35 mm
35 mm (üye)
Ankara / Amatör

Eos 300 V’de M Modu !!!!

arkadaşlar benim sorunum yeni aldığım eos 300 v'nin pozometresini kullanamamam.M modunda istediğim diyafram ve örtücü değerlerini ayarladıktan sonra ekranda görünen pozlama skalasında hep -2 görünüyor.ne yaparsam yapiym eksik düşük pozlama yapmış gibi mi oluyorum o zaman??Bu makinenin pozometresinin nasıl çalıştığını anlayamadım.
İkinci merak ettiğim konu,güneşli bir havada ve floresan ışığın olduğu bir binada heraketsiz objelerin çekimi için hangi diyafram ve örtücü değerlerini kullanmalıyım?
Cevap verip yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum!!

Tarih: 31 Ekim 2005, 21:14 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Makineyi tanımıyorum, bu nedenle söyleyeceklerim tahminden ibaret olacak. M modunda verdiğiniz perde hızı ve diyaframın doğru pozlama için yeterli olduğundan nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz? Çoğu makine, M modunda sizin verdiğiniz ayarları kendi otomatik modunda yapacağı ayarlar ile karşılaştırır ve sonucu bilgi olsun diye gösterir. Yani, -2 göstermekle, size sizin yaptığınız ayarlar ile o pozun 2 stop az pozlanacağını söylüyor, ama çekersiniz ama çekmezsiniz o uyarısını yapıyor. Tabi ki o pozu kasten 2 stop eksik çekmek isteyebilirsiniz. -2 göstermesinin bir başka nedeni de makinenizin exposure compensation (poz telafisi) ayarının -2 de kalmış olabileceğidir tabi makinenizde bu ayar varsa bir kontrol etmenizde fayda var.

Daha doğru pozlama için, M modu yerine, enstantane veya diyafram öncelikli çekim modlarını da kullanabilirsiniz.

Objeler hareketsiz ise, arzu edilen alan derinliğine göre diyafram verebileceğiniz, diyafram öncelikli çekim modunu kullanabilkirsiniz. Işık şartlarına göre bu değer değişir. Tabi, objelerin hareketsiz olması makinenizin de hareketsiz olacağı anlamına gelmez. Tripod kullanmıyorsanız, çok da yavaş perde hızları kullanmayın.

Ha bir de, gün ışığı film ile floresan ışığında fotoğraf çekiyorsanız, uygun bir filtre kullanmadığınız takdirde, fotoğraflarınız biraz yeşile çalacaktır.

 

Tarih: 1 Kasım 2005, 10:40 - İp: yok
realsanto
realsanto (üye)
Bursa / Amatör

sevgili 35 mmm..ne yaparsan yap -2 olmaz..biraz daha birşeyler yapmalısın..pozlama -2 de ise enstanteneyi oldukça düşürmen gerekli..30s ye hatta BULB a kadar düşür bak nasıl sıfıra doğru gelecek pozometren..yada diyafram açıklığını büyütmen gerekli..

 

Tarih: 3 Kasım 2005, 17:37 - İp: yok
35 mm
35 mm (üye)
Ankara / Amatör

sayın hocam çok teşekür ederim!Daha önce hiç SLR bir makine kullanmadığım için pozometre benim çok kafamı karıştırmıştı.sizin sayenizde nasıl çalıştığını anladım.Çok teşekkür ediyorum!!!

 

Tarih: 3 Kasım 2005, 19:17 - İp: yok
  • 1