s0ji
s0ji (üye)
Samsun / Amatör

D90 İle Silüet Çekimi Hakkında Sorun..

Merhabalar herkese kücük bir sorum olucak D90 ile silüet cekimi yapmak istiyorum fakat makinaya bir türlü spot ölcüm yaptırmayı beceremiyorum..AE lock kilidini acıyorum A modunda makineyi gunese dogru tutuyorum ve deklansore yarım basarak ölcümü yapıyorum daha sonra AE tusu ile pozu kitliyorum ve silüet olmasını istedigim kişiye getirip netliyorum ne deklansore basıyorum..şimdi buradaki sıkıntı şu;bunu yaptıgımda bazı taraflar cok karanlık oluyor özellikle arka taraf ve ısık kaynagının vurmadıgı bir çok taraf..forumda okudugum kadarıyla spot ölçüm deklanşöre yarım basarak ölcüm alıomuş ama benim aynı zamanda yarım deklansörüm netleme görevinide görüyor?hem pozu baska yerden ölcüp hem modelimi netleyebilmem için nasıl bir yol izlemeliyim?Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler..

Tarih: 18 Kasım 2011, 16:24 - İp: 217.***.**7.214
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Boşuna bu kadar kafa yormuşsunuz - spot ölçüm, AE lock,yarım deklanşör filan. Pozlaması en kolay durumlardır siluetler.

Matrix ölçüme alın , çekmek istediğiniz kadrajı kurup direk deklanşöre basın. Fotoğraf siluet olarak çıkacaktır ters ışık sebebiyle. Daha koyu isterseniz (-) , açık isterseniz de (+) pozlama telafisi yaparsınız. Onun bile gerekeceğini sanmam .

 

Tarih: 18 Kasım 2011, 17:25 - İp: 96.***.**4.180
s0ji
s0ji (üye)
Samsun / Amatör

teşekkürler paperman ancak o şekilde yaptıgım zaman model tam olarak silüet olmuyor yani sadece dıs ayrıntıların belli olduğu mukemmel bir silüet fotoğrafı yakalayamıyorum..bunun sebebi nedir?(-) veya (+)pozlama ile mi bunun önüne gecicem?birde buna kafayı takmamın sebebi bazı silüet fotoğraflarına baktığım zaman model simsiyahken arka taraf gayet normal..nasıl hiç bir poz ödünü vermeden bunu yapabiliyorlar ki?

 

Tarih: 18 Kasım 2011, 23:42 - İp: 217.***.**7.214
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

"silüet fotoğraflarına baktığım zaman model simsiyahken arka taraf gayet normal..nasıl hiç bir poz ödünü vermeden bunu yapabiliyorlar ki?"

Makinayı matrix modda manzaraya çevirdiğinizde, pozometre zaten büyükçe yer kaplayan arkadaki manzaraya göre pozlama yapar - sonuçta arka plan doğru pozlanmış olur .

Yakın plandaki obje/model de aydınlık arka plan/günbatımı vs önünde koyu/siyah kalır . Yani neredeyse kendiliğinden olan bir şey - bu kadar kafa yorulmamalı

Model yeteri kadar koyu değilse , makinanın +/- düğmesinden eksi yöne gidersiniz . Arkadaki manzara çok koyu kaldıysa da + yöne .

Bu + ve - telafiler işinizi görmüyor/yeterli olmuyorsa , kadraj sizin istediğiniz siluete uygun değil demektir.

 

Tarih: 19 Kasım 2011, 04:54 - İp: 96.***.**4.180
s0ji
s0ji (üye)
Samsun / Amatör

Anladım demek istediğinizi en kısa zamanda deneyeceğim..yardımlarınız için teşekkür ederim.

 

Tarih: 19 Kasım 2011, 09:37 - İp: 217.***.**7.214
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Şimdiye kadar mutlaka çözmüşsünüzdür ama yine de yazmak istedim:Benim makinemde (d5100) ayrıca bir düğme var,sizde de olmalı. Bu düğmeyle; AE ya da AF ya da her ikisini birlikte kilitlemek için önce menüden ayarlıyorsunuz.Eğer yalnızca AE kilitlemek isterseniz- ki bunu soruyorsunuz- düğmeyi buna göre programlıyorsunuz ve bu düğmeyle önce AE kilitleyip sonra netlemeyi istediğiniz gibi yapıp deklanşöre basıyorsunuz.
Selamlarımla..

 

Tarih: 2 Aralık 2011, 18:41 - İp: 85.***.**1.88
erdem89
erdem89 (üye)
İzmir / Amatör

merhaba bende canon eos 1100d var bu natrix modu nerede ve ben nasıl yapacam ...

 

Tarih: 3 Aralık 2011, 01:21 - İp: 88.***.**5.151
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

sOji, siluet çekmek için özellikle spot modu seçmiş diye bırakın matrix modda kalsın - önemli değil , diye yazdım . Sizinki muhtemelen zaten o ayardadır . ( Spot/nokta mod , istenilen tek bir noktadan , matrix mod kadrajda dağılmış onlarca noktadan ölçüm yapar ( idealini hesaplar )

 

Tarih: 3 Aralık 2011, 22:37 - İp: 96.***.**4.180
  • 1