cnytsan
cnytsan (üye)
Kocaeli / Amatör

Fotoğrafın Parlaması Nasıl Engellenir.

Sizinle karşı karşıya kaldığım 2 adet sorunu paylaşmak istiyorum. Her ikisinde de sorun aynıydı. Ancak mekan ve zaman farklıydı.



İlkinde deniz kıyısında sahile vuran dalgaların ürettiği köpüğe shutter' ı açık olarak bırakmak sureti ile pamuk efekti vermeye çalıştım. İkincisinde ise karların erimesiyle oluşan bir şelaleden akan sulara ve döküldüğü yerdeki köpüklere aynı efekti vermek istedim. Ancak her ikisinde de dalgalar dışında kalan alanlar parladı.



Bu tarz durumlarla karşılaştığımızda ne yapmalıyız.



Saygılarımla,



Cüneyt Şan

Tarih: 31 Aralık 2012, 08:43 - İp: 88.***.**9.118
evrendemir
evrendemir (üye)
İzmir / Meraklı

Sn.Şan,

Aşağıdaki filitreler işinize yarıyabilir.


Nötr yoğunluk filtresi-TIKLAYIN

C-PL filitre TIKLAYIN



#evrendemir' tarafından 31.12.2012 10:50:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Aralık 2012, 10:49 - İp: 78.***.**5.110
iirrffaann
iirrffaann (üye)
İstanbul / Amatör

İyi günler.
Sizin yapmaya çalıştığınız şey uzun pozlamadır. Uzun pozlama genellikle iki farklı amaç için kullanılır. Birincisi çok az ışıkta veya karanlıkta (yani ışığın yetmediği durumlarda) makinenin daha fazla ışık almasını saplayarak çektiğiniz objenin, manzaranın vs. karanlık çıkmamasını sağlar. Birinci amacı gerçekleştirmek daha kolaydır çünkü az ışık olduğu için parlamalar olmayacaktır.
İkincisi ise sizin yapmayı denediğiniz şey. Yani akan bir suyu, dalgaları, bir fıskiyeyi pamuk gibi göstermek yada hareketli bir aracın farlarını, çalışan dönme dolabın ışıklarını çizgi şeklinde göstermek gibi. fakat bunun için de az ışık gerekir. Bu teknikte de karanlıkta çekmeniz gereken şeyler kolay olacaktır fakat akan bir su, dalgalar yada fıskiye gibi şeyleri pamuk etkisi vererek( yani uzun pozlamayla, enstantanenin saniyeler cinsinden görüldüğü aralıkta, 1/200 gibi değil de 5sn, 15sn gibi) çekmek gündüzleyin fazla ışık olduğundan dolayı parlamalar meydana getirecektir. Bunu engellemek için (diyelim ki 15 saniye enstantanede çekim yapıyorsunuz) o 15 saniye içerisinde makineye daha az ışık girmesini sağlamalısınız. Bunun için diyaframı kısabilirsiniz f değerini arttırarak, mesela f5.6 dan f11, f16 lara falan. f22 gibi fazla kısık değerler görüntü kalitesini olumsuz etkiler bu yüzden diyaframı kısmanız da bir yere kadar. Peki ne yapmalısınız ?
Bunun için üretilen ND filtrelerden ( koyu renk simsiyah bir filtre. Siyah olduğu için daha za ışık girmesini sağlıyor) alabilirsiniz. Artık konuyu az çok anlamışsınızdır. Bu filtreyi taktığında, mesela enstantane 15 sn'de diyafram da normal değerlerde (kısmana pek gerek kalmaz) fotoğrafında parlamalar olmayacaktır.
Parlama olmasının sebebi de şu. Mesela bir fotoğraf çekerken o fotoğrafın enstantanesi 1/200 olması gerekirken sen onu 1/150 yaparsan parlaklık artar 1/250 yaparsan fotoğraf daha karanlık çıkar. Birde düşün sen o değeri çok fazla azalttın. Bu yüzden aşırı parlar fotoğraflar.
Birde Aynı fotoğrafı hava kararmaya başlayınca yani ışık biraz azalmaya başlayınca çekmeyi dene. o zaman da parlamalar olmaz.
Ama ben dedim diye hemen gidip nd filtre alma, önce diyaframı kısarak ve daha az ışıkta çekimler dene. Kendini baya zorla. düşük ışıkta denedin olmadı o zaman yarım saat bekle hava biraz daha kararsın öyle tekrar dene yine olmazsa biraz daha bekle. Yapacağın iki üç tane uzun pozlama çekimi için nd fitreye para vermeni tavsiye etmem. Tabi sen bilirsin bütçe senin bütçen. Birde iyicene araştırmadan nd filtre alma kalitelileri her zaman daha iyidir.

 

Tarih: 31 Aralık 2012, 11:23 - İp: 94.***.**3.60
  • 1