clup2000
clup2000 (üye)
İstanbul / Amatör

Fotorafta Fotoshop Lazımmı

benım fotorafın orjınallıgını bozuyor bence fotoraf sanatının amacı dogal olmaktan gectıgıne inanıyorum o anı o duyguyu yakalamak amac olduguna inanıyorum sız ce arkadaşlar

Tarih: 31 Temmuz 2007, 10:55 - İp: 85.***.**5.29
f_sinan58
f_sinan58 (üye)
Edirne / Stüdyo Fotoğrafçısı

fotografı şova donuştürmektir photoshop.aşırı şovda sıkar itici olur. herşey tadında güsel

 

Tarih: 25 Ağustos 2007, 12:47 - İp: 88.***.**9.117
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

bazen renk doygunluğunu arttırmak için olabilir
fotoğraf çektiğimiz bölgede istemediğimiz ama çekim esnasında yok edemediğimiz nesneleri yok etmek v.b. durumlarda neden olmasın

bende diğer arkadaşlara katılıyorum aşırılığa kaçılmadığı sürece gereklidir...

 

Tarih: 31 Ağustos 2007, 12:30 - İp: 81.***.**3.185
media.turk
media.turk (üye)
Ankara / Haber Fotoğrafçısı

bende şöyle bir katkı yapayım, bugün bugün biraz çenem düştü bu 3. yorum

iletişim fakültelerinde fotoğraf ve etik konuları tartışılırken photoshop bir numarayı alır. fakat genel kanı şudur ki; fotoğrafın asıl değeri anı ykalamakla ilgilidir. bu nedenle renk,ton,parlaklık,çeşitli efekt ve filtreler aslında fotoğrafın doğasını bozmaz, hatta orjinalliğinide bozmaz.

örneğin beyaz ayarı ve kelvin değerleri çok iğrenç şeylerdir. en iyi ustalar bile bu konuda hata yapabilirler. bunları sonradan işlemek değişiklik yapmak, bişey kopyalayıp yapışırmadıktan sonra fotonun ana temasına etki etmez. görsel bir olaydır. bence elinden iyi iş gelen photoshopu bu çerçerve içinde kullanıp onun nimetlerinden yararlanarak daha güzel görsel şeyler üretebiliyorsa normaldir.

 

Tarih: 31 Ağustos 2007, 19:23 - İp: 88.***.**0.8
tunj
tunj (üye)
İstanbul / Meraklı

bana göre photoshop abartılmadığı sürece kullanılması gayet uygundur.

fakat ilginç bulduğum bir nokta var,

geçenlerde arkadaşımın analog slr makinesiyle çekim yaptım. biri siyahbeyaz olmak üzere 2 makara film harcadım. fakat çektiğim bu karelerin hiçbirine ps de müdahele etme ihtiyacı duymadım. çünkü fotoğraflarda ayrı bir derinlik vardı.

film li fotoğrafçılığın ayrı bi güzelliği burda osla gerek, ps ye ihtiyaç duymuyorsunuz

 

Tarih: 2 Eylül 2007, 15:08 - İp: 88.***.**3.64
skyrock
skyrock (üye)
İstanbul / Amatör

ben herzaman doğal olandan ve gerçekten emek harcanılandan yanayım.bence fotoshop kolaya kaçıp gerçekten emek ve sabretmek yerine onu allayıp pullamaktan ibaret...iki fotoğrafçı düşünün biri resmetmek istediği görüntüyü yakalamak için o anı sabırsızlıkla beklerken(rengi,işığı,atmosferi,kendisinde yarattığı o duyguyu...)ki bu bekleme çoğu zaman büyük fedakarlıklarıda beraberindede gerektirmekte; en önemlileri zaman ve maddiyat gibi.bir diğer fotoğrafçı ise kısa bir zaman içinde anlık görüntüyü alıp .çok güzel bir eser yaratma edasıyla aslında o karede yer almayan (bakın bu çok önemli)bir görüntüyü rengiyle ışığıyla oynayıp sizin karşınıza çıkartıyor..o resimdeki ruhu bana kim gösterip anlatabilir..bu bana göre fotoğrafçılın özünde olmamasında gereken bir şey .yanlış anlaşılmasın ben bunu yapan arkadaşları çok suçlamıyorum..ama bu fotoğrafçılık değil..

 

Tarih: 4 Eylül 2007, 16:18 - İp: 88.***.**9.213
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba arkadaşlar,
Ben hem babadan kalma 35 yıllık SLR makinam ile siyah beyaz fotolar, hem de Pentax K100D makinam ile renkli fotolar çekiyorum. İkisinin de keyfi bence ayrı. Ama sorun şu ki siyah beyaz film alabilmek için illa sirkeciye gitmekten bıktım. Aldığım filmi banyo ettirip bastırdığımda (ki saf siyah beyaz ise yine sirkeciye gidilecek) stüdyonun o kadar uğraştığım fotoğraflara doğum günü fotoğrafı muamelesi yapmasından da bıktım. Bekleyip, doğru ışığı, doğru açıyı yakalayacağım diye uğraşıyorsun, boğazda bir ters ışıkla balık tutan amcayı çekiyorsun, sonra bir bakıyorsun ki stüdyo "aaa bunu karanlık çekmişler, adam gözükmüyor; rengini açayım bari" demiş... İşte bu yüzden photoshop kullanmayı seviyorum. Gerek dijital makinayla çekeyim, gerekse negatiften taratayım, sonuçta kendi fotoğrafıma kendim müdahale ediyorum. Sonuçta photoshop günümüzün karanlık odası bana göre; ya da en azından benim için. RAW çektiğim bir fotoğrafta kontrast, doygunluk gibi değerlerde düzeltme yaparak ne kendimi ne de başkasını kandırdığıma inanmıyorum. Sonuçta karanlık odam olsa, banyo ve baskı aşamasında uygulanacak tekniklerle aynı etkiyi yaratmaya uğraşacağım.
Photoshop olayına bağnazca bakmıyorum. Eğer öyle baksaydım bir arkadaşın dediği gibi flaş da kullanmazdım, polarize filtre de. Sonuçta baktığım şeyi görüntülemek değil gördüğüm şeyi görüntülemek istiyorum. O gördüğüm ise vizörde değil, zihnimdedir.
Dijital manipülasyon ise apayrı bir olaydır. Sistemi tanıyan bir kişi zaten bunu anlayacaktır. Bu uygulamaları ise sanatın ayrı bir dalı olarak kabul etmek lazım. Unutmayalım ki photoshop ile fotoğraf düzenlenebileceği gibi, beyaz bir ekranda tamamen fırçalar kullanılarak resim de çizilebilir.
Saygılarımla..

 

Tarih: 6 Eylül 2007, 11:41 - İp: 85.***.**7.138
fotooo
fotooo (üye)
Ankara / Amatör




photoshop ve photoshopsız

 

Tarih: 6 Eylül 2007, 12:16 - İp: 81.***.**5.88
skyrock
skyrock (üye)
İstanbul / Amatör

sanırım bazı arkadaşlarımız konuya başka boyuttan yaklaşıyorlar..fotoğrafta tabikide fotoshop olup olmaması kişinin zevkine, gördüğünü resmetmesine onu biçimlendirip hayalinde görmek istediği gibi yaratmasına bağlı buna kimsenin birşey dediği yok .buna kim karışabilirki istersen siyaha boya istersen beyaza... bize, gördüğümüz zaman işte mükemmel dedirten ,keşke makinam olsaydıda şu kareyi alsaydım,bakmaktan kendimi alamıyorum dedirten gözümüzün bize gösterdiği doğadaki o net ,doğal ve saf görüntüdür.o görüntü o an için sabittir,ne bir saniye öncesi ne bir saniye sonrası aynı kalmıyacaktır.. bence önemli olan o anı yakalama çabası olmalıdır .tabiki aynı kare farklı kişilerde farklı çerçevelenicektir. kimi farklı bir açıdan çekicek kimisi az ışıkta kimisi çok ışıkta vb şekillerde ..buda gayet dogaldır zaten.ama bence o an o karedeki görüntü olduğu gibi aktarılmalıdır..ben bir resme baktığımda o resimde hüznü görüyor olabilirken siz belkide acıyı veya başka bir şeyide görüyor olabilirsiniz.bunu anlatmak için fotoshop a ihtiyacım olduğunu düşünmüyorum...
gördüğümüz tabikide vizörden baktığımız değil, senin o resme hayat vermendir.ama fotoshopla değil..herkese sevgiler.

 

Tarih: 6 Eylül 2007, 17:25 - İp: 88.***.**9.213
mrtbyzsln0
mrtbyzsln0 (üye)
Gaziantep / Profesyonel Fotoğrafçı

O HER FOTOŞOP KULLANANA GÖRE DEĞİŞİR BAZISI HERŞEYİ NATURAL VERİR BAZISI KİŞİYİ KENDİLİİNDEN ÇIKARIR BU FOTOŞOPU KULLANANA GÖRE

 

Tarih: 6 Eylül 2007, 19:52 - İp: 81.***.**8.228
omeronut
omeronut (üye)
İstanbul / Amatör

Ben çok abartılı olmadığı sürece fotoğrafın etkisini artırdığına inanıyorum. Ama ben maalesef bu işten hiç anlamıyorum.

 

Tarih: 8 Eylül 2007, 14:10 - İp: 85.***.**7.194