musduva
musduva (üye)
Denizli / Amatör

Gece Çekimi

Öncelikle herkese iyi günler diliyorum...benim sizlere danışmak istediğim normal otomatik olmayan bir makinayla nasıl gece çekimi yapablirim..kullandığım makina kneb-19 eski bir rus makinası..gündüz çekimlerim gerçekten çok güzel...ama daha gece cekimi hiç denemedim..bu gece çekimlerinde saniye aralıkları nasıl oluyor? bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..

Tarih: 6 Mart 2004, 00:46 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Deklanşör hızını ayarlayabilmen lazım. Bende de Rus FED4 var, üstünde B,30, 1,2...500'e giden değerler var, B dilediğin kadar açık tuttuğun, 30 sn, 1 sn, 1/2 sn.. 1/500 sn diye değerler.

Bu değerlerle oynayabilmen lazım. Eğer bu değerlerle oynayamıyorsan, en azından yüksek asalı film , düşük diyafram değerleri kullanman lazım.

 

Tarih: 6 Mart 2004, 14:49 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Bunlar tamamen ortamın ışığına bağlı değerler. Yani bu işin bir formülasyonu yok, fotoğrafını çektiğin ortamın ışığına göre bu değer 6-7 saniye de olabilir, 12-13 saniye de, bu tamamen sana, fotoğrafın nasıl çıkmasını istemene, ortam ışığına bağlı. Aynı şey diyafram ayarları için de geçerli, o numaralar arttıkça objektifin birim zamanda (artık kaç saniye açık kalıyorsa) alacağı ışık miktarı azalır, gene tamamen senin isteklerine, fotoğrafın nasıl çekilmesini istediğine göre değişir.

 

Tarih: 6 Mart 2004, 16:29 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.mert.fotopic.net/p3032219.html

Örneğin bu fotoğrafı, 10 sn deklanşör hızı, f:4.5 diyafram, 50 ISO da çekmişim. Belki biraz daha kısa zaman tutabilir, ISO'yu daha yüksek tutabilirdim ama o zaman da noise artardı ve benim genelde pek olmasını istemediğim bir durum.

 

Tarih: 6 Mart 2004, 16:46 - İp: yok
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

GECE ÇEKİMİ HİSSETMEKLE İLGİLİ BİŞİ NE POZAMETRE İLE ÖLCEBİLİRSİN NEDE FLAŞMETRE İLE KADRAJINDAKİ IŞIK NEVERECEĞİNİ HİSSETMEN GEREKİYOR AMA DİYAFRAM BURDA CAN DAMARI DÜŞÜK KONTRAST ÇEKİMLERDE ANİ DİREKT GELNE İŞİKLARDA ARTIRMAK GEREKİYOR.

 

mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Flassv şu işi biraz daha açsana.. Harbiden bu gece çekimlerinde bir kaç püf noktası öğrenelim..

 

Tarih: 7 Mart 2004, 00:56 - İp: yok
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

GECE ÇEKİMİNDE DİKKAT EDİLECEK UNSURLAR

1 F DEGERİ MÜMKÜN OLDUĞU KADAR DÜŞÜK OBŞEKTİF NEDEN ? :NEKADAR ACIK F: = OKADAR DETAY

2 ÇEKİLECEK ORTAMDA KADRAJI OLUŞTURURKEN MÜMKÜN OLDUĞUNCA BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI IŞIK GÜCÜNÜ KARENİN İÇİNE YERLEŞTİRMEMEK

3 MECBURSAN BU KADRAJA YÜKSEK PARLAMA YAN YERİ (OBJEKTİFE BAKAN PROJEKTÖR ARABA FARI ÇOK GÜÇLÜ IŞIKLI TABELA FALAN FİLAN FOTĞRAFI ÇEKMEDEN ÖNCE VİZÖRDEN BAKARAK ELİNİZLE KNASI ÖNÜNÜ KESE BİLECEĞİNİZİ AYARLAYIN SONRA DÜŞÜK ORTAMIN DEĞERİNE GÖRE PZ VERİN GÜÇLÜ İŞİGİN PARLAYACAGINI HİSSETTİGİNİZDE ELİNİZLE KAYNAKTAN GELEN IŞIGI GÖLGELEYİN ELİNİZİ SABİT TUTMAYIN YAVAŞ HAREKETLERLE RESMİN BOZULMASINI ENGELLEYİN

YAKINDA ŞİMŞEK FOTOĞRAFI ÇEKİMİ HAKKINDA BİLGİLER VERİCEM

AMA YAZI YAZMAYI PEK SEVMİYORUM KUSARA BAKMAYIN GEN BU KONU İLE İLGİLİ YAZMAYA DEVAM EDİCEM
ÖZÜR

 

  • 1