spot ölçüm modlarından birini seçebilirsiniz. Yani eğer modeliniz doğru pozlansın arka planın hiçbir önemi yok diyorsanız spot ölçümü, model önemli ama arkada da birşeyler görünsün istiyorsanız (objektifin ortasındaki %10-15'lik bölgeye dışarıdaki görüntüden de bir miktar denk gelmesi kaydıyla) merkez ağırlıklı ölçümü kullanabilirsiniz. Bu durumda da modeliniz biraz eksik dışarısı da biraz fazla pozlanacaktır. Bunu da vermek istediğiniz etkiye göre poz telafisiyle ayarlayabilirsiniz. Tabii burada sensorun dynamic range'inin (kısaca detay yakalama kabiliyetinin diyelim) çok önemli olduğunu belirtmekte yarar var.

Saygılar,

 

Tarih: 15 Aralık 2005, 14:14 - İp: 213.***.**5.242
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Teşekkürler sayın bit-pire (isminizle teşekkür etmek isterdim. forumda vardır mutlaka akşam bakacağım) Sizin gibi ustalardan cevap almak çok güzel. Fotoğrafcılık konusunda fikir beyan etme veya genelleme yapma hakkını kendimde görüyorum haddim deyil biliyorum. Ben araştırıp okuyup deneme çekimleri yapıp öğrenmeye çalışıyorum,eksikmi doğrumu diyede siz değerli doslardan yardım almaya çalışıyorum ,sizleri belkide gereksiz meşgul ediyorum.
Histogram ve beyaz ayarı konularındaki tereddütlerime de cevap verirseniz veya cevap veren olursa seninirim.
Histogram dedim konu nerelere gitti hepsi birbirine bağlı tabi. Ne zormuş bu fotoğrafcılık inşallah vaz geçmem.
Saygı ve sevgiler herkese.

 

Tarih: 15 Aralık 2005, 16:58 - İp: 139.***.**1.106
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Düzeltiyorum görüyorum deyil görmüyorum yaazdığım yazıyı iyi okumamışım çok ayıp ettim.

 

Tarih: 15 Aralık 2005, 17:05 - İp: 139.***.**1.106
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Tekrar selamlar sn. n.baba;

Bana yakıştırdığınız ustalık payesi için öncelikle çok teşekkür ederim. Yalnız müsaadenizle ben onu kabul etmiyim. O ünvanın sorumluluğunu taşıyacak yeterlikte değilim kesinlikle. Aynen ben de sizin gibi araştırıp, okuyup, deneme çekimleri yapıp öğrenmeye çalışıyorum. Burada kimseyi meşgul ediyormuş gibi bir hisse kapılmanıza gerek yok. Bilgisini paylaşmak istemeyen zaten girmesin buraya. Histogram ve beyaz ayarı konusundaki tereddütlerinizi tam olarak anlayamadım açıkçası." Çekilecek sahneye göre beyaz ayarı yapılıp set ettikten hemen sonra çekilecek aynı sahne için tekrar (+) veya (-) yönde pozlama telafisi yapılması gerekirmi" diye sormuşsunuz? Pozlama telafisi bir gereklilik olmadığı için gerekir veya gerekmez diye bir cevap veremiyorum. Ancak mümkün mü? diye sorarsanız evet mümkün. "veya aynı sahne için histogram ile yapılan kontrolda grafiğe göre (+) veya (-) pozlam telafisi yapılırmı." demişsiniz. Bunu da anlayamadım. Kusura bakmayın.

 

Tarih: 15 Aralık 2005, 17:24 - İp: 213.***.**5.242
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Teşekkürler sn bit-pire, biraz gecikmem şundandır: Beyaz ayarı konusunda forumlarda bir çok yazı bir kaç tanede makale okudum ama doğru olarak anladığımdan emin deyilim. Bütün yazılarda ya bir link veriliyor yada kısaca anlatılıyor (bana göre). Olay şu; Lamba ışığı altında (çekeceğimiz sahne ışığında) beyaz bir kağıdı karraja yerleştirdik ve set ettik bitiyormu, öncesinde kağıdın rengi tam beyaz (gözün gördüğü beyaz) görününceye kadar ayar yapılmalımı?
Beyaz ayarını yaptık diyelim kendimize göre pozlama telafisinide yaptık (multi segment ölçüm. perde hızı. diyaframda tamam) o sahnenin doğru çekilmesi için yeterlimi? Histogram ile kontrol yapılmalımı ve devamında grafiğe göre pozlama telafisi yapılmalımı? Yoksa yine her şeyi karıştırdımmı? Kimse bana gülmesin vede ne anlamaz adammışsın demesin fot. çekmeyi bırakırım haaa. herkese selam.

 

Tarih: 17 Aralık 2005, 23:25 - İp: yok
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Heytt*** nerdesiniz bakim, niye cevap vermiyorsunuz bakim, saçmalama deyin, ammada acemi imişsin deyin (sanki aksini iddia ediyorumda) doğru bir şeyler yazında cevap verelim deyin; deyin deyinde kafamın tasını attırın gülücük nasıl ekleniyordu yahu böylemiydi neyse anlarsınız. Sizden fayda yok ben gidip biraz fotoğraf çekeyim çekip çekip sileyim böyle giderse pil şarz etmekten kazancımızı elektiriğe yarıracağız parasız kalırsam bana para yollarsınız haberiniz olsun.

 

Tarih: 18 Aralık 2005, 12:40 - İp: 85.***.**6.245
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Selam n.baba

"Olay şu; Lamba ışığı altında (çekeceğimiz sahne ışığında) beyaz bir kağıdı karraja yerleştirdik ve set ettik bitiyormu". Evet bitiyor.

Beyaz ayarını yaptık diyelim kendimize göre pozlama telafisinide yaptık (multi segment ölçüm. perde hızı. diyaframda tamam) o sahnenin doğru çekilmesi için yeterlimi? Histogram ile kontrol yapılmalımı ve devamında grafiğe göre pozlama telafisi yapılmalımı?

Sn. n.baba siz bu pozlama telafisi olayına kafayı çok fena takmışsınız. Sorularınızı her fotoğrafta çekimden önce mutlaka pozlama telafisi yapılması gerekir gibi bir varsayıma dayandırdığınız için çok anlaşılır olmuyor. Boşverin bu poz telafisini. Makinenizin markasını bilmiyorum ama enstantane veya diyafram öncelikli çekim yapma imkanınız varsa makineniz, Exposure value limitinin dışına çıktığınızda eksik veya fazla pozlanacağı konusunda sizi uyaracaktır zaten. Bunu da diyafram veya enstantane ile oynayarak ayarlamanız mümkün. Kaldı ki pozlama telafilerini post processing aşamasında bilgisayarda da yapabilirsiniz zaten.

Saygılar,

 

Tarih: 19 Aralık 2005, 14:20 - İp: 213.***.**5.242
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

Teşekkürler sayın bitpire. Bu uyarıyı hakettim bu yüzden biraz ara vereceğim. Ama neticede bunu çözeceğim en azından soru sormasını öğreneceğim.
Makinama gelince A200,300D ve S1 IS damattada S2 IS (zaman zaman onuda kurcalıyorum). Esas A200 ile çalışıyorum. 300D yi daha çok büyük kızım kullanıyor ama oda daha acemi.S1 IS ise dah çok video olarak hizmet veriyor.300D yi daha sonra kullanacağım. Önce A200.A200 hakkında tavsiyelerde bulunabilirsen çok sevinirim.Tekrar teşekkürler hoşca kal.

 

Tarih: 19 Aralık 2005, 16:20 - İp: 139.***.**1.103