ozerstore
ozerstore (üye)
Aydın / Amatör

Bulb Kullanımı Hakkında,

Herkese merhabalar,
Daha önce de BULB konusu ile ilgili yardım istemiştim. Sağolsun bazı arkadaşlar yadımcı olmaya çalıştılar. Ben Konica Minolta Z2 makine kullanıyorum. Makinenin teknik özelliklerinde "BULB (max. 30 sec.) " gibi bir tanım var. Ben makinemde bu özelliği nasıl kullanacağım? Gerçek şekilde nasıl faydalanacağım? Arkadaşların anlatımından anlayamamış olabilirim. Bu özellik (BULB) mekinenin ayarlarından ayarlanması gereken bir özellik mi? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Tarih: 24 Haziran 2005, 17:17 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Normalde çekim hızını nasıl seçiyorsanız bulbuda o şekilde seçeceksiniz ancak belirtmek isteirm ki makinenizdeki gerçek bir bulb değil bulbda süre çok uzundur ve makina tarafından sınırlandırılmaz

 

Tarih: 24 Haziran 2005, 19:27 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kobranin dediklerine ek olarak;
bulb modunu manuel modda secebilirsin.. makineni manuel moda getirdikden sonra; enstantaneyi secmede kullandigin "dial" ile bulb moduna getir.. en uzun shutter (enstantane) suresi eger ki 15 saniyeyse mesela (Z2 icin ne kadardir bilemiyorum), bir kez daha uzatmak istediginde shutter'i bulb yazisi cikar.. iste bulb modundasin.. bulb modunda cekimde; parmaginla shutter'a basarsin, ne kadar sureli pozlanmasini istiyorsan da o sure zarfinda parmagini shutter'dan (fotografi cekmek icin kullandigimiz dugme) kaldirmazsin.. parmagini kaldirdiginda fotograf cekilmis olur.. senin makinende en fazla 30 saniyeymis bulb suresi.. yani en fazla parmagini 30 saniye sureyle shutter'a basili tutabilirsin.. bulb modu icin genellikle "shutter release" kullanilir, cunku parmak shutter'a yapismasin diye.. tabii bir de titresimden oturu..
eger ki basaramazsan benim anlattigim sekilde, sana z2'de bulb kullaniminin adim adim nasil olacagini da bulabilirim..
son olarak da; bulb modu genellikle bir fotografi cekimde daha uzun sureli pozlanmasi icin kullanilir.. sabit duran objelere bulb modu ile makinenin normalde sana izin verecegi enstantane suresinden daha uzun surede shutter yapmasini saglarsin.. ayrica pan methodu vardir fotografcilikda; hizla giden bir cisimin fotografinda, makinenle hareketi takip edersin.. iyi bir pan sonucunda (ki kolay degildir iyi pan yapabilmek); cisim net cikar, arka plan ise sanki arabayla 200km ile gidiyormussun da pencereden disariyi izledigindeki gibi gorunur.. nasil acikladim ama.. yani cisimi arka plandan koparip alirsin.. bunu icin de bulb modunu kullanabilirsin; cunku bulb modunu istedigin surede kesebilme sansin vardir.. ama cogunlukla 1-2 saniye gibi sureler cok fazla zamanlardir pan yonteminde.. tabii fotografini cekmek istedigin hareket hizina da baglidir.. cok hizli bir cisimi cekerken 1/30 saniye bile yeterli olabilir mesela.. ama cok yavas bir cisimin fotografinda daha uzun shutterlar kullanabilirsin..
en iyisi denemek..
bak sana bir deneme.. objektifini yanan bir lambaya yonelt; bulb modunda olsun makinen; shutter'a bas.. sonra o isigi al masanin uzerine tasi mesela.. objektifini shutter basiliyken masanin uzerine dogru getir.. isik kumesi ayni bir hayaletmis gibi masanin uzerine gelir.. bazen gercekten urkutucu fotograflar yapabilirsin bu yontemle..
neyse cok konustum yine.
umarim yardimci olabilmisimdir ozerstore.

 

Tarih: 24 Haziran 2005, 20:00 - İp: yok
ozerstore
ozerstore (üye)
Aydın / Amatör

Burada olmaktan, sizlerle olmaktan son derece memnunum. Ne mutlu ki bana, sizler gibi hocalarım, dostlarım, desteklerim var. Sağol Kobra... Sağol Dadanagast. Anlattıklarınızı makinemde bakacağım. Takıldığım nokta olduğunda yine değerli desteğinize başvururum.
Işığınızda , kalbinizdeki insanlık gibi bol olsun.

 

Tarih: 24 Haziran 2005, 22:44 - İp: yok
pikanto
pikanto (üye)
İstanbul / Amatör

merhaba ozerstore,
ahh ahh... eskiden fotoğraf çekmek ne kadar kolaydı, hele klasik makinelerde neler yapardık şimdi dadanagast'ın söylediklerinin üzerine bir şey eklemek doğru olmaz, çünkü dijitaller o'nun işi... her zaman olduğu gibi bıkmadan uzun uzun açıklamalar yapıyor ben sadece söylenenlere uygun düştüğünü sandığım bir fotoğrafın linkini yazarak yardımcı olmak isterim...

 

Tarih: 29 Haziran 2005, 18:24 - İp: yok
  • 1