suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Günbatımında Leke Nasıl Yok Edilir?

Değerli fotoğrafseverler,

Günbatımı çekerken güneşin etrafında sırıtan halka şeklindeki lekeleri dijital müdahale olmadan yani Pc kullanmadan nasıl çıkmasını engelleyebilirim? Diyaframı kıstım olmadı, diyaframı açtım olmadı.Zoom yaptım düzelmedi. Az pozlarsam (1 stop kadar) daha sırıtıyor. İçinde akşam güneşi olan D70 fotoğraflarına baktım onlarda da aynı durum sözkonusu. Yani her makinada olan bir durum. Ama bazı fotoğraflarda hiç leke görmüyorum.




#suysal1' tarafından 27.08.2005 10:18:27 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 26 Ağustos 2005, 16:42 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam suysal..
gunesin etrafindaki o lekeler gayet normal..
fotografini f/4 de cekmissin.. ama yeterli degil.. bayagi bir kisman gerekirdi diyaframi.. f/22 gibi..
ama compact makinelerle bu biraz sinirli tabii..(o yuzden artik senin bir dslr'a ihtiyacin var ya..)
..
ingilizcede; bu olusan lekenin asil isimi, sanirim, "Solar Diffraction Ring" .. ama "sun halos" veya "sun flare" diye tabir ediliyor..

cok kaliteli lenslerle, bu lekelerin miktari giderilebiliyor.. ama hangi lensle olursa olsun, gunes, bu lekeyi verecektir fotografinda..
..
yapilmasi gerekenlerden birincisi; eger bir filtre kullaniyorsan onu cikartman.. ama o zaman da lense zarari olacak UV isinlarinin.. buna boyun egmen gerekir.. veya cok kaliteli bir UV lensi kullanmalisin diyelim..

lensin uzerindeki her turlu tozu, zerrecigi uzaklastirmalisin..

daha sonra da viewfinder'dan bakarken olusan leke miktarini gozeterekten, gunese olan acini degistirmelisin..
..
ve tabii ki dusuk aperture degerinde cekim yapmalisin..
ayni gunese ciplak gozle bakarken, gozlerimizi kistigimiz gibi dusun.. gorebilmek icin gozlerimizi kisariz..
..

...
zaten sen de soylemissin: "Az pozlarsam (1 stop kadar) daha sırıtıyor" diye.. yani cok pozlaman sorunu biraz da olsa cozumleyecektir, degil mi?
cok pozlayabilmek icin de aperture'i kisip uzun sure pozlama yapmalisin.. yanlis mi dusunuyorum bilemiyorum dogrusu..

 

Tarih: 27 Ağustos 2005, 15:45 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Bahsettiğin konuyu fazla anlayamadım suysal. Güneşin objektifine düşürdüğü ışık lekelerinden bahsediyosan parasoley ile bu sorunu çözebilirsin. Güneşin çevresinde oluşan halkaları bu resimde ben açıkçası göremedim. ama kaliteli bir lens ve polarize filtre bu sorunu çözebilir diye düşünüyorum.

 

Tarih: 28 Ağustos 2005, 01:53 - İp: yok
levocan
levocan (üye)
Şanlıurfa / Amatör

Aynı dert bende de var. Makinem Nikon D70 . Filtrem yok. Polarize filtre tavsiye ediyorsunuz anladığım kadarıyla fakat internette baktığım kadarıyla değişik cins ve fiyatta filtreler var. Amatör olduğum için karar veremedim açıkçası. Biraz daha yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla

 

Tarih: 28 Ağustos 2005, 14:05 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Sorunun tam olarak ne olduğunu anlayamadığımdan polarize filtreyi önerdim ben. tabi lens kalitesiylede oldukça alakalı bir durum zannedersem. Bahsedilen olayı ortadan kaldıran lensler var. Bunlar kaliteli ve kaliteli olduğu kadar da pahalı lensler. polarize filtre olayına gelirsek. Objektifinizin lens çapına göre herhangi bir markayı alabilirsiniz. Örneğin kenko ve hama. Fiyatlar filtrenin kalitesine göre değiştiği gibi lensinizin filtre çapına görede değişir. zannedersem D70'in kit lensini çapı 67 mm. buna göre bir polarize filtre de 20-30 dolar civarında olmalı ama emin değilim.sürekli olarak filtre almadığım için fiyatları pek takip edemiyorum.

 

Tarih: 28 Ağustos 2005, 17:52 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Merhaba Dadanagast,
Bahsettiiğin gibi ben de kendime göre bulduğum çözüm az veya fazla pozlandırmamak idi. Fakat az pozlandırmadığım takdirde sağlıklı siluet elde edilemiyor genelde.Bu seferde böyle bir sorun çıkıyor karşımıza Makinan s1 mi .... Bir de güneşi az miktarda bulutun arkasına saklamak. Diyafram bende 8'e kadar kısılabiliyor. 22 lerde durum nasıl oluyor sonucu senin yaptığın çekimlerden öğrenmek isterim. Sorun senin de belirttiğin gibi kalitesiz lensten kaynaklanıyor .

Merhaba Ceko,

Bahsettiğim sorun yansımalardan kaynaklanan noktacıklar değil. Onun çözümü dediğiniz gibi parasoley .Sorun Güneşin etrafında oluşan gözü rahatsız edici renk halkaları. Bu fotoğrafta haklısın fazla çarpıcı değil. Çözümü Bahsettiğin gibi kaliteli lensten geçiyor galiba. s1'de mümkün değil tabi Kıracağım bu makinayı

Çok teşekkür ediyorum hepinize. Sağlıcakla kalın.

 

Tarih: 29 Ağustos 2005, 15:06 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"s1'de mümkün değil tabi Kıracağım bu makinayı"


..
suysal, saka bir yana, gunese direk bakmaktan zaten cekinilmeli..
..
bu arada, polarizer filtreleri en iyi sonucu gunesin olmadigi ve gunese 90 derece olan yerlerde veriyorlar levocan.. contrastligi, renkleri kuvvetlendirmek icin kullaniliyor.. iki degisik polarizer vardir; linear ve circular diye.. circular pahali olani..
auto-focus makinelerle circular polarizer kullanabilirsin..
polarizer'lar genel olarak lense giren isigi azaltirlar, o yuzden fazla pozlama yapmak gerekir dogru exposure icin..
..
lens hood'i ise yine direk gunese bakmadan kullanmak icin kullaniriz.. (ne cumle oldu ama..) cunku gunes isinlari, fotografda bircok yerin, gunesten dolayi patlamasina neden olur.. (bu da fena olmadi..)
yani parasoley'i, lensin caminin uzerine direk dusmemesi icin kullaniriz..(oh be..)
ama burada suysal, direk gunese dogrultmus lensini zaten.. (hemi de canon S1 gibi bir compact'i.. )
..buradaki cozum, bana gore, dusuk aperture.. ve kaliteli bir lens..
tabii kullanilan makine f/8'e kadar falan izin veriyorsa, cekmeyin boyle bir fotografi zaten.. gidin makineyi kirin daha iyi..
...aman saka soyluyorum suysal..
suysal, saka yine bir yana; sen yine yapabilirsin s1 ile.. bence.. makinendeki f/8 degeri bir dslr makinede zaten farklidir.. f/4 degil de f/5.6 mesela.. bilemiyorum..
yakinda bir deneme yapip buradan bildirebilirsin sonucu..

 

Tarih: 29 Ağustos 2005, 20:21 - İp: yok
levocan
levocan (üye)
Şanlıurfa / Amatör

Teşekkürler.

 

Tarih: 31 Ağustos 2005, 22:15 - İp: yok
  • 1