reco20
reco20 (üye)
İstanbul / Meraklı

Hareketli Çekim Nasıl Yapılır?

Herkese selam. Fotoğrafa meraklı olan ama yeni bir amatörüm. Öncelikle öğrenmek istediğim hareket halindeki cisimleri çekebilmek... makinemde hareket çekimi diye seçenek var ama hareket eden cisimi yakalayamıyorum. Bu durum belki enstantene ve diyafram ayarı yaparak çözülebilir ama o konuda da pek bilgim yok aslında pek mantığını da bilmiyorum ama öğrenmeyi çok istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.. bu arada makinem fuji s1000fd....

Tarih: 10 Kasım 2008, 23:48 - İp: 85.***.**5.192
oguz orhan
oguz orhan (üye)
İzmir / Amatör

Selam
Sorununuza yardımcı olmaya çalışacağım, ama öncelikle şunu sormam lazım.
Yakalıyamıyorum derken, kadraj olarak mı yakalıyamıyorsunuz (yani fotograf karesi içinde kalmıyor mu objeniz) yoksa yakalıyorsunuz ama bozuk mu çıkıyor..

Öncelikle şunu söyleyebilirim, temelde (ISO ve Diyaframa girmeden önce) hareketli objeleri çekerken hızlı enstantene süreleri seçin..
Bu durumda ya S (enstantane öncelikli otomatik) modunda çekmelisiniz yada bütün ayarları kendinizin yapacağınız M (manual) modda çekim yapmalısınız..
Tabi her iki durumda da sürenin ne kadar olacağına siz karar vereceksiniz. Çok yüksek bir hız seçmeniz durumunda fotografın oluşması için gereken diğer paramatreler (ISO ve DIYAFRAM) değerleri yetmeyebilir, bu durumda fotograf karanlık çıkacaktır. (yetersiz pozlama)
Bunu hareket eden objeye göre tecrübe etmelisiniz.
Bir de panning denen bir yöntem vardır, burada makina hareket eden objenın hareketine uyumlu olarak hep kadrajda kalacak şekilde hareket ettirilir. Bu yöntem hareketli objenin daha durağan bir görüntüsünü alır.
Ancak geri plan (hareketsiz objeler) sünek görünür.

Saygılarımla
Oguz Orhan

 

Tarih: 11 Kasım 2008, 03:50 - İp: 85.***.**0.214
reco20
reco20 (üye)
İstanbul / Meraklı

fotğrafın yakalayamıyorum derken kötü çıkıy anlamında söylüyorum Dediğim gibi makinenin hareketli çekim mdou bi işe yaramıyor. Çok basitinden yolda giden bir araba çekmek istiyorum enstantene ve diyafram ayarıyla oynuyorum ama dediğiniz gibi fotola genelde karanlık çıkıyo....

 

Tarih: 11 Kasım 2008, 09:01 - İp: 85.***.**2.63
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

tekniği bilmek ile uygulamak arasında fark vardır. Arkadaş anlatmış. Ondan farklı olarak şunları ilave etmek istiyorum.
Hareketli nesnelerde sorun genelde uzayan görüntü olur. Karanlık çıkmaması lazım.
Uzaktanmı çekim yapıyorsunuz?
küçük nesnelele deneme yanılma yapın. sonra asıl hedeflerinize yoğulaşın.

 

Tarih: 12 Kasım 2008, 11:02 - İp: 88.***.**2.128
  • 1