xphh
xphh (üye)
Zonguldak / Meraklı

Dfm Lerle Hareketli Foto Çekmek Z.

dfm lerle hareketli nesneleri çekmek zormu?
İyi bir dfm almayı düşünüyorum ve bilgi toplamak için web sayfalarını araştırırken sony p 100 le çekilmiş fotoğrafta sadece hareketli nesnenin baya bulanık olduğunu gördüm. Bu makineyi almayı düşünüyordum fakat bu fotoğraf beni makineden biraz soğuttu.
foto. yu çekenden mi kaynaklanmış olabilir ya da makine mi kötü?
Yardımcı olursanız sevinirim

Tarih: 3 Mayıs 2005, 16:32 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Digital olsun film olsun, hareketli nesleri net olarak yakalayabilmek için belirili şartların tümünün birden aynı anda gerçekleşmesi gerekir. Hareketin tesbiti için yeterli perde hızının seçilebilmesi ki bu da hareketli nesnenin hareketinin hızına göre değişir. O hızı tesbit edebilecek perde hızını seçebilmeniz için yeterli ışık olmalı. Diyelim, yeterli perde hızını seçebildiniz ama ışık az ise bu sefer diyafram çok açılacak veya (kullanılan lense göre) açılamayacak ve yeterli pozlama sağlanamayacak. Hadi diyelim hem perde hızı hem de diyafram yeterli oldu, bu sefer de otomatik netlemenin doğru yapılabilmesi gerekir ki hareket eden nesne net çıkabilsin. Otomatik netlemeyi hızlı (ve doğru) yapamayan bir makina ise sonuç yine iyi olamayacaktır. Hareketli nesnelerin çekiminde perde hızını, hareketin hızına göre fotoğrafı çeken kişi seçerse (manuel olarak, yani makinaya bırakmadan) ve diyafram seçimini de makinaya bırakırsa (ki buna shutter priority denir) ışık yeterli ve otomatik netlik de iyi yapılırsa sonuç iyi olur. Bu nedenle bu tür çekimler için, size hiç bir söz tanımayıp bütün ayarları otomatik yapan bir makina seçilmemelidir.

 

Tarih: 3 Mayıs 2005, 18:06 - İp: yok
xphh
xphh (üye)
Zonguldak / Meraklı

cevabın için teşekkür ederim. Dediğim gibi sony modellerinden w 1-5 ve p 100 ü almayı düşünüyorum,bu makinelerle ilgili görüşleriniz
nelerdir?

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 16:32 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Özellikleri ve fonksiyonları birbirine bu kadar çok benzeyen 3 makinayı nasıl buldunuz bravo doğrusu!

Adı geçen 3 makina da tamamen otomatik yani size bir ayar yapma imkanı tanımıyor. Bu yönlerini bilerek alacaksanız, P100 de bir Manuel modu var o kadar. Yani, diyafram ve perde hızı öncelikli çekim hiçbirinde yok. Buna rağmen yine de mutlaka bunlardan biri derseniz LCD ekranının küçük olmasından dolayı P100 eleyin derim. W1 ile W5 arasında ise W5 in dahili bir 32MB hafızası var tek fark o gibi görünüyorç Bunun yanında W1 in LCD pixelleri biraz daha yüksek o yüzden LCD si daha iyi bir görüntü verebilir. Manuel ayarların tam olarka hiç birinde olmadığı gözönüne alındığında kalem pil kullanmaları açısından W1 ve W5 diğer özellikleriyle de (32 MB dahili hafıza hariç) biribirine çok benziyor. Bütçenize uygun olan herhangi birini seçebilirsiniz.

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 17:04 - İp: yok
xphh
xphh (üye)
Zonguldak / Meraklı

Aslında ben fotoğraf kalitesi iyi olan,istediğim zaman bastırabileceğim,video çekimi sınırlı olmayan,lcd si 1.5 inç den büyük olan, aldığıma pişman olmayacağım bir makine istiyorum
. Böyle bir makine önerebilir misin?

 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 11:49 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Ne kadarlık bir bütçe ayordığınızı bimeden bir makina önermek zor.

Ayrıca,

Almak isteyebileceğiniz en büyük baskı boyu olarak ne düşünüyorsunuz? (Kaç MP olacağına karar verme açısından)

Tamamen otomatik çekim yapan (bas çek türünden) bir malinaya razı olurmusunuz yoksa bu gün veya ileride bir gün, çekim ayarlarına (perde hız ve/veya diyafram) müdahale etmek isteyebilirmisiniz?



 

Tarih: 5 Mayıs 2005, 12:01 - İp: yok
xphh
xphh (üye)
Zonguldak / Meraklı

600-700 civarı bir bütçe ayırabilirim.
Mp olarak 4 yada 5 benim için yeterli.
çekim ayarlarına (perde hız ve/veya diyafram) müdahale etmek isterim tabiki.Bunlar hareketli bir nesne için ve daha kaliteli bir foto. çekmek için gerekli şeyler sanırım...(?)
Sanırım lcd nin büyüklüğü de benim makine seçemede etkili oluyor...
Dün bir arçelik bayiisine gittim ve p 100 ve w1 modellerini gördüm. Bugüne kadar fiyat araştırmalarına göre bu maki. fiyatları uygun geldi.

w 1 684 ytl / 6 yada 7 tak.
p 100 666ytl / "

Tabii bu makinelerde dediğin gibi manuel ayarlar yok denecek kadar az sanırım(?)

 

Tarih: 6 Mayıs 2005, 14:37 - İp: yok
yekaga
yekaga (üye)
İstanbul / Amatör

Bahsettiğiniz fotoğrafa benzer bir fotoğraf görmüştüm. aslında hareketli fotoğraf çekmek de bir tekniktir ve fotoğrafa hareket yansıtılmak istenebilir. Sizi neden makineden soğuttu, özellikle çekilmiş olabilir.

 

Tarih: 6 Mayıs 2005, 18:41 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

xphh

Bahsettiğiniz makinalarda perde hızına ve/veya diyaframa müdahale imkanı yok denecek kadar az değil, hiç yok. Zaten makinalarda bu imkan ya vardır ya hiç yoktur. Bu işe ayırdığınız bütçe ile bir Canon A520 size uygun olacak diye düşünüyorum. A520 4MP bir makinadır. MP olarak daha azı ile yetinebilirim diyorsanız A510 modeli de işinizi görebilir. O da 3.1 MP. Yine Canonun A85 veya A95 modellerini de düşünebilirsiniz. Ama A5x0 modelleri daha yeni teknoloji. Canonun bahsettiğim modellerinin hepsinde manuel müdahale imkanı var.

 

Tarih: 7 Mayıs 2005, 02:28 - İp: yok
ozka
ozka (üye)
Ankara / Amatör

olympus c-770 i bir incele derim. manuel ayar yapmak için ideal bir fiyat 1/1000 sadece

 

Tarih: 9 Mayıs 2005, 18:06 - İp: yok
zübü
zübü (üye)
İzmir / Amatör

ben canon a85 kullanıyorum ve gerçekten çok memnunum tavsiye ederim
lcd si sanırım 1.8 4mp ve manuel modu var enstantane diyafram iso.... her türlü ayarı sana bırakıyo tavsiye ederim
hareketli nesneleri çekmek gerçekten zordur. özellikle hiç bir auto mod bunu beceremez manuel de sen çekiceğin nesne için ayarlarını (hız ışık mesafe...) yapar ve zamanı geldiğinde çekersin.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 01:25 - İp: yok
  • 1