lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Gündüz Uzun Poz Süresiyle Fotograf

Arkadaşlar gündüz uzun poz süresi verek ışık patlaması olmadan bir fotograf nasıl çekilir?Mesela yağmurlu bir havada düşen damlaları 5 sn poz süresinde çekmek için ne yapmalıyım? Not:diyaframı 8.5 e, ISO yu 50 ye çektim ama olmadı Başka ne yapabilirim?

Tarih: 11 Mart 2006, 23:42 - İp: yok
ayda
ayda (üye)
Sakarya / Amatör

Merhaba LAZUT61 Gündüzün uzun poz süresi ile neyin fotoğrafını çekmeyi amaçlıyorsun yeterli ışık hüzmesi varsa bunu filtre ile karartmanın anlamı ne bunu anlamış değilim burada seni ve diğer fikir yürüten kişileride suçlamıyorum karartılmış filtre ile UZUN POZLAMADA çekilen bir fotoğrafın ne gibi bir güzelliği ve olanagı olabilir açıkca bunu anlatki anlıyabilelim ayrıca ömerbeyin dediği ND filtre ve isli cam filtre nedir ne amaçla kullanılır bana sadece gün ışığını karartma fikriniz biraz komik gibi geldi okadar iyi günler

 

Tarih: 14 Mart 2006, 21:08 - İp: 85.***.**6.208
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sevgili ayda bak ben de sakaryalım bu ortak özelliğimizin olması ne güzel bir şey..Olayı anlamadığın belli.Şurayı iyi oku.

" Arkadaşlar gündüz uzun poz süresi verek ışık patlaması olmadan bir fotograf nasıl çekilir?Mesela yağmurlu bir havada düşen damlaları 5 sn poz süresinde çekmek için ne yapmalıyım? Not:diyaframı 8.5 e, ISO yu 50 ye çektim ama olmadı Başka ne yapabilirim?"

Uzun poz süresi vererek havaya atmış olduğun bir cismin havada çizdiği yolu çekebilirsin.Yada hareket eden bir nesnenin hareketini fotografına yansıtabilirsin.Arkadaşların dediği gibi bir çağlayanı düşün.Sular yukardan aşağıya doğru akarken eğer sen kısa poz süresi ile yani1/500 ile o çağlayanı çekersen yere düşmekte olan su damlalarını havada dondurabilirsin.Ama uzun poz süresi verdiğinde o damlaların yere düşene dek giitiği yolu çekersin ve sonuçta ortaya tül perde gibi bir çağlayan çıkar.

Şimdi sorun burada başlıyor.Uzun poz süresi verince(yani perde açılıp mesela 10 sn sonra kapana dek) makineye gündüz olduğundan çok miktarda ışık girecektir ve bu da fotonun neredeyse tamamen beyaz çıkmasını sağlar.İşte fazla ışın girmemei için perdenin açıklığı topluiğne başına getirilir ki içeriye az ışık girsin de parlama olmasın.Ancak bu kadar küçük bir açıklık bile maalesef ışık patlamasına neden olur.Onun için arkadaşların önerdiği gün ışığını azaltıcı filtreler kullanırlır.İsli cam fikri ise bana ait ve sadece bir örnektir.Mesela güneşe çıplak gözle bakamazsınız ama isli cam güneşten gelen ışı engleeleyerek çok azının gözümüze girmesini sağlar.Fotograf makinesinde de aynı şey söz konusudur.Gün ışığı karartılır ki uzun poz süresi verilse bile makineye aşırı ışık girmeyecek ve beyaz renk patlaması olmayacaktır.

Ancak bu kadar izah edebilirim ayda..Üzüldüğüm nokta olayın neresini komik bulduğunuzu neden ilk yorumunuzda yazmadınız ki.İkinci yorumunuzdaki gibi SİZ DE açıklayıcı olmazsanız insanlar sizi KENDİNİ BEĞENMİŞ görür ve KIZAR..Eğer anladıysanız ortada demekki komik bir durum söz konusu değil..
Saygı ve sevgilerim

 

Tarih: 15 Mart 2006, 00:10 - İp: 81.***.**0.243
ayda
ayda (üye)
Sakarya / Amatör

Merhaba LAZUT açıklaman için teşekkürler sizin çekim amaçınızı tam olarak bilmediğim için bana gün ışığını karartmanız konusu komik geldi her ikimizde olayı farklı şekillerde anlamış olmamızdan dolayı bu diyaloğ oluştu açıklamalarınızda konuyu anladım ayarlanabilir polarize filtre ve endüşük diyafram değeri ile olabilir kanaatindeyim komiklik konusunda özür dilerim.İyi günler

 

Tarih: 16 Mart 2006, 11:34 - İp: 85.***.**1.17
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sorun değil ayda..Kendinize iyi bakın.

 

Tarih: 16 Mart 2006, 21:42 - İp: 81.***.**7.188
kiziltug
kiziltug (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

HEPİNİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM BU FİLTRE FİKRİ HİÇ AKLIMA GELMEMİŞTİ BENİMDE BAYAĞI TAKINTILI OLDUĞUM Bİ KONUYDU AYDINLATTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..

 

Tarih: 16 Nisan 2006, 02:40 - İp: 85.***.**2.75
cannibal
cannibal (üye)
İzmir / Firma

slm lazut61
bugun actigim bir forumdaki (devlerin resim sergisi)site adresine girip Michael Kenna,Elger Esser isimli iki fotografcinin fotograflari arasinda, bir iki tane gunduz uzun pozlandirilmis fotograflar var.Tavsiye ederim bir bak.

 

Tarih: 16 Nisan 2006, 16:37 - İp: 195.***.**2.34
bbraun
bbraun (üye)
Yurtdışı / Amatör

konuda tartisilan bilgiler cok net ve aciklayici olmus paylasimlarinizdan oturu tesekkür edemeden gecemeyecegim amatör bir fotografci olarak okuduklarim beni cok bilgilendirdi. S5600 finepix aldim ve hala kurcalamaktayim.

 

Tarih: 17 Nisan 2006, 19:27 - İp: 84.***.**8.212
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sevgili bbraun, makineniz hayırlı olsun..Güzel fotograflarınızı bekliyoruz artık..Sağlıcakla kalınız.

 

Tarih: 17 Nisan 2006, 23:50 - İp: 88.***.**6.57
zakknettin
zakknettin (üye)
İstanbul / Amatör

İki polarize fikrini söyleyecektimki başka bir arkadaş değinmiş..
Bu noktada şöyle bir şeyede dikkatinizi çekmek isterim.Eğer geniş açı çekim yapacaksanız taktığınız iki polarize filtreden dolayı bir köşe kararması söz konusu olacaktır.Polarizeler döndürme halkası ile diğer filtrelerden biraz daha hacimli bildiğiniz üzre.Hele birde iki tane takıyorsanız parasoley etkisi yapacaktır.O yüzden bu tekniği yapmaya karar kılarsanız geniş açı değil en azından 100mm lik bir odak uzaklığı kullanmanızı tavsiye ederim.
Başarılar

 

Tarih: 19 Nisan 2006, 15:25 - İp: 85.***.**8.19
hsertangun
hsertangun (üye)
Antalya / Amatör

peki bu nd ya da polarize filtlerin canon s2 için uygun olanlarını nereden bulabiliriz bilgisi olan var mı?

 

Tarih: 20 Nisan 2006, 17:14 - İp: 81.***.**6.193