raulgs21
raulgs21 (üye)
Adana / Meraklı

Fotoğraflarda Keskinlik :s

Arkadaşlar selamlar.Canon 500D ve 18-55mm lens kullanmaktayım.Bugün saat 17.00-19.00 fotoğraf çekme şansım oldu.100e yakın foto çektim.Eve gelip fotoğraflara baktığımda, hiç bir fotoğrafta keskinlik veremediğimi görüyorum.pozometrede ayarları yapıp,pozu tam ortada dengelesemde istediğim gibi çıkmıyor fotoğraflar.Gariptir makinanın ekranında oldukça hoş görünsede fotoğraf bilgisayara atınca hiç o güzellik görünmüyor.ne keskinlik var,ne alan derinliği nede canlı renkler.bunun sebebi ne olabilir?Örnek olarak 2-3 fotoğraf koyuyorum.yorumlarınızı bekliyorum...







#raulgs21' tarafından 07.08.2010 19:54:40 tarihinde düzenlendi.


#raulgs21' tarafından 07.08.2010 19:56:04 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 7 Ağustos 2010, 19:52 - İp: 217.***.**2.36
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotoğraflardaki bazı hataları ( f39 diyafram , ISO 400 seçimleri ) geçerek asıl hataya gelmek daha yararlı olacak zira asıl problem onlar değil. Yazmış olduğunuz gibi keskinlik hiç değil .

Problem daha işin başında olmanız ve baktığınız bir manzaranın fotoğrafa döküldüğünde neye benzeyeceğini kestirememenizden kaynaklanıyor. Gördüğünüz her enstantaneyi pozladığınızda cıvıl cıvıl canlı renkler , keskinlik vs göreceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz . Kusursuz fotoğraflar için önce kusursuz ışık veya hava koşulları gerekir . Kötü şartlarda kusursuz teknik bir işe yaramaz ( kötü koşulları kusursuz olarak fotoğraflamış olursunuz )

2 fotoğrafınızı güneşe karşı çekmişsiniz - siluet/renksiz bir görüntü dışında ne bekliyorsunuz ? Aynı şekilde inekleri çektiğiniz uzak planı puslu, renksiz bir hava . Fotoğrafı nasıl iyi ,canlı , net çıksın ki ? .

Yararı olur diye - yüzde yüz bağlantılı olmasa da - şu başlığı da okuyun bir ara :

TIKLAYIN

Bir manzaraya, bir enstantaneye bakıp , fotoğrafta nasıl çıkacağını anladıkça ustalaşacaksınız - şu an probleminiz koşullara bakmadan fotoğraftan çok şey beklemek .

İlk paragrafta belirttiğim teknik hatalara gelirsek ...Seçimleriniz de 3 pozlama ayarının ( perde hızı/diyafram/ISO ) önemi ve etkisini bilmeden , tesadüfi pozlama yaptığınızı gösteriyor - üstelik bir de Manuel çekim yapmışsınız . Öncelikle bu ayarların birbirine bağımlılıklarını ve her birinin fotoğrafları nasıl etkilediğini araştırarak öğrenmeye çalışın - pozlamanın temelini teşkil eden bu ayarlarla ilgili sonsuz kaynak var.

Her fotoğrafın iyi çıkmasını beklemeyin - teknik olarak kusursuz çekseniz bile . Gün olur 100 fotoğraf çekip , 50'sini saklamaya değer görürsünüz - gün olur 100 tanenin içinde eve döndüğünüzde bir tanesinde bile aradığınızı bulamaz silersiniz .

Kolay Gelsin ...

#paperman' tarafından 07.08.2010 22:41:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ağustos 2010, 22:39 - İp: 96.***.**4.180
raulgs21
raulgs21 (üye)
Adana / Meraklı

Abi cevabın için çok teşekkür ederim.Yalnız benim demek istediğim bazı şeyler var.Tamam ışık olsun,mekan olsun vs. bunlar çok önemli olabilir.fakat fotoğraflanacak bir kare çıktığında ''aa burda ışık çok az ben bunu çekmeyim'' diyemeyiz ki.Bu çektiğim fotoğraflardan elbette bir şey beklemiyıorum ama anlamadığım nokta şu: renkler soluk biraz.gerçek renk o değil orda onu demek istedim.Bir de o çektiğim değerleri nasıl anlayabildiniz?çok şaşırdımdao değerleride pozometreye bakıp yaptım.bana pozometre hep ortada olsun dediler.o na göre değerleri ayarla dediler.bende o yüzden değerleri öyle yaptım.nette böyle demişlerdiEvet manuel çakim yaptığım doğru.öğrenmek için bu modu tercih ettim.hata yapa yapa doğru olan değerleri bulmak istiyorum.Verdiğiniz link içinde ayrıca teşekkür ederim...

 

Tarih: 8 Ağustos 2010, 11:14 - İp: 217.***.**3.169
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

O kadar ustayız ki bir bakışta görürüz f39 diyaframı , ISO 400'u ....Keşke öyle olsa .

Fotoğraf ile ilgili tüm çekim bilgileri (EXIF) , fotoğrafınızla beraber taşınıyor . Siz bir yere yüklediğinizde , bazen direk bazen bazı programlar aracılığı ile açıp görebiliyoruz .

''aa burda ışık çok az ben bunu çekmeyim'' .... Tamam çekin , çekmeyin demiyorum zaten . Ama sadece çıkacak sonucun dört dörtlük olmayacağını bilin diyorum ışık koşulları uygun değilse ( ters ışık , çok çok az ışık vs ) .

" ... anlamadığım nokta şu: renkler soluk biraz.gerçek renk o değil ..."

Belki 15 belki 20 f-stop eşdeğer hassasiyetteki gözünüzü , teorik olarak 8-9 stop civarı hassasiyetteki elektronik sensorle kıyaslamayın. Gözünüzle gördüğünüz hale - hatta fazlasına - bir takım ayarlarla sizin getirmeniz gerekiyor . Canon menülerini bilmiyorum ama mutlaka canlılık/ kontrast/ keskinlik ayarları olmalı . Makinada bu seçimleri yapmasanız bile Picasa gibi basit programlarla bir kaç saniye içinde istediğiniz renklere ulaşırsınız . Işık koşulları çok iyiyse ve ayarlarınız da tam ise bazen hiç bir düzeltme yapmanız gerekmeyebilir .

Pozometrenin ortada olması , normal şartlarda o fotoğraf için sadece doğru ışık miktarını ( EV değerini belirler ( hiç kullanılmayan/bilinmesi gerekmeyen 0-20 arası bir değerdir veya makinaya göre (-1) - 19 ) .

Giren ışık miktarı da 3 değişkenle ( perde hızı , diyafram , ISO ) belirlenir . Aynı fotoğrafı yüzlerce değişik ayar kombinasyonunda çekip aynı pozlama değerini alabilirsiniz - sizin yaptığınız gibi pozometreyi ortalayarak . Sonuçta ışığınız aşağı yukarı doğru olur ama fotoğrafınızın iyi çıkacağını garantilemez .

Ben burada yazamayacağım o 3 ayarın tek tek etkisini . Dediğim gibi okuyun biraz - bu forumda da bolca bilgi vardır eminim her birinin fotoğrafa nasıl etki ettiği konusunda . Ama bilin ki en önemli konu bu ...

 

Tarih: 8 Ağustos 2010, 18:49 - İp: 96.***.**4.180
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

en ustteki fotograf en dogru ısık acısıyla cekilmiş.
dogal renkleri ve kontrastı var.
sizin gozunuz biraz daha canlı seyler gormeye alısmıs sanırım..
baska bir markanın makinesiyle cekseniz belki daha sert kırmızılar maviler alabilirsiniz defaultta.
makinenin menusunden saturation kontrast degerlerini deneme yanılma yontemiyle degiştirerek zevkinize en yakın renk ve kontrast ayarını bulun oyle kullanın.

diger iki fotografa gelirsek ısıgı bu sekilde karsıdan alarak hiçbir makineyle bunlardan farklı bir fotograf cekmenıze imkan yok.

fotograf ısıkla cizmek demek.
ısıgı dogru kullanamadan izdiginiz seyın beklentinizden uzak olması normal.
papermana kulak verin
kolay gelsin

 

Tarih: 9 Ağustos 2010, 01:26 - İp: 92.***.**3.238
raulgs21
raulgs21 (üye)
Adana / Meraklı

ilgilendiğiniz için ne kadar teşekkür etsem azdırbiraz geç yazdım teşekkürü özür dilerim.elimden geldiğince öğrenmek istiyorum.bu yüzden de çok foto çekme isteği var.Bu yüzden de böyle hatalar yapıyorum işte.sürekli forumu takip haindeyim.yazıları hep okuyorum inanın ki.aklımda almak istediğim 1-2 tane kitapta var.eylül ayında kursa da gideceğim.çektiğim fotoları sürekli size sorarak yayınlamaya çalışacağım.benim için yapacağınız her yorumun inanılmaz değeri var.çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.takıldıkça soracağım beni mağzur görün.sevgiler.

 

Tarih: 9 Ağustos 2010, 22:50 - İp: 217.***.**3.120
  • 1