aradabiduygusa
aradabiduygusa (üye)
Balıkesir / Amatör

Face’e Attığım Fotoğraflar Hiç Net Değil

Herkese merhaba, iyi akşamlar.

5 gün önce Canon 550d aldım. 18-55 lens ile birlikte yanında 75-300 bir lens daha verdiler. 75-300'ü çok kullanmadım henüz. Oto ayarda kullanmıyorum enn fazla Av-Tv modunda, ciddi bir amatör sayıyorum kendimi ve deneme-yanılma yoluyla öğrenmek istiyorum ve M moduna ağırlık veriyorum.

Çektiğim fotoğraflarda LCD ekrandan bakıyorum, %100lük büyütme kullanıyorum çok netlik kaybı olmuyor fakat face'e koyduğumda netlik o kadar bozuluyor ki.

RAW formatında çekip camera raw ile JPEG. formatına döndürüyorum, çok photoshop ile oynamıyorum fotoğraf üzerinde ama oynamamış olsam bile çok netlik kaybediyorum.

Örnek olarak şu fotoğrafları incelerseniz ne demek isteyeceğimi anlayacaksınız :

(Bu benim bu arada )
http://img429.yukle.tc/image.php?id=1384Aradabiduygusal_2.JPG

Bu resim ile photoshop'ta oynadım
http://imageshack.us/photo/my-images/109/aradabiduygusal.jpg/

18-55 lens ile çekilmiştir 2 fotoğrafta.

Sormak istediğim şey enstantane, diyafram ya da ISO ayarlarında yanlış mı yapıyorum ya da ne bileyim ışık yanlış yerden mi geliyor da netlik kaybediyor, yardımcı olursanız çok sevinirim, iyi forumlar..

#aradabiduygusa' tarafından 17.09.2012 00:59:59 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Eylül 2012, 00:59 - İp: 94.***.**5.153
orkunium
orkunium (üye)
İzmir / Amatör

Merhaba,
Yeni fotoğraf makinen hayırlı olsun.

Öncelikle, örnek olarak koyduğun fotoğraflarda herhangi bir teknik netlik kaybı görünmüyor. Birinci fotoğrafı flaş ile çekmişsin. Yani yapay ışıkta. Bu yüzden normal ten rengi yerine beyaz ışığın patladığı bir ten olmuş, arka taraflar da flaş mesafesi yetmediğinden karanlıkta kalmış. İkinci fotoğrafı ise doğal ışıkta çekmişsin. Işık arkada kaldığı için (dikkat edersen Güneş fotoğrafın sağ üstünde teras saçağının arkasında kalıyor) Bu da, modelin yüzünün özellikle Güneş'e tam aksi tarafının karanlık çıkmasına yol açmış.

Facebook'a atılan fotoğraflar facebook tarafından kırpılıyor ve çözünürlüğü düşürülüyor. Bunun nedeni de o siteye dünya çapında her gün milyonlarca fotoğraf yükleniyor olmasıdır. Fotoğrafları, sistemlerinde saklayabilmek için böyle bir yola gidiyorlar. (Senin 7,5 MB'lık fotoğrafın 360 KB oluyor örneğin) Senin söylediğin kalite düşüklüğü bununla alakalı olabilir. Aynı şey youtube'da da vardı. Gönderilen video kalitesi daha yüksek olsa da belli bir çözünürlüğün altına düşürüp sistemine kaydediyordu. Tabi bu siteler büyüdükçe ve teknik anlamda geliştikçe kapasiteleri ve esneklikleri artıyor.

Fotoğraf makinası üzerindeki LCD ekranda bakılan fotoğraf ile de daha büyük ekranda bakılan fotoğraf arasında 'algısal' olarak bir kalite farkı oluyor. Bunun nedeni de fotoğrafın daha küçük ekranda daha sıkıştırılmış olmasıdır. (pikseller birbirine daha yakın, büyük ekranda ise piksellerin araları açılmış olur.) Özellikle yanlış pozlanmış, çok yüksek ISO kullanılmış, netlik hataları olan fotoğraflar daha büyük bir ekranda bakıldığında hayal kırıklığı yaratabilir. Kısacası ekran büyüdükçe fark edilen hatalar da büyür.

Makinende tahminen mekanik ya da başka teknik bir problem yoktur. İlk aklıma gelenleri yazdım, tekrar sorun olursa yaz.

 

Tarih: 17 Eylül 2012, 09:53 - İp: 212.***.**7.8
  • 1